FINANÇAMENT AUTONÒMIC

Ximo Puig refà ponts amb Catalunya

El president valencià intenta teixir noves aliances després de 3 anys de desconnexió pel procés

Viatjarà a Barcelona la setmana que ve per inaugurar un cicle de conferències i defensarà una nova via bilateral

zentauroepp53196288 valencia 22 4 2020 pol tica  ximo puig   corts   coronavirus200422104147

zentauroepp53196288 valencia 22 4 2020 pol tica ximo puig corts coronavirus200422104147 / A Miguel Lorenzo

4
Es llegeix en minuts
Alfons Garcia

El Govern valencià torna a mirar cap a Catalunya com a aliat en la seva estratègia cap a una «Espanya d’Espanyes», més federal, menys radial i amb un finançament més equitatiu dels territoris de l’Estat. La setmana pot ser clau per a aquesta aspiració.

No és el primer intent. El president valencià, Ximo Puig, es va marcar com a objectiu recompondre relacions amb Catalunya després d’arribar al poder el 2015. Feia dècades que estaven trencades, durant els successius governs del PP valencià. Una primera (i breu) trobada el maig del 2016 amb el llavors mandatari català Carles Puigdemont va fructificar pocs mesos després en una visita formal a València d’una delegació del Govern i el Parlament. No obstant, la iniciativa va quedar bloquejada el 2017, amb la irrupció del procés sobiranista i la consulta de l’1 d’octubre.

La desconnexió institucional ha sigut total des d’aleshores. L’escassa sintonia entre Puig i Quim Torra ha quedat reflectida a diversos tuits creuats al llarg d’aquest temps. Ara, quan Catalunya es prepara per a una nova convocatòria electoral, Puig torna amb l’objectiu de reconstruir ponts trencats i defensar una nova aliança bilateral.

Reforma federalitzadora

Aquesta serà una de les idees centrals del discurs que el cap de l’Executiu valencià oferirà dimarts que ve a Barcelona per inaugurar un cicle de conferències del Cercle d’Economia, asseguren fonts del seu equip al diari ‘Levante-EMV’, del grup Prensa Ibérica.

Està pendent de confirmació alguna altra trobada institucional de Puig durant la jornada a la capital catalana.

El cap del Consell de la Generalitat Valenciana i líder dels socialistes valencians defensarà l’oportunitat de recuperar una connexió amb arrels històriques, que s’ha mantingut en les balances comercials però que ha sigut políticament inexistent. I menys des del 2017. Puig considera aquesta aliança crucial de cara a un nou finançament autonòmic, procés que s’ha d’obrir en els pròxims mesos, i a una reforma federalitzadora de l’Estat.

La reconnexió depèn, per tant, de la tornada dels representants de Catalunya als fòrums multilaterals, com la conferència de presidents autonòmics o el consell de política fiscal.

Aliança davant Madrid

A més, el discurs de Puig contra Madrid com a «aspirador» de recursos per l’efecte capitalitat acosta en aquests moments les posicions dels dos territoris veïns i amb vincles històrics. El cap del Consell ha sigut un dels ariets en l’exigència d’una harmonització fiscal, també reivindicada per ERC davant el Govern de Pedro Sánchez. Un informe de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), encarregat per Puig, és la referència en aquesta qüestió.

Per al cap del Consell, la defensa a Barcelona de la «via valenciana» de pactes, moderació i estabilitat serà una manera d’obrir nous debats després de setmanes de conflicte amb Compromís al si de l’Executiu.

Ahir el president de la Generalitat i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, va assegurar que Ernest Lluch representava «la defensa del diàleg, la paraula i la raó contra la barbàrie» i va destacar que «la seva vigència i el seu llegat són extraordinaris perquè va ser una persona decisiva en moltes qüestions que avui estan a sobre de la taula, com la sanitat». En l’acte celebrat en el seu partit, quan s’han complert 20 anys del seu assassinat per ETA, Puig va recordar que va impulsar la llei d’universalització de la sanitat. Per això, va insistir que «quan veiem com es plantegen els populismes sabem millor que mai que la ciència és el far que pot fer avançar a la societat».

El PSPV i Cs mantenen obertes trobades sobre pactes municipals

Els canals de comunicació entre els socialistes i Ciutadans continuen oberts de bat a bat. A les trobades que el síndic, Toni Cantó, manté regularment amb el president de la Generalitat, que ja ha visitat en el Palau almenys en quatre ocasions en dos mesos, s’uneixen les trobades més discretes entre responsables d’organització de cada formació, el socialista José Muñoz i el de Cs, Jesús Gimeno. Des de l’estiu passat, Ciutadans i els socialistes mantenen un acostament que ha permès pactes de govern com el de Xixona (Alacant). Abans d’això ja hi havia el precedent de Torrent, la segona ciutat de la província de València. El diàleg està obert i les dues formacions estan parlant sobre possibles canvis de governs en localitats alacantines. 

Notícies relacionades

Recentment es va plantejar la possibilitat d’un acord a l’Ajuntament de Pego que al final no es va produir. En l’actualitat, Ciutadans governa amb els socialistes a tants ajuntaments com amb els populars. Tot i que en el ple de dijous passat a les Corts Cantó va deixar clar que el soci preferent del seu partit és el PP, els contactes amb els socialistes són més que habituals. A les Corts Cantó va assegurar que si el pressupost de la Generalitat l’haguessin negociat el PP i Ciutadans seria millor per als valencians que el del Botànic. Però a continuació va retreure a Bonig que no intenti millorar-los com sí que està fent Cs. 

El mateix Cantó va revelar una desena d’acords amb el Consell que es plasmen via esmenes per ampliar places de personal sanitari en residències o de recolzament a col·lectius en crisi.