SESSIÓ DE CONTROL EN EL CONGRÉS

Sánchez torna a esquivar Bildu i compara el PP amb el trumpisme

El president retreu al PP que torni a treure «el llibre vell» d'ETA, Catalunya i 'es trenca Espanya'

Casado adverteix el líder socialista que els seus pactes amb l'esquerra 'abertzale' el perseguiran «tota la vida»

sanchez-libro-viejo / periodico

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Bildu ha ocupat la primera sessió de control al Govern en el Congrés després del rebuig de les esmenes de totalitat als pressupostos generals de l’Estat (PGE). Estava en el guió. La dreta volia portar aquest dimecres tot el focus a l’anunciat recolzament de l’esquerra ‘abertzale’ i Pedro Sánchez ha volgut escapolir-se’n. Molt a la defensiva, el president ha esquivat per segona vegada (ahir ho va fer al Senat) una qüestió que s’ha fet ja molt incòmoda per al PSOE i ha acusat Pablo Casado d’imitar «a ulls clucs» l’estratègia de Donald Trump als Estats Units. I com ell, ha augurat, el PP patirà una nova derrota en les pròximes eleccions generals. 

El Congrés s’ha convertit una altra vegada en un escenari aspre, monopolitzat per ETA gairebé deu anys després de la seva desaparició. Ha arrencat Casado recordant l’assassinat d’Alberto Jiménez Becerril –i la seva dona, Ascensión García–, el 1998, la germana del qual, Teresa Jiménez Becerril, és avui diputada del PP i a qui el partit ha situat aquest dimecres just darrere del líder. Li ha preguntat si s’imaginava el futur president dels EUA, Joe Biden, pactant amb els terroristes de l’11-S o el president francès, Emmanuel Macron, fent-ho amb els de la sala Bataclan de París. «Vostè ho ha fet amb els d’Hipercor i amb els de Bildu, sense ni tan sols necessitar els seus vots. És terrible –ha denunciat el president del PP–. Vostè va dir que mai hi pactaria, ha mentit a tothom, també a les víctimes. Bildu el va fer president, li va donar el Govern de Navarra i ara li dona els Pressupostos. Aquests pactes el perseguiran tota la vida. Digui’ns si ha cedit alguna cosa més per aprovar-los». 

«Senyor Casado: el llibre vell del PP quan està en l’oposició: ETA, Catalunya, trenquem Espanya i anem en contra de l’espanyol a Catalunya. És el que ocorre sempre que estan en l’oposició. Però el problema és que 198 escons d’aquesta Cambra han considerat oportú tramitar els Pressupostos», ha respost Sánchez, sense entrar en la qüestió. Ha reivindicat la importància dels comptes públics que veuran la llum a finals del 2020, que considera «indispensables» per lluitar contra les conseqüències de la pandèmia de Covid-19.

«Vostè, juntament amb la ultradreta, segueix a ulls clucs la tècnica del trumpisme, i tindran el seu mateix final, el fracàs i la derrota electoral»

Pedro Sánchez

President del Govern

«Però a vostès els és igual. Practiquen la política del trumpisme», ha seguit el president. Primer, la «polarització, volar tots els ponts i intentar que no hi hagi diàleg i unitat». Segon, «mentir, ‘fake news’, desinformació, menteixen sense rubor, a tots els fronts». Tercer, «com Trump als EUA no reconeixen la derrota electoral, han considerat aquest Govern il·legítim, i miren de desqualificar i deslegitimar aquests Pressupostos, que són necessaris per a aquest país. Vostè, juntament amb la ultradreta, segueix a ulls clucs la tècnica del trumpisme, i tindran el seu mateix final, el fracàs i la derrota electoral». 

Resposta «infame»

La rèplica de Sánchez ha sonat «infame» per a Casado, més encara «davant» de la germana de Jiménez Becerril, ha dit, assenyalant-la a la seva esquena. «No només ha cedit amb Bildu, també amb els independentistes, vetant l’espanyol com a llengua vehicular i amb els radicals vetant l’educació concertada i l’educació especial. No tot val. Amb qui no poden dormir els espanyols tranquils és amb vostè», ha reblat. 

«No només ha cedit amb Bildu, també amb els independentistes. No tot val. Amb qui no poden dormir els espanyols tranquils és amb vostè»

Pablo Casado

President del PP

Sánchez ha recordat llavors que el Govern que «va derrotar ETA» va ser socialista, i el que, no obstant, va qualificar la banda de Moviment Basc d’Alliberament va ser del PP, el de José María Aznar, com l’Executiu que «va retallar» les partides en educació i dependència va ser també conservador i el que les reposarà és l’actual, liderat pel PSOE. «Estan emparats amb la mentida. Segueixen a ulls clucs l’estratègia del senyor Trump –ha martellejat, anant un pas més enllà en la seva argumentació que aquest dimarts al Senat–. Però com més temps tardin vostès a reconèixer la derrota electoral, més derrotes tindran. N’acumulenn cinc en un any [les dues generals, les autonòmiques, les municipals i les europees del 2019], els demano paciència per a la sisena». 

L’encreuament de Sánchez amb Inés Arrimadas, just a continuació, també ha tingut com a protagonista Bildu, però ha sigut menys aspre. La dirigent taronja ha tornat a emplaçar el president que elegeixi entre la mà «moderada» del seu partit i el separatisme. El líder socialista ha insistit en la seva petició que no hi hagi «vetos encreuats» perquè ara es necessita la cooperació de tots els partits. Sánchez ha reivindicat que els del 2021 són uns Pressupostos «progressistes», però també de país, inclusius. La part socialista del Govern busca la transversalitat dels comptes i no vol renunciar, almenys per ara, ni a Cs ni a la majoria d’investidura, malgrat que Iglesias empeny perquè hi hagi acord només amb l’esquerra. 

«Pablo Iglesias acabarà amb el PSOE»

Però la tensió ha tornat pocs minuts després, en l’acarament entre la portaveu popular, Cuca Gamarra, i la vicepresidenta primera. Carmen Calvo ha sigut més combativa i vehement en la seva resposta, tot i que el fons de l’argumentació era semblant a la del seu cap: és el PP el que no accepta la derrota quan perd el poder. 

Sánchez respon a Arrimadas demanant que no hi hagi «vetos encreuats»

Gamarra ha acusat el PSOE d’haver «venut la seva ànima al diable» al «pactar amb Bildu», d’haver «destrossat la seva essència moral», d’haver convertit el que era una «línia vermella» –no a acordar res amb l’esquerra ‘abertzale’– en una «línia invisible», de «trepitjar la memòria de les víctimes d’ETA», de «mentir», tot i que ja no aconsegueixi «enganyar ningú». «Cada dia són menys PSOE», l’ha atiat, recordant, com havia fet Casado, les paraules dels barons crítics dels últims dies. «Un Pablo Iglesias va fundar el PSOE, però un altre, l’autèntic president a l’ombra, acabarà amb ell». 

La portaveu del PP ha instat la vicepresidenta a tenir «coratge» per reconèixer l’acord amb Bildu. «Cal tenir coratge per plantejar el debat d’uns Pressupostos com fa el PP», li ha replicat Calvo. Ella ha recordat que, en aquests 40 anys de democràcia, socialistes i populars han pactat amb «tots» els partits, «com cal en democràcia i correspon a un Estat constitucional». De fet, ha dit, el PP ja ha votat «el mateix» que Bildu 13 vegades en el Congrés. I no obstant, ha seguit, el PP recorda ETA, que va desaparèixer fa gairebé deu anys, i porta a la política espanyola el que ja «ha resolt l’Estat de dret», al vèncer la banda. 

Calvo ha retret al PP que quan parlen d’un Govern d’esquerres utilitzin termes com «agafar-se al poder», al càrrec. «Tenen un trauma històric i democràtic» al no acceptar que l’esquerra guanyi eleccions i governi, li ha etzibat. «Aquest és el problema. Acceptin que estan a l’oposició i ajudin a treure els Pressupostos, que és el que els toca per decència», ha afegit. 

«Tenen un trauma històric» al no acceptar que l’esquerra governi, diu Calvo 

Notícies relacionades

«Vostès ara són els antisistema», ha sentenciat després el vicepresident segon del Govern, dirigint-se al grup dels populars per donar la rèplica al secretari general del PP, Teodoro García Egea.

Sobre el recolzament d’EH Bildu als comptes públics, Iglesias ha recordat als populars que el partit predecessor del PP, Aliança Popular, va ser fundat per ministres de la dictadura de Franco, que va assassinar milers d’espanyols, i els ha dit que ara «estan governant amb una força política que reivindica els governs de la dictadura».