NOVES CRÍTIQUES INTERNES: ARA, DE L'HISTÒRIC RODRÍGUEZ IBARRA

El PSOE reforça el seu avís d'autoritat interna i defuig posar el focus a Bildu

Lastra recorda a històrics i barons que la cúpula és qui mana i Sánchez ignora els atacs del PP, que l'acusa de «blanquejar» els abertzales

La ministra d'Hisenda insisteix que les converses amb els d'Otegi han girat sobre «números» dels Pressupostos, res més

pedromanosenado

pedromanosenado / DAVID CASTRO

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els socialistes volen apartar Bildu del focus. Desfer els seus passos dels últims dies, en els quals no havien combatut el missatge d'una aliança amb l'esquerra 'abertzale' per als  pressupostos generals de l'Estat  (PGE). La cúpula insisteix que no hi ha «acord»  amb el partit d' Arnaldo Otegi  i, portes per dins, es reivindica davant els crítics. Remarca, davant els  barons discrepants i davant la vella guàrdia  —-o sigui,  Alfonso Guerra o Juan Carlos Rodríguez Ibarra—-, que el timó del PSOE el porta  Pedro Sánchez

Del primer moviment, el de treure del joc en la mesura possible a Bildu, en va donar bona prova aquest dimarts el mateix president. Al Senat, en la primera sessió de control a què va haver d'enfrontar-se després d'una setmana arrossegant la polèmica,  Sánchez va ignorar els atacs  del portaveu del PP,  Javier Maroto. Aquest el va acusar d'haver decidit «pagar un preu polític inèdit» a l'esquerra 'abertzale' per aconseguir el seu recolzament en els PGE.

A continuació, es va posar la bena abans de la ferida. Preveient que el líder socialista podia portar a col·lació els seus acords amb Bildu  quan era alcalde de Vitòria (2011-2015), Maroto va indicar que no és el mateix «coincidències» en el vot en ajuntaments, en el Parlament basc o a les Corts Generals, que això fet per l'Executiu «no té precedents en la història democràtica». El dirigent conservador va retreure al president que pretengui «blanquejar» Bildu, «integrar-la a la direcció d'Estat», com va  proclamar el vicepresident segon, Pablo Iglesias. Maroto va percudir en les  crítiques  de barons com l'extremeny  Guillermo Fernández Vara. «Qualsevol persona del PP podria dir que Bildu representa el pitjor de la política espanyola, però vostè no, perquè perdria els Pressupostos, el Govern i el matalàs de la Moncloa». «Quina mala sort que la primera sessió de control en què vinc  jo hagi de preguntar-me per aquesta qüestió», va ironitzar Sánchez. Aquesta va ser tota la seva referència, de passada, a l'esquerra 'abertzale'. La resta de la seva rèplica es va centrar en la defensa d'uns Pressupostos «beneficiosos» i «indispensables» per a Espanya.

«Sempre escolto atentament la nostra gent gran, però ara ens toca a nosaltres. Som una nova generació a la qual toca dirigir el país i la direcció del PSOE»

Adriana Lastra

Vicesecretària general del PSOE i portaveu del grup en el Congrés

Abans que Sánchez havien intervingut en la polèmica la número dos del partit i la portaveu del Govern. Totes dues, insistint que no està el joc fet i que es pactaran esmenes parcials als Pressupostos amb tots els grups que estiguin disposats. «Benvinguts siguin  tots els suports  que permetin a aquest país avançar», va apuntar la vicesecretària general,  Adriana Lastra. Però ella també va negar, com  va fer  dilluns el número tres, José Luis Ábalos, que hi hagués un «acord» amb Bildu. Serà a partir d'aquest dimarts, va dir, quan arrencarà la negociació de l'Executiu amb els grups. També amb els 'abertzales'. Molt significativament, el president d'Unides Podem al Congrés,  Jaume Asens,  va negar  així mateix que hi hagués ja pacte amb Bildu, malgrat que  Pablo Iglesias el va celebrar  fa una setmana. 

Més rotunditat

Però Lastra va aprofitar la seva compareixença en el Congrés després de la Junta de Portaveus per respondre, amb més rotunditat, als crítics. L'últim a apuntar-se al cor d'invectives va ser, aquest dimarts, un altre històric, l'expresident extremeny  Juan Carlos Rodríguez Ibarra, en la línia de les paraules, la vigília, de l' exvicepresident Alfonso Guerra. El PSOE no comparteix «absolutament res» amb Bildu, els «hereus» de la banda, va assenyalar en una entrevista a Antena 3. «Està molt bé això que ETA hagi deixat les bombes i se'n vagi amb els vots. Molt bé que vulguin arribar al Parlament espanyol a fer-lo caure. Jo creia que els cretins es quedaven a casa, però val. Està molt bé, perfecte. Però d'aquí a acordar amb Bildu hi ha un camí  molt llarg que és necessari recórrer», que és demanar «perdó» pels assassinats i  rebutjar el terrorisme, va denunciar.

«No necessitem explicar per què no volem pactar amb Bildu. ¿Des de quan cal explicar que la Terra és rodona?»

Juan Carlos Rodríguez Ibarra

Expresident de la Junta d'Extremadura

«No podem continuar defensant res que ens acosti als qui han estat matant», va afirmar. No es va quedar aquí: l'excap de la Junta va advertir que el PSOE «no és propietat dels dirigents del partit» i per tant tampoc de Sánchez. 

La resposta de la cúpula és que continuarà prenent les seves decisions, perquè està legitimada per fer-ho. «Sempre escolto atentament la nostra gent gran, però ara ens toca a nosaltres —-va concloure Lastra-—. Som  una nova generació  a la qual toca dirigir el país i la direcció del PSOE». Ja dilluns  Sánchez, en la reunió de l'executiva federal, a porta tancada, es va mostrar molest per l'actitud «deslleial» d'alguns barons i veterans del partit, però va insistir que no s'arrugarà davant els seus contraris, perquè li queda molt temps al capdavant del PSOE i de l'Executiu. Ábalos, en roda de premsa, va evitar confrontar de manera directa, tot i que hores després,  a 'La Noche en 24 Horas', a TVE, va evocar aquella frase cèlebre de Guerra, «el que es mou no surt a la foto», per recalcar que també en l'època de  Felipe González  la cúpula lligava curt els seus dirigents. 

La portaveu del Govern, després del Consell de Ministres, va refusar fer referència a les crítiques internes, tot i que sí que va secundar l'opinió d'«altres companys» socialistes del Gabinet que van censurar aquests missatges en els mitjans de barons i històrics contraris a Ferraz.  María Jesús Montero  també va recordar que  ETA va desaparèixer fa una dècada  i per tant el partit d'Otegi, com la resta de forces, pot arribar a pactes puntuals amb l'Executiu.

Sánchez acusa el PP de  voler «enderrocar» el Govern  però li augura una derrota com la de Trump

voler «enderrocar» el Govern

Notícies relacionades

La ministra d'Hisenda sí que va posar èmfasi que amb Bildu, igual que amb la resta de partits, ha parlat de xifres dels Pressupostos. No d'altres qüestions. «Les converses que jo he tingut amb Bildu han versat  només i exclusivament dels números i els comptes públics , no hi ha hagut un sol element que s'hagi incorporat a aquesta reunió», va indicar. La portaveu va lamentar que es tracti de «ressuscitar» ETA, sobretot quan va ser a més amb un Govern socialista, el de  José Luis Rodríguez Zapatero, amb el qual es va consumar el final de la banda, quan «la democràcia va ser capaç de vèncer» el terror. 

«Ni vostès faran caure aquest Govern, ni vostès ni la ultradreta impediran uns Pressupostos que són beneficiosos i indispensables per a aquest país», va etzibar Sánchez a Maroto en el Senat, recordant-li que les esmenes van ser rebutjades amb 198 vots. El president es va centrar en la defensa dels seus comptes, necessaris, després de dos anys de «bloqueig parlamentari», per entrar en una fase d'«estabilitat». «La gran pregunta és: ¿On és la dreta i què ha fet enmig d'aquesta pandèmia?», va reblar Sánchez, per acusar el PP de voler tombar l'Executiu amb una política plena de falsedats i 'fake news' que el portarà a una «derrota estrepitosa» com  la patida per Donald Trump  als EUA.