COMPTES PÚBLICS

Podem diu que no hi ha un «acord» amb Bildu per als Pressupostos

Asens assegura que el recolzament dels abertzales és un «acte de generositat política» sense «contrapartides»

El PSOE afirma que parlarà amb totes les forces que tinguin voluntat d'acordar els comptes

undefined55208656 madrid  01 10 2020  entrevista a jaume asens  foto  jose lui201001184735

undefined55208656 madrid 01 10 2020 entrevista a jaume asens foto jose lui201001184735 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El ‘sí’ d’EH Bildu als Pressupostos és un «acte de generositat política» que no comporta «cap contrapartida», ha explicat el president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens. Després de la polèmica dels últims dies, el dirigent morat ha afirmat, com ja va fer dilluns passat el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Transport, José Luis Ábalos, que «no hi ha un acord de cap tipus» amb els abertzales per aprovar els Comptes públics. 

El recolzament dels nacionalistes bascos al projecte pressupostari i les paraules de Pablo Iglesias aplaudint aquest pas van suposar una autèntica maror al tauler polític, cosa que va provocar les crítiques de l’oposició i va generar un gran malestar intern al PSOE. «La política és l’art del que no es veu», va assegurar el vicepresident segon del Govern quan li van preguntar sobre si la predisposició d’EH Bildu a aprovar els Pressupostos es devia a una negociació liderada per ell mateix o per Unides Podem.

No obstant, Asens ha assegurat aquest dimarts a RNE que «de moment no hi ha cap contraprestació a EH Bildu» pel seu ‘sí’ als comptes públics i que només es tracta d’un «acte de generositat política». «És un fet històric de gran transcendència, perquè l’esquerra ‘abertzale’ participarà de la governabilitat d’Espanya», ha sentenciat. 

   «El Govern no ha de renunciar a pactar els PGE amb ningú» 

La violència d’ETA

Quan li han preguntat sobre les crítiques de l’oposició i d’alguns dirigents socialistes perquè es pacti amb una formació que no condemna la violència d’ETA, Asens ha apuntat que Bildu és «una coalició de partits» i que després de fer un repàs pot assegurar que «tots han condemnat de forma explícita el terrorisme i la violència».

A més, ha restat importància als actes en els quals hagi pogut participar la formació basca d’homenatge a terroristes sempre que es realitzin de manera «privada» i no de «forma pública». «Si hi ha gent que vol rebre un ésser estimat que ha sigut privat de llibertat no ho prohibirem», ha insistit.

Negociar amb tots

La portaveu del PSOE en el Congrés, Adriana Lastra, ha assegurat que «no hi ha acord amb cap força política» perquè aquest dimarts acabava el termini per presentar esmenes parcials als Pressupostos i és ara quan començarà la negociació amb els partits. Referent a això, ha afirmat que el Govern parlarà «amb totes les forces polítiques que tenen voluntat de negociar». 

Notícies relacionades

Preguntada per les paraules de l’expresident socialista de la Junta d’Extremadura Juan Carlos Rodríguez Ibarra a Antena 3 criticant l’acostament del PSOE a Bildu, Lastra ha apuntat que «sempre» escolta «atentament» als de més edat però que ara és el seu torn. «Som una nova generació a qui li toca dirigir el país i la direcció del PSOE», ha sentenciat. 

El rebuig conservador

Mentre Asens negava un pacte exprés amb Bildu, el líder del PPPablo Casadoha tornat a denunciar que el Govern de coalició «ha creuat una línia vermella molt perillosa» al comptar amb el partit ‘abertzale’ en un tràmit parlamentari en el qual no eren necessaris els seus vots. «[Pedro Sánchez] ha d’elegir entre els extrems el centre, i aquí hi ha la meva mà estesa», ha posat èmfasi el president dels conservadors en una entrevista a Telecinco.