ELS SOCIALISTES CONSIDEREN «DESLLEIAL» EL GEST DELS MORATS AMB ERC I BILDU

L'esmena antidesnonaments torna a disparar la tensió al Govern

Iglesias avala el moviment del seu grup que ha irritat el seu soci i Asens indica que el PSOE no va arribar a manifestar la seva oposició al text

Calviño admet que se sentiria «més còmoda» amb el recolzament del PP als Pressupostos i que els morats busquen «visibilitat» amb el seu gest

zentauroepp55909455 sesion control gobierno201118131753

zentauroepp55909455 sesion control gobierno201118131753 / DAVID CASTRO

9
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Quan encara no ha passat la tempesta política pel recolzament més que probable de Bildu als pressupostos generals de l’Estat, Pedro Sánchez afronta un altre element de tensió: les dues esmenes que Unides Podem va firmar amb la formació ‘abertzale’ i amb ERC per suspendre tots els desnonaments fins al 31 de desembre del 2022 i per impedir tots els talls de subministraments (llum, aigua i gas) durant l’estat d’alarma. El PSOE es va veure sorprès pel gest del seu soci de coalició, considera «deslleial» que pactés una modificació als comptes públics a la seva esquena i escenifiqués aquesta entesa, precisament quan el partit i el mateix president no deixen d’insistir que volen uns PGE transversals, «de país», que rebin amplis recolzaments, a esquerra i dreta. Tot i així, Transports s’obre a estudiar el contingut del text per buscar un punt de consens. 

El PSOE i UP havien acordat no presentar esmenes no pactades

Pablo Iglesias dona plena cobertura a aquest pacte, que va defensar el seu grup al Congrés. «No ens van votar per fer amics, sinó per empènyer amb les forces que tenim per revertir, tot i que sigui parcialment, algunes injustícies. Governar és això», va escriure aquest dimecres a primera hora a Twitter, quan era conscient del malestar i sorpresa de la part socialista de l’Executiu.

De fet, dimarts, Unides Podem va presentar aquesta doble esmena amb ERC i Bildu mentre a la Moncloa se seguia la roda de premsa de la portaveu i titular d’Hisenda, María Jesús Montero. A aquesta la va agafar desprevinguda la notícia i va confessar no conèixer aquest moviment dels aliats de coalició. 

A les files morades compten que ja la setmana passada Iglesias va conversar amb Sánchez sobre la necessitat d’aprofundir en l’abordatge dels desnonaments, i el president li va respondre que en tot cas aquesta divergència s’havia d’abordar entre la Vicepresidència de Drets Socials i el Ministeri de Transports, que dirigeix José Luis Ábalos. Dimarts, el portaveu morat, Pablo Echenique, va informar la seva homòloga del PSOE, Adriana Lastra, de la modificació acordada amb ERC i Bildu. «I no ens va demanar la retirada d’aquesta esmena», reblen fonts d’Unides Podem. 

La versió dels socialistes és sensiblement diferent. Des de l’entorn de Lastra van assenyalar a EL PERIÓDICO que ella va traslladar a Echenique que el tema ja havia sigut debatut àmpliament al si del Govern, que s’havia arribat a un acord entre els dos socis i que, per tant, no hi donava suport. Les mateixes fonts socialistes recalquen que Lastra va demanar a UP que no presentés aquesta esmena i que els dos grups tenien l’acord que només registrarien les propostes de modificació de manera conjunta, excepte les que es van firmar amb el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), perquè el seu diputat, José María Mazón, va demanar que al paper només apareguessin la seva formació i el PSOE. 

Aquest dimecres, a ‘Al rojo vivo’ (La Sexta), el president dels morats al Congrés, Jaume Asens, va assegurar que a Echenique no se li va manifestar des del PSOE una «oposició» a les esmenes pactades amb ERC i Bildu. «És una qüestió de sentit comú, no hi pot haver desnonaments en una pandèmia. No es pot demanar a la gent que es quedi a casa mentre se’ls fa fora». Asens va negar que UP es comporti de manera «deslleial», ja que el seu grup estava sent «lleial» a l’acord de govern, al programa i als objectius de l’Executiu de coalició. «Ahir [per aquest dimarts] hi havia una oportunitat per millorar aquest acord de Pressupostos i ara negociarem i estem convençuts que el PSOE hi estarà d’acord», va defensar. No obstant, els socialistes en absolut comparteixen el contingut de l’esmena, com va certificar també en el programa el diputat José Zaragoza, membre de la cúpula socialista a la Cambra baixa.  

Els morats apunten com a responsable de la negativa a fer un pas més en la paralització dels desnonaments a la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i no tant a Ábalos. De fet, la vicepresidenta econòmica va assegurar a Onda Cero aquest dimecres que no jutja «necessari plantejar un conflicte» en aquest assumpte quan els dos socis estan d’acord en «protegir les persones vulnerables». «S’han d’evitar els desnonaments però també garantir la seguretat jurídica», va afirmar. La vivenda, va defensar, és una de les «prioritats» de l’Executiu, i de fet existeix una prohibició de desnonar persones en situacions de risc fins al pròxim 31 de gener. «¿Què vol que li digui? Hi ha accions que el que busquen és la visibilitat», va respondre, informa Europa Press. 

La vicepresidenta econòmica no veu necessari plantejar un «conflicte» i recorda que Montero és la competent

A més, Calviño va reconèixer que se sentiria «més còmoda amb el recolzament del PP» als PGE, i per això no entén que la seva posició no sigui «constructiva». «Hem de buscar el màxim recolzament a uns PGE que són bons per al país». Seguint la línia argumental del president, manifestada en la sessió de control en el Congrés en la seva resposta a Inés Arrimadas, va insistir que no és moment de «vetos encreuats», de «manifestar preferències», sinó d’«allargar la mà i incorporar el màxim de vots i diputats». Un altre atac a Iglesias. I encara va deixar anar una altra cosa: en matèria pressupostària, la «competent» és la ministra d’Hisenda. 

Ábalos, preguntat aquest dimecres pels periodistes, tampoc es va desviar massa dels arguments de Calviño. Va dir haver tingut coneixement de l’esmena «per la premsa», i va recordar que la posició que assumeix el Govern és la que van pactar els dos socis a finals d’octubre [aquí en PDF], just la vigília de la presentació dels PGE. En aquell moment també hi va haver forcejament dins del Govern, i es va arribar al consens que la llei de vivenda, de la qual serien coproposadors la Vicepresidència Segona i Transports, arribaria al Consell de Ministres d’aquí tres mesos i d’aquí quatre al Congrés. 

El PSOE ho uneix a les eleccions catalanes

El també secretari d’Organització socialista va remarcar que la «sensibilitat» del Govern és «evident», i «segur que és insuficient» la cobertura social aprovada, però alhora cal «generar un àmbit de certesa i seguretat jurídica, perquè no generi una incertesa més gran». Ábalos es va manifestar «obert» a buscar solucions, no només en el terreny dels desnonaments, sinó en la qüestió de les solucions habitacionals, i això explica l’augment dels recursos destinats a vivenda continguts en els PGE. «El debat no m’espanta», va concloure.

En l’equip de Transports destacaven posteriorment que la «receptivitat» del ministre és total, i que per tant està disposat a analitzar el text de Podem, ERC i Bildu per prolongar la prohibició dels desnonaments més enllà del 31 de gener, potser tot el període que duri l’alarma, estesa en principi fins al 9 de maig. Però també apunten que el moviment dels comuns es deu, sobretot, a la seva competència en l’espectre de l’esquerra amb ERC de cara a les pròximes eleccions catalanes del 14 de febrer.

A Transports estan disposats a analitzar l’esmena per allargar la prohibició de desnonaments

La política de vivenda és una bandera que ha enarborat Podem des del seu naixement i a la qual no està disposat a renunciar. Està en el seu ADN perquè just va emergir quan es multiplicaven els desallotjaments per la força. Ara, els morats volen evitar tant sí com no els llançaments en plena pandèmia. D’aquí la seva pressió constant. 

No obstant, UP ha traspassat, a ulls del PSOE, una línia molt sensible, al visibilitzar la discrepància i firmar una esmena amb Bildu i ERC, els seus aliats preferents, malgrat que el president vol obrir la mirada i incloure Cs. Els socialistes veuen, ara com ara, difícil recolzar aquesta proposta, tant per les formes fetes servir pels seus socis com pel contingut, estirant la prohibició de desnonaments fins al 31 de desembre del 2022. No obstant, a la pregunta de si es tombarà la modificació subscrita per Podem, ERC i Bildu, no hi ha resposta. 

«És una deslleialtat», és extravagant perquè els Pressupostos són del Govern i es van aprovar en un òrgan col·legiat, el Consell de Ministres, «reivindiquen el seu espai però hi ha formes i formes de fer-ho», apunten diferents fonts de la cúpula socialista i de l’Executiu que, no obstant, afegeixen que «plou sobre mullat». Sánchez ha naturalitzat la discrepància i en el seu partit cada vegada sorprèn menys que els seus socis aprofitin dimarts, el dia del Consell de Ministres i de més exposició del Govern, per llançar el seu missatge. «És fer política a cops de colze. Però no s’ha de dramatitzar. La coalició segueix i no s’aturarà. És cert que UP no és un soci passiu, sens dubte, tot i que ningú va dir que això seria fàcil, però podria ser més difícil encara», indica un comandament de la Moncloa. Al PSOE recorden, a més, que les seves formes són unes altres, tenen «un altre ofici, una altra cultura diferent,» una altra lectura de com estar en el Govern. 

El xoc no tindrà cap recorregut, però torna a visualitzar les costures del bipartit

Notícies relacionades

Des de la Moncloa, s’intenta minimitzar l’abast de l’enfrontament, emfatitzant, això sí, que és el PSOE el soci majoritari. «Estem encarant les novetats d’un Executiu amb dos partits, un amb 120 escons i un altre amb 35, però som el grup de 120 escons que sosté aquest Govern». 

No obstant, no és la primera vegada que Lastra i Echenique xoquen. La portaveu socialista, assenyalen des del seu entorn, ja ha reiterat al seu homòleg que no negociarà esmenes a projectes del Govern amb ell. Es porta al registre de la Cambra, afegeixen, allò que els dos socis han pactat al si de l’Executiu i que aquest trasllada als dos grups que el recolzen perquè es presentin de manera conjunta. En el PSOE creuen que Unides Podem continua sense assumir en ocasions que ja no és oposició, sinó Govern. «Demostren que no saben ser ni Govern ni Govern de coalició, però de tot se n’aprèn», va resumir la líder dels socialistes bascos, Idoia Mendia