EQUACIONS PARLAMENTÀRIES

ERC i Cs aguanten l'estira-i-arronsa a l'espera de Sánchez

Rufián exigeix que les esmenes als comptes públics les negociïn el Govern i la Generalitat

Podem, ERC i Bildu pacten una iniciativa per prohibir els desnonaments a famílies vulnerables

zentauroepp55521389 rufian201021202325

zentauroepp55521389 rufian201021202325 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

ERC i Cs són incompatibles. Almenys, així ho creuen en els dos partits. No obstant, cap de les dues formacions dona per perduda la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2021. Els republicans catalans i els taronges han registrat aquest dimarts les seves esmenes parcials als comptes públics, l’últim tràmit per pactar amb el Govern el rumb pressupostari per a l’any vinent. A l’espera que Pedro Sánchez es decanti per un o per l’altre, tots dos mantenen les seves exigències a l’Executiu de coalició, que, enmig de la polèmica pel pacte amb EH Bildu, afirma la seva intenció d’aconseguir acords amb tots els partits que tinguin voluntat d’aprovar els Pressupostos. Una fita que segons el calendari aprovat pel Congrés podria donar-se en l’última setmana de desembre. 

Després de diversos mesos d’estira-i-arronses, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha posat, aquest dimarts, sobre la taula una nova condició per recolzar els comptes del 2021, que les esmenes que van presentar es negociïn entre el Govern central i la Generalitat. «Estic convençut que el ‘lehendakari’ [Iñigo] Urkullu haurà participat en les negociacions», ha apuntat, i ha deixat caure que l’Executiu de coalició s’haurà d’entendre amb el president en funcions de Catalunya, el republicà Pere Aragonès. Un requisit que és acceptable per a la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, que ha celebrat la «relació fluida» amb ERC.

Cs allarga la mà, però reclama al president que elegeixi una majoria o una altra per aprovar els Pressupostos

Rufián ha explicat que les més de 300 esmenes que han registrat es poden catalogar entre aquelles que busquen una «protesta» –contra el Tribunal Constitucional, el Ministeri de l’Interior, la casa reial...– i les que tenen un caire més propositiu per continuar ampliant l’escut social. En aquest sentit, ERC té el recolzament d’un dels partits del Govern, Unides Podem. Els morats, els republicans catalans i EH Bildu –amb qui les dues formacions de la coalició neguen tenir un acord per als Pressupostos– han registrat una esmena per prohibir els desnonaments fins al desembre del 2022. Un gest més en la pressió de Podem a Sánchez per treure Ciutadans de l’equació.

Les línies taronges

No obstant, els d’Inés Arrimadas es resisteixen a abandonar la seva oportunitat de ser clau en els Pressupostos. El portaveu del partit a la Cambra baixa, Edmundo Bal, ha tornat a enunciar les seves exigències, les anomenades «línies taronges»: el Govern ha de retirar l’esmena a la llei educativa negociada amb ERC que suprimeix la referència al castellà com a llengua vehicular i ha de comprometre’s per escrit que no hi haurà un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. Tot seguit, i després d’enumerar algunes de les seves esmenes econòmiques, Bal ha reclamat a Sánchez que es decideixi per un camí o l’altre.

El PSOE assegura que dialogarà amb tots els partits que tinguin voluntat de negociar els comptes públics

Però en el PSOE semblen no tenir pressa per declarar un dels dos partits com el seu soci principal mentre puguin mantenir negociacions obertes amb tots dos. «Benvinguts siguin tots els recolzaments», ha afirmat Lastra després de repetir en més de cinc ocasions que, de moment, «no hi ha acord amb cap força» i que s’asseuran amb totes les forces polítiques que tinguin voluntat d’entendre’s. No obstant, la dirigent socialista ha deixat clar que no retiraran l’esmena de la llei d’educació sobre el castellà.

Canvis en els comptes

Notícies relacionades

També han registrat esmenes partits com el PNB –retirar l’impost al dièsel–, Més PaísCompromís i el PRC, que estan més a prop d’arribar a un pacte amb el Govern de coalició. A aquests s’hi han sumat els canvis proposats per JxCat i el BNG, que fa dues setmanes van presentar esmenes a la totalitat als comptes públics.

El PP, per la seva banda, ha plantejat més d’un miler d’esmenes dirigides a la reactivació econòmica i en resposta a la crisi sanitària i social que, segons la seva portaveu, Cuca Gamarra, esperen que s’hi incorporin perquè són «òbvies». Qui no participarà d’aquest procés de debat d’esmenes que acabarà divendres és Vox, ja que considera que «no hi ha possibilitat de realitzar canvis substancials», així que va decidir no registrar cap esmena.