CONDICIÓ DE CS

Arrimadas eleva el llistó a Sánchez per forçar-lo a trencar amb ERC

La líder de Cs demana retirar l'esmena sobre el castellà i que posi per escrit que no hi haurà referèndum

El Govern central intenta esquivar l'escull i només apunta que estudiarà totes les esmenes després de la totalitat

La presidenta de Ciudadanos, Inés Arrimadas, ofrece una rueda de prensa posterior a la reunión del Comité Permanente de Ciudadanos, en Madrid, (España), a 10 de noviembre de 2020. El encuentro se ha centrado en las nuevas condiciones del partido para apoyar el proyecto presupuestario para 2021.

La presidenta de Ciudadanos, Inés Arrimadas, ofrece una rueda de prensa posterior a la reunión del Comité Permanente de Ciudadanos, en Madrid, (España), a 10 de noviembre de 2020. El encuentro se ha centrado en las nuevas condiciones del partido para apoyar el proyecto presupuestario para 2021. / EUROPA PRESS/E. Parra. POOL (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Inés Arrimadas frena. La presidenta de Cs ha canviat de criteri i aquest dimarts ha anunciat que posa noves condicions per poder recolzar els Pressupostos Generals de l’Estat de 2021: el Govern ha de retirar l’esmena a la llei educativa per eliminar que el castellà deixi de ser considerada com a llengua vehicular i s’ha de comprometre per escrit que no hi haurà un referèndum d’autodeterminació a Catalunya. En una roda de premsa telemàtica després de la reunió de l’executiva, Arrimadas ha assegurat que això no significa que trenquin la negociació amb el Govern. Ella i els seus nou diputats al Congrés continuen amb la mà estesa per convèncer Pedro Sánchez perquè faci aquestes rectificacions i apostin per la moderació davant el separatisme d’ERC i «la majoria Frankenstein». «És el moment que Sánchez triï quina via vol per a Espanya», va etzibar la política amb referència que l’Executiu continua mantenint les dues opcions vives en el seu desig de quadrar el cercle.

La setmana passada, quan ja es coneixia el pacte de l’Executiu amb els republicans sobre el castellà, Ciutadans va indicar que no demanaria la devolució dels Pressupostos, perquè ja estava negociant canvis en el projecte de llei i estava satisfet (no pujarà el dièsel, no s’apujarà l’IVA a l’educació concertada o la sanitat privada i hi haurà un pla de lluita contra el frau fiscal, entre altres mesures). Aquesta setmana, no obstant, Arrimadas ha posat noves «línies taronges» i ha elevat el llistó per forçar la ruptura amb ERC, a més de reclamar ajuts directes a autònoms i pimes i per a la conciliació familiar. Quan li han preguntat en la roda de premsa pels motius d’aquest gir, la presidenta de Cs no ha contestat i ha repetit diverses vegades que almenys el seu partit negocia i mira de fer rectificar Sánchez mentre altres partits, en referència directa al PP i Vox, es posen «a cridar» en un «racó» sense aportar res. 

De moment, l’Executiu intenta esquivar aquest escull donant una puntada de peu cap endavant i estudiarà les propostes dels grups, totes, especialment les d’aquells que no obstaculitzaran aquesta setmana la tramitació dels Pressupostos. 

La portaveu del Govern, María Jesús Montero, amb els ministres de l’Interior i de Ciència, Fernando Grande-Marlaska i Pedro Duque, aquest 10 de novembre a la Moncloa després de la reunió del Gabinet. / José Luis Roca

La portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, no ha volgut avançar què farà Hisenda. Si es decantarà per Ciutadans o ERC. La seva estratègia és demorar l’arribada d’aquell moment, tot i que és conscient de la dificultat. La ministra va indicar que una vegada se superin les esmenes de totalitat en la votació d’aquest dijous, s’analitzaran «amb deteniment» totes les modificacions parcials que plantegin els grups. 

L’important és «el què»

«Aquest serà el moment en què podrem arribar a un acord, previ estudi detingut d’aquestes i la resta d’esmenes que presentin el conjunt de grups», ha apuntat. I tot i que també es miraran les propostes que facin partits com el PP i Vox, seran «prioritàries» les forces que han decidit no demanar la devolució dels Pressupostos, a fi que surtin «satisfetes» de la negociació i puguin recolzar els comptes del 2021. 

Notícies relacionades

La ministra, en línia amb altres declaracions prèvies seves, ha insistit que «com més recolzin els PGE, molt millor per a aquest país i per al conjunt dels ciutadans». Allà sí que ha dirigit un avís a Unides Podem, el portaveu del qual, Pablo Echenique, no ha estalviat facècies contra Arrimadas precisament per facilitar aquest primer tràmit del projecte de llei.

«Com més recolzin els PGE, molt millor per a aquest país i per al conjunt dels ciutadans»

María Jesús Montero

Ministra d’Hisenda i portaveu del Govern

Per Montero, la posició dels morats «no és una novetat», ja que ells sempre han preferit que els comptes sortissin avalats amb els socis d’investidura de Pedro Sánchez, però per a l’Executiu el prioritari és treure els Pressupostos, perquè Espanya necessita el «concurs de tots» i per això «no es pot prescindir de cap mà que s’ofereixi», ja que el que està en joc és la recuperació del país. «No creiem que sigui moment de vetos creuats, ni que el país hagi d’estar més pendent de l’amb qui que del què», ha insistit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts.