congrés dels diputats

ERC no presentarà esmena a la totalitat als Pressupostos

Els republicans diuen a Sánchez que encara estan molt lluny de poder recolzar els comptes públics

El PP, Vox, JxCat, Fòrum, CC, la CUP i el BNG sí que demanaran la devolució al Govern del seu projecte de llei

El portavoz de Esquerra Republicana (ERC) en el Congreso, Gabriel Rufián, a su llegada a la reunión de la Junta de Portavoces en el Congreso de los Diputados, en Madrid, (España), a 3 de noviembre de 2020.

El portavoz de Esquerra Republicana (ERC) en el Congreso, Gabriel Rufián, a su llegada a la reunión de la Junta de Portavoces en el Congreso de los Diputados, en Madrid, (España), a 3 de noviembre de 2020. / Dani Duch-La Vanguardia (Dani Duch-La Vanguardia)

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De mala gana i arrossegant els peus, però alhora convençuts que no hi ha cap altra opció per a un partit que encapçala l’Executiu català, a més de les principals conselleries que gestionen els múltiples fronts d’aquesta crisi pandèmica de tres caps: sanitària, social i econòmica. Divendres ERC va decidir no posar cap obstacle, en forma d’esmena a la totalitat, a la tramitació dels Pressupostos del 2021. Una decisió que, una vegada més, difereix de la de JxCat (sector puigdemontista, perquè el PDECat actua com ERC), que sí que hi presenta esmena, juntament amb el BNG, dins del Grup Plural. I com la CUP, que dins del Grup Mixt fa el que li és propi, juntament amb Coalició Canària i Fòrum Astúries. Entre els grans grups, el PP i Vox també s’oposen a la tramitació.

No hi va haver debat ideològic al si d’ERC sobre si presentar o no esmena a la totalitat. La situació pandèmica és prou dura per als ciutadans per evitar tacticismes. Això no implica que els republicans no estiguin ressentits amb el Govern de Pedro Sánchez: «Està clar que no es pot lluitar contra els efectes de la Covid amb el pressupost antic, dissenyat per Cristóbal Montoro», apunta una veu de la cúpula, «però no és lícit que el Govern faci xantatge només amb això».  

«No es pot lluitar contra els efectes de la Covid amb els pressupostos de Montoro, però tampoc es pot fer xantatge amb això»

El moment de comunicar la decisió, per tant, va ser fill de la voluntat de controlar els tempos mediàtics. Si dijous era el dia en què Ciutadans mostrava la seva voluntat de pacte amb Sánchez, automàticament no podia ser el d’ERC. I és que el canvi dels taronges respecte al Govern bipartit té una doble conseqüència per als republicans. En primer lloc, pot tensar cap a la dreta el contingut d’uns Pressupostos que ERC encara no ha vist, cosa que pot dificultar el pacte final. I en segon lloc, obre una altra via a Sánchez per tirar-los endavant, de manera que els republicans perden el seu estatus d’«única sortida» i, per tant, perden capacitat per exigir.

Rivalitat amb JxCat

Més digerides tenen les discrepàncies tàctiques amb JxCat i el possible ús, en campanya electoral, que els postconvergents puguin fer d’aquest semàfor verd inicial als comptes de Sánchez. «Que JxCat faci i digui el que vulgui», afirma una veu de l’executiva. «És la seva carta electoral, el ‘no a tot’ el que passi a l’Estat. Es tracta d’electoralisme de cop al pit sense tenir en compte el benefici per als ciutadans i el territori», diu una veu del Govern.

Notícies relacionades

Ara s’obre el període de negociació. Abans de la pandèmia, l’esquema amb què treballava ERC era el d’aconseguir, a través dels Pressupostos, inversions per al territori que permetessin capil·laritzar fins a les comarques el paper clau que té ERC en la policia catalana i espanyola. La pandèmia ha afegit la necessitat de buscar fons per rescatar els sectors més perjudicats i posen la seva mirada sobre el Govern, tingui o no possibilitats d’acompanyar-los. La mateixa imatge de la gestió de la Generalitat –ara en mans d’ERC per la inhabilitació de Torra– depèn en gran part, doncs, de l’arribada dels recursos de l’«administració que recapta els impostos»: l’Estat.

«No regalarem el vot gratuïtament», afirma una veu, i afegeix que «sense un benefici evident de la ciutadania», ERC es pot oposar als comptes. Perquè l’aparició de Cs en el tauler també suposa un avantatge als republicans: poden votar que no i que els comptes s’aprovin igualment.