REUNIÓ DE L'EXECUTIVA FEDERAL

El PSOE insta el PP a rebutjar la moció de Vox per allunyar-se del «feixisme»

Els socialistes confien que Casado s'avingui a negociar el CGPJ després del fracàs de la censura

Ábalos confirma que el president Sánchez prendrà la paraula per replicar Abascal

50505073566 d28c81429c k

50505073566 d28c81429c k / INMAMESA

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PP no revela encara el sentit del seu vot en la moció de censura que Vox defensarà aquest dimecres i dijous, perquè entén que és una «qüestió menor». Però el PSOE pressiona. Descartat, perquè ja ho ha fet Génova, que pugui recolzar la iniciativa de Santiago Abascal, l’adverteix que l’abstenció és com un sí, és avalar el «feixisme» del que s’hauria de desmarcar. 

Missatge empaquetat aquest dilluns pel secretari d’Organització, José Luis Ábalos, després de la reunió de l’executiva socialista, que va presidir ell mateix en absència del líder del partit i cap de l’Executiu, Pedro Sánchez. Justament en una setmana clau i intensa en el terreny polític, pel debat de la cinquena moció de censura de la democràcia i per la possibilitat d’un desbloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Ferraz confia que sigui possible reprendre les converses després que la iniciativa de la ultradreta fracassi, però les posicions continuen allunyades de moment. 

La moció, va dir Ábalos en la seva compareixença a Ferraz, no va contra el Govern de Pedro Sánchez. «És senzillament una venjança entre la ultradreta i la dreta». «El que s’aclareix és si el fill [Vox] mata el pare o si Saturn [el PP] podrà devorar el seu fill [Vox], un fill que tant l’ennuega», va afirmar. 

El PSOE creu «igual de greu» votar sí o abstenció: no es pot ser «indiferent» davant Vox

Plantejat aquest marc de joc, el PSOE no concep que el PP dubti i no s’aculli, directament, al ‘no’ a Abascal. L’abstenció a la moció «no és sinó una resposta acomplexada» de qui no vol «trencar vincles» amb la ultradreta. Votar abstenció seria «igual de greu» per als socialistes que votar sí, perquè no es pot ser «indiferent» davant una iniciativa en què Abascal proposarà el seu programa de govern ultra, que és el que se sotmet a l’escrutini del Congrés. Segons va remarcar el també ministre de Transport, és «greu no donar una resposta ferma» a l’extrema dreta, una «anomalia que només es dona a Espanya», ja que a Europa «se l’aïlla» i aquí se li «posa una alfombra vermella». I només, va afegir, per l’esperança de Pablo Casado que els seus «fills pròdigs», Vox, una escissió del PP, tornin a la cleda.

«Esfullar la margarida»

Els conservadors, va assenyalar, «no volen entendre que més enllà del seu càlcul estratègic», qui «pateix» aquesta decisió «és el conjunt d’Espanya». Ábalos considera un «drama» que el vot del PP es decideixi en funció del temor que la «ultradreta li retiri el seu recolzament a les comunitats i els ajuntaments en què li serveix de bastó». 

El PSOE remarca que, més enllà de la intenció d’Abascal, la moció mereix un «respecte»

La direcció del PSOE apressa el PP a «fixar la seva posició», acabar d’«esfullar la margarida», definir si la seva alternativa de govern «només és concebible en companyia de Vox i, en aquest cas, quin és el preu que està disposat a pagar». «Al PP li correspon defensar el liberalisme davant el feixisme», deixar anar amarres, tallar la «síndrome umbilical que té amb la ultradreta». Ábalos va remarcar que mentre Europa té clar que aquest tipus de formacions extremistes són «enemics de la democràcia» –«no caben mitges tintes amb el feixisme»—, a Espanya el PP no es desenganxa. 

Ábalos també va confirmar, com havia avançat EL PERIÓDICO, que Sánchez respondrà a Abascal, perquè «més enllà de qui la proposa», és una eina constitucional i legítima –és la que va aixecar el poder al líder socialista el 2018–, i com a tal «s’ha de prendre seriosament i respectar». «I aquest respecte mereix que el Govern s’ho prengui seriosament», i precisament per això el president intervindrà i donarà la rèplica a Vox. A més, la moció, un instrument que no es pot «banalitzar», és una «oportunitat per confrontar alternatives, la de la ultradreta i la d’un Govern democràtic». Així que «màxim respecte» per al debat, més enllà de les intencionalitats» de la formació extremista, que pretén «fer soroll i elevar la tensió». 

El secretari d’Organització va lligar moció de censura i renovació del CGPJ. Perquè, segons el seu parer, el PP ha de dir no a la iniciativa de Vox per dir sí a la «moderació» i la «política de grans acords», perquè el país necessita una «dreta moderada».

Negocia Campo

De fet, Ábalos creu que després del fracàs de la censura al Govern, el PP s’avindrà a negociar la renovació del CGPJ. «Esperem que prenguin nota de la inviabilitat del discurs extremista» i, si els populars «entenen que estan cridats a un altre paper, estaran per moderar la seva actitud», per conversar sobre el relleu dels òrgans constitucionals. L’Executiu està «obert» a la negociació, si bé sempre que es «respecti» les formacions polítiques que el componen, el PSOE i Unides Podem. 

Ábalos rebutja la reforma que vol el PP i li demana que assumeixi la coalició

Pablo Casado continua exigint que quedin fora del procés els morats, perquè es tracta d’un acord parlamentari i el PSOE i el PP sumen per si mateixos tres cinquens, la majoria actualment requerida. Però el PP recorda que no es pot «proscriure» UP. Ábalos va insistir, com ja va fer Sánchez divendres, que qui negocia és el titular de Justícia, el socialista Juan Carlos Campo, i tots els ministres són del Govern, no d’un partit».

Notícies relacionades

Es tracta, doncs, va dir, de reconèixer tot el Govern, i no un partit o un altre. La petició del PP d’excloure els morats és, per al PSOE, una «excusa poc democràtica», que parteix de la no-assumpció de la legitimitat del Govern de coalició. 

Ábalos va comparèixer a Ferraz mentre Casado explicava la seva reforma de la llei orgànica del poder judicial a la seu de Génova. El dirigent socialista va dir no conèixer, òbviament, el detall de la proposta, tot i que el traç gruixut sí que se sabia: que els jutges triïn els 12 vocals del torn judicial. El número tres del partit va apuntar que el que no és concebible és que quan al PP li va malament a les urnes vulgui «canviar les regles del joc». I va recordar que no cap una visió «corporativista en un poder de l’Estat», ja que el principi bàsic de la democràcia és la sobirania popular, i el fet que tots els poders emanen d’ella. Perquè a més el CGPJ és un òrgan de govern i no afecta l’«activitat jurisdiccional» de jutges i magistrats, que mantenen la seva independència. 

Ábalos llança un avís al número dos de Redondo: no hi ha «candidatures» per a Organització

El secretari d’Organització va aprofitar la roda de premsa a Ferraz per llançar un missatge en clau interna: no val postular-se per al càrrec que ell exerceix des del 2017, perquè qui tria és el líder del partit.