INICIATIVA AL CONGRÉS

El PP proposa que els jutges elegeixin directament la majoria del CGPJ

Els populars registren aquest dilluns la iniciativa, que pretén que els jutges elegeixin els 12 vocals del torn judicial

pp-propuesta / periodico

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Pablo Casado ha presentat aquest migdia en un acte davant la premsa una proposició de llei perquè els jutges elegeixin la majoria dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). És la seva resposta a la inicativa del PSOE i Podem de la setmana passada, que van respondre al bloqueig que el PP ha exercit durant dos anys per renovar aquest organisme amb una reforma que pretén rebaixar la majoria parlamentària per a l’elecció dels membres i que els actuals partits en el Govern de coalició no necessitin pactar res amb el PP.

Casado, el partit del qual registrarà aquesta tarda de dilluns la proposició al Congrés perquè s’iniciï el seu tràmit, vol que torni als orígens del mandat constitucional, deixant als magistrats l’elecció de la majoria del seu govern. Aquell mandat el va modificar el PSOE el 1985 i, amb petits canvis, ha arribat fins ara, quan l’òrgan dels jutges el pacten per majoria reforçada (210 diputats) els partits amb representació parlamentària. 

El text proposa que els magistrats elegeixin directament els 12 vocals del torn judicial, els que s’escullen entre jutges en actiu, i que el Congrés i el Senat continuïn elegint els vuit vocals del torn de juristes de reconegut prestigi.

Aquesta reforma hauria d’implementar-se en el pròxim sistema d’elecció, però el PP reclama un acord de despolitització previ a la modificació de la llei, mitjançant un acord entre partits polítics per «no proposar com a juristes expolítics».

Casado dona per fet que aquesta reforma no afectaria la renovació que ara està pendent, davant la qual ha tornat a demanar al PSOE que deixi fora de la taula de negociació Podem, perquè és un partit «imputat», pels seus «atacs» als jutges i la monarquia, reclamar pactes amb els hereus d’ETA i els partits independentistes. Segons el cap de l’oposició, no hi ha hagut cap contacte del Govern amb el seu partit durant els últims dies.

Dos pactes en el tauler 

El líder del PP ja va arribar a un acord amb Pedro Sánchez per renovar el CGPJ el novembre del 2018, però va trencar el pacte quan, ha insistit avui, la llavors ministra de Justícia, Dolores Delgado, «va filtrar» que Manuel Marchena en seria el president. Es refereix a una notícia que va publicar el diari ‘El País’ en què explicava que el PP havia proposat per al càrrec el responsable del judici als dirigents del procés.

Notícies relacionades

A més, dies després, el portaveu del PP al Senat en aquelles dates, Ignacio Cosidó, enviés un missatge a un xat dels seus companys a la Cambra alta vantant-se del fet que en la negociació havien acordat que Marchena presidís el CGPJ. «A més», va escriure el dirigent conservador, els populars podrien estar «controlant la sala segona per darrere» [la Sala Penal, única competent per enjudiciar diputats, senadors i membres del Govern]. Marchena, al cap de poques hores, va rebutjar aquest càrrec.

A més, també hi va haver un altre acostament aquest mateix estiu, durant el mes de juliol. Les converses estaven molt avançades entre el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i l’encarregat d’aquest àrea al PP i conseller de Justícia de Madrid, Enrique López.