Moció de censura | Casado no revela el seu vot i menysprea Vox: és una «qüestió menor»

Afirma que la «maniobra» dels ultres no li importa «gens»

El PSOE demana als populars que digui 'no' al «feixisme»

pcasado

pcasado

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

És el debat parlamentari més rellevant des del final de l’estat d’alarma, però Pablo Casado no vol donar-li importància. El líder del PP ha decidit mostrar-se indiferent davant la moció de censura de Vox, sabedor que és una iniciativa que va contra Pedro Sánchez però també contra ell. Creu que així, rebaixant la transcendència de la iniciativa, es treu del focus, tot i que el seu misteri (no ha revelat encara si ordenarà al seu partit abstenir-se o votar ‘no’) porta just al contrari. 

En una roda de premsa aquest dilluns, Casado va desdenyar la moció de Santiago Abascal, el seu competidor a la dreta. Malgrat les reiterades preguntes dels periodistes, el dirigent conservador no va voler aclarir si es decantaran per rebutjar directament la moció o per donar-li una abstenció. A l’equip del president del PP estan sospesant pros i contres i, sobretot, volen veure amb quin to els parla Abascal. Fins a quin punt s’acarnissa amb els escàndols de corrupció que continuen sent un llast pel partit i també amb la tebiesa que atribueixen a la «dreteta covarda» del PP. Si s’«excedeix», expliquen diversos diputats, és probable que acabi donant-li un ‘no’. L’abstenció la pot argumentar en el fet que no vol Sánchez, però tampoc Abascal, i a l’hemeroteca: el PSOE va optar per aquesta solució intermèdia quan Pablo Iglesias va presentar la moció (també fallida amb antelació) a Mariano Rajoy. 

«No perdré el temps en qüestions menors»

Pablo Casado

Casado va qualificar la moció de «maniobra parlamentària» i va assegurar que no li «importa gens» ni a ell ni a «ningú», perquè està «condemnada al fracàs». «No perdré el temps en qüestions menors», va respondre una altra de les vegades. Vox, efectivament, no podrà tirar endavant la seva iniciativa perquè només té 52 parlamentaris i tot apunta que no n’aconseguirà cap més tret que algun diputat del PP se’n desmarqui.

No dona llibertat de vot

La votació en aquest tipus de debat, que arrencarà dimecres a les nou, es fa d’un en un i de viva veu. En aquest cas, per la Covid-19, l’hemicicle estarà mig buit per respectar la distància i molts votaran també via telemàtica. Casado ha advertit que no hi ha llibertat de vot, una possibilitat que, segons va recordar, els estatuts del PP només admeten en «qüestions ètiques o morals que posin en qüestió» les «conviccions més profundes». El càstig sol ser una multa.

L’exportaveu del grup popular Cayetana Álvarez de Toledo va gravar un vídeo diumenge a la nit en què suggereix que el seu partit s’hi hauria d’abstenir. Considera que la «inevitable derrota numèrica» de Vox «no és prou argument per rebutjar-la». El ‘no’ del PP, va apuntar, «debilitaria la seva condició d’alternativa» i «reforçaria» Sánchez. 

Notícies relacionades

Segons el partit ultra, dijous, quan es voti, hi haurà més de 52 ‘sís’ a Abascal, informa Miguel Ángel Rodríguez. El portaveu del Comitè d’Acció Política de Vox, Jorge Buxadé, va lamentar que el PP estigui encara esperant veure «per on bufa el vent» per tancar la seva posició. 

El PSOE sí que té clar quina resposta hauria de donar Casado a Abascal: el secretari general, José Luis Ábalos, va argumentar el ‘no’ per allunyar-se del «feixisme» i no ser «indiferent» davant Vox, informa Juanma Romero.