PRONUNCIAMENT OFICIAL

El TSJC ratifica totes les restriccions acordades pel Govern per frenar el coronavirus

L'alt tribunal avala el veto a reunions de més de sis persones, la suspensió de classes presencials a la universitat i l'aforament dels llocs de culte

zentauroepp55407630 clases presenciales ub201014101341

zentauroepp55407630 clases presenciales ub201014101341

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha pronunciat aquest divendres sobre les noves restriccions acordades pel Govern de la Generalitat per frenar la corba de contagis de coronavirus. L’alt tribunal ha decidit ratificar íntegrament les mesures previstes pel Govern per intentar contenir l’expansió del virus i que afectaven els dret fonamentals dels ciutadans. 

En la seva interlocutòria, que ha tingut un vot particular, però només respecte a un dels punts debatuts, la sala avala totes les mesures que necessitaven la seva autorització per possible afectació a drets fonamentals (reunions de màxim 6 persones, suspensió de l’activitat presencial a les universitats i reducció de l’aforament en actes religiosos i cerimònies civils). Amb la decisió de l’alt tribunal, aquestes mesures, que havien quedat en suspens en la resolució del Govern publicada en el DOGC, podran entrar en vigor de manera immediata. Aquest paquet de restriccions, segons entenen els magistrats, són proporcionades i justificades.

El TSJC, que recull resolucions del Tribunal Constitucional, afirma que els drets fonamentals «no tenen un contingut essencial absolut i il·limitat i poden cedir en ocasions en la seva relació amb altres drets per a la garantia dels quals pot ser necessari restringir-los» i recorda que «la pandèmia internacional» que es pateix ha obligat «a adoptar mesures preventives» a causa de la seva expansió. «La sala no pot deixar de ser aliena a l’enorme magnitud dels efectes que ha provocat l’esmentada pandèmia» i el «monumental cop que la Covid-19 ha assestat a la salut pública espanyola, al marge dels efectes de tot tipus que es deriven en el futur».

L’alt tribunal recull els informes presentats per la Generalitat en què destaca que les trobades personals a tot Catalunya (àmbit familiar i de caràcter social, externa als grups de convivència) «estan provocant brots i afavoreix la transmissió de la malaltia» que, sobretot, afecta les persones més joves. L’Administració recalca que les dades d’assistència sanitària (ingressos hospitalaris i uci) són «alarmants», amb una expectativa de començar a haver de reconduir l’activitat per atendre només pacients de Covid. La recomanació és evitar els desplaçaments no essencials.

Malgrat no tenir l’aval del TSJC, el Govern ha publicat aquesta matinada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució per la qual entra en vigor aquest divendres i durant els pròxims 15 dies el tancament de bars i restaurants, la limitació de l’aforament del 30% als comerços, la suspensió de fires i congressos i la clausura de parcs i jardins a les 20.00 hores. S’hi afegeix la suspensió de les competicions esportives.

La resolució de l’Executiu català ha inclòs una disposició en la qual es deixa en suspens, a l’espera del que decidís l’alt tribunal, els tres aspectes que, segons el Govern, afecten els drets fonamentals dels ciutadans: la prohibició de reunions de més de sis persones, la suspensió de l’activitat presencial a les universitats i la limitació de l’aforament en les activitats de culte. Amb el pronunciament aquest migdia del TSJC, aquestes mesures també podran aplicar-se.

Errors de forma

Notícies relacionades

El retard en el pronunciament del TSJC s’ha produït a causa dels errors de forma en l’escrit en què la Generalitat sol·licitava l’aval de l’alt tribunal al paquet de restriccions. Dijous al matí, el TSJC va requerir a la Generalitat que amb «la màxima urgència», de manera prioritària i abans de les 13.00 hores corregís aquests defectes de forma en la seva petició i que determinés els punts que afecten els drets fonamentals.

La Sala Contenciosa Administrativa va instar l’Executiu català que inclogués una sèrie de dades que havien obviat en el seu escrit, com el número, la data i la firma del decret sobre el nou paquet de restriccions. Els magistrats, a més, van instar a especificar quines mesures necessiten autorització perquè afecten els drets fonamentals, qüestió que no estava detallada. Els jutges tenien molts dubtes que el tancament de bars i restaurant entressin dins d’aquest grup. Al cap d’unes hores, la Generalitat va tornar a presentar un altre escrit en el qual detallava alguns aspectes però no reparaven els defectes formals advertits pels jutges.