ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

Entra en vigor el tancament de bars i restaurants a Catalunya

La Generalitat no espera el TSJC, que resoldrà avui perquè el Govern ha presentat la petició amb defectes de forma

La fiscalia no s'oposa que s'apliqui el paquet de mesures proposades per la Generalitat

restricciones / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El tancament de bars i restaurants acordat per la Generalitat per la Covid ha entrat en vigor com estava previst aquest divendres. L’Executiu català no ha esperat l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que té previst pronunciar-se avui.  El Diari Oficial de la Generalitat (DOCG) ha publicat aquesta matinada la resolució anunciant les noves mesures i la seva entrada en vigor de manera immediata.

La resolució publicada en el DOGC inclourà una disposició en la qual es deixarà en suspens, fins que l’alt tribunal no decideixi, els tres aspectes que, al seu entendre, afecten els drets fonamentals dels ciutadans: la prohibició de reunions de més de sis persones, la suspensió de l’activitat presencial a les universitats i la limitació de l’aforament en les activitats de culte.

Per tant, no només ha entrat en vigor aquesta nit el tancament dels bars i restaurants durant els pròxims 15 dies, sinó també la limitació de l’aforament del 30% als comerços, la suspensió de les fires i congressos i la clausura dels parcs i jardins a les 8 del vespre. S’hi afegeix la suspensió de les competicions esportives. Segons el Govern català, totes aquestes mesures es prenen amb «urgència» per fer front a l’increment de contagis pel coronavirus que s’està registrant a Catalunya i tallar l’expansió «com més aviat millor».

Els errors de la Generalitat a l’hora de requerir a la justícia el seu aval al nou paquet de restriccions per la Covid és el que ha provocat el caos i ha obligat l’Executiu català a prendre la decisió de publicar en el DOGC el decret, amb les excepcions sobre les mesures afectades per la limitació de drets fonamentals.

Requeriment del tribunal

El TSJC ha requerit aquest matí a la Generalitat que amb «màxima urgència», de manera priotària i abans de les 13 hores corregís defectes de forma en la seva petició perquè s’autoritzi les noves restriccions pel coronavirus i que determini els punts que afecten els drets fonamentals.

La Sala Contenciosa Administrativa va instar l’Executiu català que inclogués una sèrie de dades que havien obviat en el seu escrit, com el número, la data i la firma del decret sobre el nou paquet de restriccions. Els magistrats, a més, van instar a decidir quines mesures necessiten autorització perquè afecta els drets fonamentals, una qüestió que no estava detallada. Els jutges tenien molts dubtes que el tancament de bars i restaurant entressin dins d’aquest grup. Al cap d’unes hores, la Generalitat va tornar a presentar un altre escrit en el qual detallava alguns aspectes però no reparaven els defectes formals advertits pels jutges.

La decisió de la fiscalia

La Fiscalia Superior de Catalunya, per la seva banda, no s’ha oposat a aquestes noves restriccions, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts d’aquesta institució. Així ho ha expressat aquest dijous davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)

L’Executiu català ha proposat que els bars i restaurants només ofereixin servei de menjar a domicili o menjar per emportar amb cita prèvia. El Govern aprovarà en els pròxims dies via decret llei ajuts econòmics per al sector. Els restaurants d’hotels només podran donar servei als clients allotjats. Als espais comuns dels hotels l’aforament s’ha de limitar al 50%.

Comerços i gimnasos

Notícies relacionades

La Generalitat redueix al 30% l’aforament dels comerços i dels mercats ambulants i al 50% l’aforament dels gimnasos. Si no és possible, els clients només podran entrar d’un en un. Centres comercials i locals de més de 400 metres quadrats hauran de tenir sistemes de control de l’aforament. En aquests recintes es restringeix l’accés i i ús a zones recreatives com ara zones infantils, ludoteques i àrees de descans.

En l’àmbit de la cultura, es limita al 50% l’aforament d’actes. Els assistents hauran d’estar sempre asseguts i amb seient preassignat. El tancament dels locals culturals serà a les 23.00 hores.