SESSIÓ DE CONTROL AL CONGRÉS

Casado avisa: la renovació del CGPJ de Sánchez posa en perill els fons europeus

El líder del PP qualifica de «reforma a la polonesa» els canvis legals que plantegen el PSOE i Podem

Arrimadas reclama al president que suspengui aquesta iniciativa perquè si no Brussel·les l'obligarà a fer-ho

sanchez / periodico

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pablo Casado ha advertit aquest dimecres al Congrés que la reforma legal que proposa el Govern per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sense el concurs del PP posa en risc els fons que han d’arribar d’Europa. El líder conservador llança aquest avís perquè aquests ajuts estan lligats al respecte de l’Estat de dret, una condició que els socis han posat pensant en Polònia i Hongria

Segons l’opinió de Casado, la modificació de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) com a proposició de llei (cosa que evita que el PSOE i Podem demanin informes consultius al Consell d’Estat, al Consell Fiscal i al mateix CGPJ) és un «abús legal», una «reforma a la polonesa». «No posi en risc els fons de reconstrucció europeus», ha etzibat el líder del PP a Pedro Sánchez en la sessió de control al Govern, amb molta bronca, com és habitual aquests últims mesos. «A mi no em pressiona ningú [per negociar el CGPJ] i menys algú com vostè», ha dit.

Socialistes i morats justifiquen la seva reforma perquè Casado es nega a asseure’s amb l’Executiu a reformar el poder judicial. El dirigent dels populars no vol negociar res amb Sánchez fins que «expulsi del procés Podem». Els populars censuren la participació d’Iglesias en la renovació del CGPJ perquè «ataca» els jutges, el Rei i el seu partit està «imputat» per presumpte finançament irregular en el ‘cas Neurona’.  «Vostè vol elegir el jutge que el jutgi», ha etzibat Teodoro García Egea, secretari general del PP, a Pablo Iglesias

El cap de l’Executiu ha criticat el cap de l’oposició que es resisteixi a pactar la composició del nou poder judicial i que, quan el PP està en l’oposició, compleixi la Constitució quan li ve de gust. «Des que vostè lidera el PP, no és un partit d’Estat, és un partit antisistema que no compleix la Constitució. Arrossega el seu partit a una oposició crispada i provocadora, que és el que està fent la ultradreta», li ha contestat Sánchez. El president del Govern ha demanat a Casado que es pensi bé què farà la setmana vinent, quan es debati la moció de censura que ha presentat Vox. «Rectifiqui, meditin abans que sigui molt tard per a vostè i per al seu partit», ha conclòs.  

Fonts de la Moncloa han lamentat que el PP consideri que si ell no governa «no hi ha democràcia». «És una maniobra per reformar una cosa a què es nega Casado, malgrat que sap que no està complint la Constitució. El Govern havia de reaccionar davant aquest bloqueig. Som el garant de l’ordre constitucional», es defensen aquestes fonts. En l’Executiu s’està estudiant com poder renovar també les altres institucions amb mandats caducats. Les fonts del Govern no han concretat quins, però en aquests moments les afectades són, entre d’altres, el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble i RTVE.  En el cas del TC es necessita una majoria reforçada de 210 diputats, perquè així està blindat per la Carta Magna. Només podria reformar-se la norma per elegir el Defensor del Poble i els membres del Tribunal de Comptes (fins ara, es requereix l’aval de tres cinquens de Congrés i Senat), perquè la norma que regula la radiotelevisió pública ja contempla que el consell d’administració pugui nomenar-se per majoria absoluta de les Cambres en segona votació.  

Recurs davant el Constitucional

També ha mostrat el seu rebuig frontal de la reforma legal del CGPJ Santiago Abascal, el líder del Vox, en el seu cara a cara amb Sánchez. «Estan al capdavant d’un cop contra l’Estat de dret, contra el Rei constitucional, la justícia independent i contra l’oposició», ha afirmat el líder ultra. El president, en comptes de dedicar tot el temps de la seva resposta a Abascal, s’ha dirigit a Casado i li ha tornat a reclamar que no es deixi «arrossegar en l’estratègia de comunicació de la ultradreta» i que moderi el PP. 

En el Govern no esperen ni temen preguntes dels socis europeus sobre la reforma de la LOPJ

Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans, que ha preguntat aquesta setmana a la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, ha aprofitat el seu torn per recordar-li que (com el PP i Vox van dir dimarts) la seva formació denunciarà davant el Tribunal Constitucional la reforma legal i la impugnarà també en les institucions europees. «Si no ho frenen vostès, ho frenaran a Europa. Rectifiquin, perquè estan malmetent la imatge d’Espanya», ha avisat. «Es repartiran els jutges només els del Govern amb els seus socis, que són filoterroristes, condemnats per colpistes i populistes», ha conclòs.

Notícies relacionades

Fonts del Govern remarquen que no s’espera de cap manera que aquest dijous i divendres, quan se celebra un nou Consell Europeu, Sánchez rebi preguntes sobre la reforma del CGPJ. «Ni hi és ni s’espera aquest debat a Europa», afirmen taxatius des de la Moncloa, on es recorda que no hi ha similitud amb la situació de Polònia i Hongria, qüestionades per la resta de socis i, sobretot, pel Parlament Europeu, pels seus atacs a l’Estat de dret. «No té res a veure», emfatitzen. Espanya dona suport a la proposta alemanya, menys ambiciosa que la de l’Eurocambra, que lliga l’alliberament dels fons de recuperació a la seva bona administració. Espanya defensa que es busqui una solució que satisfaci tots els estats membres perquè els recursos europeus estiguin llestos al més aviat possible, fins i tot l’1 de gener del 2021. Hongria i Polònia amenacen amb el veto si se’ls posa contra les cordes. 

L’Executiu defensa que la proposició dels grups de PSOE i Unides Podem, registrada aquest dimarts, està presentada «en temps i forma» i no compta amb problemes, i a més la Comissió Europea va posar bona nota al funcionament de l’Estat de dret a Espanya al seu informe conegut fa dues setmanes. En aquest, recorden, s’instava a la renovació del CGPJ. Però el dictamen també expressava els dubtes respecte a la independència de la Fiscalia General de l’Estat, perquè la seva actual titular, Dolores Delgado, va ser ministra de Justícia amb Sánchez i diputada socialista.