L'oposició carrega amb duresa contra la reforma de la llei del CGPJ

El PP, Cs i Vox anuncien que recorreran davant el Tribunal Constitucional

Els populars consideren que és una maniobra «dictatorial» de Sánchez

undefined54283038 madrid  29 07 2020   el l der del pp  pablo casado  durante 200812120220

undefined54283038 madrid 29 07 2020 el l der del pp pablo casado durante 200812120220 / Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Els partits de l’oposició van sortir en tromba aquest dimarts contra l’artifici legal del Govern de coalició per reformar la llei orgànica del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sense la participació del PP. «És una maniobra dictatorial», van denunciar els populars. «És una infàmia [...] No es poden canviar les regles del joc a meitat del partit», es va queixar Ciutadans. «Volen convertir Espanya en una tirania», va avisar Vox. Els tres partits van avisar que recorreran davant el Tribunal Constitucional.

Les tres formacions estan en contra que el PSOE i Podem hagin portat al Congrés via proposició de llei uns canvis que permetran aprovar la renovació del poder judicial (12 dels 20 vocals) amb majoria absoluta (176 diputats) i no amb majoria reforçada (210), com fins ara. El Govern podria haver-ho fet a través d’un projecte de llei, impulsant la reforma des del Consell de Ministres, però no ha volgut. La diferència no és fútil. Amb l’opció triada (la proposició de llei) s’evita haver de demanar informes al Consell d’Estat, al Consell Fiscal i al mateix CGPJ. Segons fonts socialistes, tot el procés, que no es farà pel tràmit d’urgència, pot durar uns dos mesos: ha d’anar a comissió, es fa la ponència, es vota en ple i passa pel Senat.

«Quan es busca anul·lar el paper de l’oposició, aquestes conductes són autoritàries, són dictatorials»

Cuca Gamarra

Portaveu del PP al Congrés

El PP va decidir a l’agost trencar els contactes que mantenia amb el PSOE per renovar el CGPJ, després que Podem, amb la sortida de Joan Carles d’Espanya i les informacions sobre els seus comptes ocults, carregués durament contra la monarquia. Aquests «atacs», en paraules dels conservadors, fan impossible que puguin asseure’s a negociar amb els morats el nom dels jutges. L’Executiu de coalició intenta amb la seva iniciativa esquivar el bloqueig del PP, una «obligació legal», diuen els socialistes, amb la qual els populars no volen complir. Sánchez i Pablo Iglesias asseguren que tenen ja el recolzament d’una majoria d’almenys 186 diputats per tirar-la endavant: entre els vots del PSOE, Podem, ERC, PNB, Junts per Catalunya, Més País, Compromís, Nova Canàries i Terol Existeix. 

Acontentar independentistes i Bildu

Notícies relacionades

La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, va assegurar que la reforma constitueix un «frau» perquè es fa a través d’una proposició de llei per no haver de sol·licitar els informes dels òrgans consultius i va advertir que la seva formació no es quedarà de braços plegats davant les «conductes autoritàries i dictatorials» del cap de l’Executiu. El marc legal actual, que assenyala que es necessita una majoria reforçada per renovar el poder judicial, «garanteix la separació de poders i la independència del poder judicial», va remarcar Gamarra. Després que saltés la notícia que el PSOE i Podem registrarien la iniciativa al Congrés, Pablo Casado, el president del PP, no va tardar a anunciar a Twitter que recorrerà contra aquesta reforma davant el Constitucional i «les institucions i tribunals europeus».  

Vox denuncia que la iniciativa arriba just quan s’ha sol·licitat al Suprem que investigui Iglesias

Vox també acudirà a la justícia, informa Miguel Ángel Rodríguez. El portaveu ultra al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, va destacar que aquest moviment coincideix amb l’intent de Podem de «pressionar» el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón, que va sol·licitar la setmana passada al Tribunal Suprem que investigui Iglesias pel ‘cas Dina’ i la targeta del mòbil. Tampoc va agradar la reforma exprés a Ciutadans. El portaveu, Edmundo Bal, advocat de l’Estat, va qualificar la iniciativa d’«infàmia» i va denunciar que Sánchez vulgui portar al poder judicial «la majoria Frankestein», amb jutges que agradin als seus socis d’investidura, entre els quals va citar els independentistes catalans i Bildu