PINTADES ULTRES

Vandalitzada l'estàtua de Largo Caballero a Madrid: 'assassí' i 'rojos no'

L'atac es produeix després que l'ajuntament hagi decidit retirar el nom del dirigent socialista d'una avinguda

La mesura, propiciada per Vox, també afecta el bulevard de l'altre històric del PSOE, Indalecio Prieto

zentauroepp55349981 la estatua del que fuera presidente del gobierno en la rep b201010172258

zentauroepp55349981 la estatua del que fuera presidente del gobierno en la rep b201010172258 / Ricardo Rubio

3
Es llegeix en minuts
AGENCIAS

L’estàtua de qui va ser president del Govern de la República, el socialista Francisco Largo Caballero, situada a Nuevos Ministerios, s’ha aixecat vandalitzada aquest dissabte amb les pintades d’‘assassí’ i ‘rojos no’.

L’atac es produeix dues setmanes després que l’Ajuntament de Madrid, amb els vots a favor de Cs, el PP i Vox, decidís retirar els noms de l’avinguda Francisco Largo Caballero i del bulevard Indalecio Prieto, així com la placa de la plaça de Chamberí dedicada al primer. El consistori vol a més l’eliminació de les estàtues erigides en la seva memòria a Nuevos Ministerios.

Ha sigut la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha donat a conèixer aquest atac en el seu perfil de Twitter. «La dreta i la ultradreta han utilitzat mentides i manipulacions històriques per esborrar la seva figura de la llista de carrers de Madrid. Ara, aquest menyspreu per la memòria cristal·litza en vandalisme i violència incívica», ha expressat a la xarxa social.

«Incitació a l’odi»

El ministre de Transport, José Luis Abalos, ha indicat que aquest «no és un acte vandàlic més», sinó que ha remarcat la seva «incitació a l’odi». «No és casual que aquests atacs a la memòria de Largo Caballero coincideixin amb la reaparició de la ultradreta . Els que governen gràcies a Vox no poden ser còmplices amb el seu silenci», 

També a Twitter, el PSOE ha condemnat aquest «acte vandàlic» del qual ha acusat les formacions de «dreta i ultradreta». «No permetrem que la dreta i la ultradreta menteixin amb campanyes d’incitació a l’odi i revisionisme històric», ha publicat el Partit Socialista.

La proposta de canviar els noms dels carrers la va presentar el portaveu de Vox, Javier Ortega Smith, amb l’objectiu d’acabar amb qualsevol homenatge a «personatges sinistres» com Largo Caballero i el també ministre socialista de la República Indalecio Prieto. «Tots dos són exponents de totalitaris criminals antidemòcrates que no mereixen un reconeixement als carrers de Madrid», va indicar.

El president del ple, Borja Fanjul (PP), va justificar el recolzament a l’eliminació d’aquest homenatge en la llista de carrers en l’article 15 de la Llei de Memòria Històrica, que permet que les administracions retirin escuts, plaques o mencions commemoratives «de l’exaltació de la sublevació militar, de la guerra civil o de la repressió de la dictadura».

Reprovació acadèmica

Aquestes intencions ja han sigut reprovades des del món acadèmic. Un centenar de professors d’Història Contemporània d’universitats espanyoles i estrangeres, com el catedràtic de la London School of Economics Paul Preston, han denunciat en un document de 13 punts la proposició de Vox, avalada pel PP i Cs, perquè es basa en «vells i desacreditats clixés pseudohistòrics de la propaganda franquista».

La Fundació Largo Caballero, per la seva banda, ja ha mostrat el seu recolzament a aquesta iniciativa firmada per «un nucli de professors d’història de diferents universitats espanyoles i estrangeres que, indignats amb la decisió del ple de Madrid, han considerat que havien de denunciar les fal·làcies amb què es pretenia fonamentar aquesta decisió».

Notícies relacionades

Els professors i investigadors signants estan disposats a aportar les proves documentals en la comissió que suposen que s’establirà abans que s’adopti la decisió definitiva, com va passar en el procés de resignificació de la llista de carrers madrileny abordat per l’anterior corporació municipal, amb referència al Comissionat de Memòria, amb Paca Sauquillo al capdavant. 

La UGT, sindicat del qual Largo Caballero va ser secretari general, ha anunciat un recurs si el Govern municipal madrileny es continua  deixant «guiar per les ‘fake news’ de Vox» en el seu intent de treure de la llista de carrers Francisco Largo Caballero i Indalecio Prieto. La central reclama una rectificació sobre «la violació de la memòria històrica», que és el que amaga aquesta «decisió erràtica, injusta i malintencionada que enterboleix la vida política de la capital, tal com pretén l’extrema dreta».

Temes:

PSOE