DESPRÉS DE LA INHABILITACIÓ DE TORRA

L'oposició exigeix activar ja el rellotge electoral

Cs celebra la decisió del Tribunal Suprem: «S'ha fet justícia i ha guanyat la llibertat»

El PSC demana un «candidat instrumental» per desbloquejar la situació

zentauroepp54841986 carrizosa200916121628

zentauroepp54841986 carrizosa200916121628 / Marta Sierra

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Daniel G. Sastre

L’oposició ja s’ha posat en marxa. Després de conèixer la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, el cap de l’oposició, Carlos Carrizosa, ha telefonat al PSC, el PPC i els comuns per buscar «fórmules» que impedeixin el «bloqueig». Això és, vies perquè el rellotge electoral s’activi al més aviat possible per «garantir que Catalunya no entra en un nou bucle de paràlisi».

Carrizosa no ha revelat si està disposat a presentar-se a una investidura fallida perquè comenci a córrer el temps fins a les eleccions. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, sí que ha defensat l’opció d’un «candidat instrumental», però s’ha descartat: «Si és instrumental, l’aspirant no pot ser algú que després vulgui ser president», ha justificat. Els populars han optat per passar la pilota al president del Parlament, Roger Torrent: «Ell, de manera personal i sota el seu criteri, és l’únic que pot decidir fer córrer el rellotge», ha apuntat Alejandro Fernández.

Els lletrats del Parlament, en un informe emès aquest dilluns, no s’han mostrat favorables a aquesta opció, perquè «la possibilitat de convocar necessàriament un ple en cas que es postulés un candidat sense la majoria necessària seria disfuncional [...] i dilataria els terminis».

Notícies relacionades

Hi ha una altra opció: que Torrent constati la falta de candidat i firmi un «acte equivalent» a una investidura fallida perquè corri el temps. Iceta ha opinat que aquesta via, basada en un dictamen del Consell d’Estat, «no està recollida en les nostres lleis».

Tant Cs com el PPC han defensat que «s’ha fet justícia i ha guanyat la llibertat», i els comuns han afirmat que la legislatura ha tingut «el pitjor final possible».

Temes:

Ciutadans PSC PSC