PROTESTA CONTINGUDA

Protestes contingudes contra la inhabilitació de Torra

L'ANC i Òmnium conjuren centenars de persones a la plaça de Sant Jaume, on el president es passeja sense complir les restriccions

Els CDR, emmascarats però sense guardar la distància de seguretat, llancen caps de porc als policies i accedeixen al parc de la Ciutadella

whatsapp-image-2020-09-28-at-223328

whatsapp-image-2020-09-28-at-223328

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué / Guillem Sànchez

El president de la Generalitat, Quim Torra, va voler acomiadar-se del Palau de la Generalitat passejant-se per la plaça de Sant Jaume fins al seu vehicle oficial i desplegant juntament amb membres del Govern i càrrecs independentistes la pancarta que va provocar la seva inhabilitació. Unes 1.700 persones, segons l’Ajuntament, convocades per l’ANC Òmnium Cultural van complir com van poder les recomanacions sanitàries durant l’acte, però el passeig de Torra entre la multitud va fer saltar pels aires les mesures estrictament obligatòries en plena pandèmia. Mascaretes, sí. Distància, no. Els manifestants es van amuntegar a periodistes i fotògrafs que seguien els seus passos fins al vehicle situat al carrer limítrof. L’estupor i el malestar entre els impulsors va ser patent, perquè Torra es va saltar l’acord de no accedir a la plaça, segons fonts coneixedores del dispositiu acordat. 

Alguns concentrats van seguir amb entusiasme Torra, amb el crit d’‘Els Segadors’. La concentració es va dissoldre a l’arribar a l’encreuament de la Via Laietana. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, que havia sotmès a votació dels socis la convocatòria d’aquesta manifestació, va afirmar que calia defensar Torra sense escatimar crítiques per la desunió independentista. «Tot això és un estat d’excepció que no podem normalitzar», va justificar, però va criticar que els socis en el Govern «acceptin» la sentència. D’altra banda, el vicepresident d’Òmnium Cultural i portaveu de l’entitat, Marcel Mauri, es va voler mostrar confiat que «aquesta vegada sí» que l’independentisme «estarà a l’altura» quant a la resposta institucional: «no ens podem quedar de braços plegats davant aquesta inhabilitació constant, davant aquesta persecució ideològica contra l’independentisme», va afegir.

Els CDR protesten davant els Mossos

A escassos quilòmetres de distància, els Comitès de Defensa de la República (CDR) van organitzar la seva pròpia ‘performance’. Es van conjurar entre 300 i 500 persones emmascarades, però tampoc van complir la distància exigida entre persones, com a mínim, d’un metre i mig de distància. Van desfilar des de Jardinets de Gràcia fins al parc de la Ciutadella per les artèries centrals de la capital catalana i van parar als voltants de la Delegació del Govern. Un ferm cordó policial els va contenir. Els manifestants van llançar caps de porc i van llançar petards contra els agents.

Notícies relacionades

Disposats a dirigir-se a les portes del Parlament, van trencar el candau d’una de les portes d’entrada al parc de la Ciutadella. La capçalera va instar tots els manifestants a seguir el seu camí, però alguns es van desmarcar en aquest punt. Els que van arribar a les portes de la Cambra catalana van llançar pedres i tanques contra el cordó policial dels Mossos d’Esquadra. Cap a les 22 hores, quedaven més periodistes que manifestants i a poc a poc els CDR van sortir del parc i es van dispersar. No hi va haver càrregues de la policia catalana.

El grup es va dirigir cap a la plaça d’Urquinaona per la ronda de Sant Pere i uns quants van cremar algun contenidor al seu pas. Furgonetes dels Mossos van impedir que s’acostessin a Via Laietana i els van enviar cap a plaça de Catalunya, on es van dispersar. La policia catalana va detenir un total de sis persones pels disturbis: dos davant Delegació del Govern, un a Jardinets, dos més a prop de la Ronda Sant Pere i un més a la plaça Catalunya. Identificat aquest últim, els Mossos han descobert que tenia una ordre de detenció pendent.

Manifestacions a Girona, Lleida i Tarragona

Unes 1.500 persones van participar en les protestes a Girona contra la inhabilitació, segons l’ajuntament, i els CDR van llançar bosses d’escombraries contra la Subdelegació del Govern i van cremar una bandera espanyola. A Lleida es van concentrar uns 300 manifestants davant la subdelegació del Govern, segons la Guàrdia Urbana, i abans unes 200 persones van acudir a la plaça de la Paeria seguint la crida de l’ANC i Òmnium Cultural. A Tarragona, es van conjurar unes 600 persones a la plaça de la Font.