NOVETAT EDITORIAL

Junqueras i Rovira: «No n'hi haurà prou amb superar el 50% dels vots»

La dupla d'ERC avisa en el seu nou llibre que «parlar de confrontació tot el dia no obrarà un miracle»

«Volem treure vots a l'unionisme, no al partit independentista del costat», afirmen a l'assaig

icoy37545539 erc junqueras rovira170304200127

icoy37545539 erc junqueras rovira170304200127

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A les 92 pàgines de l’assaig ‘Tornarem a vèncer (I com ho farem)’ d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, els autors, partint que el pla preferit dels republicans és el referèndum després d’un acord polític («és l’opció més assenyada i civilitzada», apunten en el llibre), repassen les accions d’octubre del 2017, però des d’una perspectiva actual. Analitzen què es va fer bé i què malament. Per detectar fins a vuit debilitats («o es guanya pes a l’àrea metropolitana o no es podrà fer un pols a l’Estat», assenyalen, per exemple) i sis punts forts, com la «identificació de la voluntat secessionista amb la democràcia».

Les lliçons que n’obtenen són diverses. Verbigràcia: «Com més superem el llindar del 50% de vot [en unes eleccions], més incontestable serà la nostra legitimitat. ¿N’hi haurà prou amb superar el 50%? No, de cap manera [...], però com més siguem, més viable serà desbordar el règim borbònic».

Els autors dediquen un capítol, l’últim, a la unilateralitat. «Cal mantenir la mà estesa», assenyala l’assaig, «i, alhora, cal preparar-se per desbordar democràticament el règim monàrquic si s’enroca en l’immobilisme». Així, i la referència implícita a Carles Puigdemont és òbvia, «no es pot invocar la unilateralitat frívolament. Parlar d’unilateralitat i de confrontació tot el dia no obrarà un miracle».

Portada del llibre.

Notícies relacionades

Els autors eviten invectives a l’expresident. Asseveren, en canvi, que «el rival a batre a l’àrea metropolitana és el PSC». Això sí, Junqueras i Rovira afirmen que «a ERC li obsessiona treure vots a l’unionisme, no al partit independentista del costat». «La unilateralitat és viable [...] i molt lligada a ella hi ha la desobediència civil [...] No és un escenari forassenyat: un dia vam sortir al carrer i ens quedem sine die, revivint escenes com les de l’1-O o el 3 d’octubre», sentencia la dupla republicana al llibre.

Finalment, els autors asseveren, a l’epíleg, que no «ens podem instal·lar en la melancolia del que podria haver sigut. No podem estar tota la vida llepant-nos les ferides. L’1-O va ser extraordinari, no només pel que vam fer, si no pel que vam aprendre».