Les restriccions per la Covid encallen el suplicatori a Puigdemont

El president de la Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu, Adrián Vázques (Cs), diu que no permetrà que el procés «es converteixi en un circ»

La impossibilitat de garantir la confidencialitat dels debats, per la situació de semipresencialitat, mantenen el procediment bloquejat

undefined51723868 catalan leader carles puigdemont reacts during a press confe200115181716

undefined51723868 catalan leader carles puigdemont reacts during a press confe200115181716 / Jean-Francois Badias

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Els suplicatoris contra els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, posats en marxa pel Tribunal Suprem amb l’objectiu de desposseir-los de la seva immunitat parlamentària i que puguin ser jutjats a Espanya, continuen encallats en la Comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu. Les restriccions imposades per la pandèmia del coronavirus han obligat a ajornar les compareixences –de caràcter secret i a porta tancada– fins que es pugui garantir la confidencialitat dels debats i de moment no hi ha cap data a l’agenda. 

«De moment, no és tècnicament possible, per la qual cosa totes les discussions sobre immunitat estan aparcades», expliquen fonts del Parlament Europeu. Tot i que la institució sí que ha aconseguit posar en marxa un sistema de votació telemàtica, tant la secretària general com l’equip del president David Sassoli encara continuen examinant possibles fórmules per garantir que les discussions sobre l’eventual retirada de la immunitat parlamentària sigui confidencial, tal com exigeixen les regles de procediment. «Mentre no es puguin fer reunions presencials en què garantir la confidencialitat del debat és difícil», apunten altres fonts de la casa sobre la possibilitat de reprendre aquest procés.

El procediment, en tot cas, segueix en marxa i els tràmits administratius no s’han paralitzat. El ponent de l’informe, el conservador búlgar Angel Dzhambazki, que pertany al grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) a què estan adscrits Vox o la N-VA, ja disposa de més de 4.000 pàgines de documentació, principalment resolucions judicials sobre la causa que s’està tramitant a Espanya i que han sigut traduïdes a les 15 llengües dels diputats de la comissió. «És la documentació que el ponent està estudiant i que serà la base d’una part del seu informe», expliquen fonts parlamentàries, que apunten que el treball està molt avançat i que quan sigui possible resoldre el problema de la confidencialitat es reprendrà el procediment. Tot i així la resolució del cas trigarà encara uns quants mesos i dependrà de la data en què es pugui reprendre. 

Quatre o cinc mesos de procés

Notícies relacionades

«Una vegada comença el procés presencial són un màxim tres reunions de la comissió abans que es porti al ple. No puc posar una data exacta», però «una vegada comenci no s’hauria d’allargar més de quatre o cinc a tot estirar», indiquen fonts parlamentàries que deslliguen el suplicatori de la decisió del Tribunal de Primera Instància belga de rebutjar l’euroordre contra l’exconseller Lluis Puig al considerar que el Tribunal Suprem no és l’òrgan competent per sol·licitar-la.

«Que a ningú li càpiga cap dubte que l’endemà que es normalitzi l’activitat parlamentària el procés continuarà avançant el seu curs. Està en joc el prestigi d’una institució com el Parlament Europeu», ha recordat aquest dijous el president de la Comissió d’Afers Jurídics, Adrián Vázquez (Cs), que insisteix que l’única cosa que s’ha de decidir és si s’aixeca la immunitat dels tres membres de la Cambra. L’eurodiputat de Ciutadans també ha avisat que serà «escrupolosament garantista» i que no permetrà «que ningú converteixi això en un circ o un acte electoral que pretengui desprestigiar Europa».