PP i Ciutadans se salvaguarden de la moció de censura de Vox

Casado fa un gir cap a la moderació per no anar darrere de Vox

Els d'Arrimadas titllen la mesura de «xou» per «polaritzar» la societat

undefined54003157 gernika  05 07 2020   el presidente del partido popular  pab200821153506

undefined54003157 gernika 05 07 2020 el presidente del partido popular pab200821153506 / Javier Zorrilla

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Des de la tribuna del Congrés i per sorpresa, Santiago Abascal va anunciar fa poc menys d’un mes una moció de censura al Govern. El líder ultra va avisar que al setembre posarà en marxa els mecanismes per fer fora Pedro Sánchez de la Moncloa. La iniciativa no arribarà a bon port, tret que hi hagi una sorpresa d’última hora, però fa la sensació que el president de Vox tampoc té entre els seus objectius que la moció prosperi sinó obligar el PP i Cs a retratar-se. Tot i que el partit d’extrema dreta encara no ha informat de la data en la qual registrarà la mesura –s’ha de veure que finalment ho facin–, populars i taronges s’han carregat aquests dies d’arguments per no recolzar la proposta i protegir la seva imatge. Tot i que cada un ho ha fet per qüestions diferents. 

«Mai durant la democràcia espanyola hi va haver més motius que ara per presentar una moció de censura contra el Govern», va sentenciar Abascal dimarts a Twitter incrementant la pressió sobre els de Pablo Casado i Inés Arrimadas perquè votin a favor de forçar la dimissió de l’Executiu i situar-se com a precursor d’aquest moviment contra l’Executiu. No obstant, ni així sembla que el PP Cs recolzin la moció de censura. Els conservadors, tornant a la moderació, no poden permetre anar darrere de la tercera força política, i els liberals, després d’uns mesos de diàleg amb Sánchez, no volen frustrar una possible negociació pressupostària que els torni al focus mediàtic. 

Tornada a la moderació

El gir que Casado ha fet aquesta setmana en el PP és una declaració en tota regla contra l’estratègia radical dels últims mesos que havia adoptat per tapar la fuga de vots cap a Vox. Redoblar les promeses i missatges extrems del partit d’Abascal no ha donat bon resultat al líder conservador, que dijous va defensar que el seu partit «no té vocació de minoria indomable, té vocació de majoria imbatible». Així, els populars semblen disposats a allunyar-se dels ultres i a no ratificar els seus plantejaments per no donar-los protagonisme. 

Divendres passat, l’acabat de nomenar portaveu nacional popular i número tres del partit, Jose Luis Martínez-Almeida, va afirmar que s’han de mantenir al marge de les estratègies «tacticistes» de Vox. «No podem mirar a l’esquerra ni a la dreta, tenim un projecte propi, un rumb propi amb els espanyols com a horitzó», va sentenciar, deixant clar que són ells els que han de marcar l’agenda política de l’oposició, no Abascal.

El preu

Notícies relacionades

Molt més taxatius s’han mostrat a Cs en el seu rebuig de la iniciativa de Vox. «Costarà diners a tots els espanyols, es perdrà més d’una setmana de treball al Congrés dels Diputats quan estem amb una crisi econòmica i social a sobre de la taula i, a més, li costarà credibilitat a escala internacional al nostre país», va afirmar la portaveu de l’Executiva Nacional taronja, Melisa Rodríguez, a principis de setmana. 

Els d’Arrimadas, que han arribat a certa entesa amb el sector socialista del Govern en els últims mesos, no volen espatllar la seva nova relació i titllen la moció de censura de «campanya de màrqueting pur i dur» per crear un «xou» en el qual Abascal es beneficiï de la «polarització». Motius més que suficients per també negar el seu ‘sí’ als ultres.