RELLEU A BRUSSEL·LES

El Parlament Europeu nomena Jordi Solé en substitució de Junqueras

Ocuparà l'escó mentre el líder d'ERC espera la decisió de la justícia europea sobre el recurs al veto de l'Eurocambra

sole-junqueras

sole-junqueras

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament Europeu ha oficialitzat aquest dijous en una sessió plenària el nomenament com a eurodiputat de Jordi Solé en substitució d' Oriol Junquerascondemnat per l'1-O, i el  lloc del qual havia quedat vacant per una decisió de justícia.

«El Parlament pren acta de l'elecció com a diputat europeu del senyor Jordi Solé Iferando amb efecte al 3 de gener del 2020 en substitució d'Oriol Junqueras Ilies l'escó del qual va ser declarat vacant a partir del 3 de gener del 2020», ha assenyalat el president de l'Eurocambra, David Sassoli, en un comunicat.

Més informació (Auto)

Título notícia (Auto)

Título notícia (Auto)

Solé serà el segon representant d' ERC que ocuparà un escó a l'Eurocambra, juntament amb Diana Riba, i ho farà per segona vegada ja que ja va exercir d'eurodiputat entre el 2017 i el 2019, quan a la meitat de la legislatura va agafar el relleu de la vacant que deixava Ernest Maragall.

Junqueras va decidir recórrer davant la justícia europea la decisió del Parlament Europeu d'anunciar el final del seu mandat com a eurodiputat però mentre es resolgui la qüestió, Solé serà el seu substitut.

Més informació (Auto)

Título notícia (Auto)

Título notícia (Auto)

«Seguirem defensant els meus drets i els de tots aquells que em van votar i confio en el fet que la justícia europea aviat em tornarà la raó i l'escó», ha declarat Junqueras a través d'un breu missatge a les xarxes socials, en el qual també ha enviat «tota la força» a Solé.

També a través de les xarxes socials, Solé s'ha compromès a «treballar dur» com a eurodiputat per representar el més d'un milió de votants que li van fer la confiança a ERC en les eleccions europees del 2019. «Estic segur que es farà justícia i que Junqueras serà eurodiputat», ha reblat.

Junqueras compleix condemna de 13 anys de presó i altres tants d'inhabilitació per sedició i malversació de fons públics. Des de mitjans de juliol  es beneficia d'un règim de semillibertat.

El periple judicial

Com a conseqüència d'una primera sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) sobre l'abast de la immunitat parlamentària de Junqueras, l'Eurocambra va reconèixer el líder d'ERC com a eurodiputat el gener passat, amb efectes des del 2 de juliol, data d'inici de la novena legislatura de la Cambra europea.

No obstant, va fer constar que la plaça quedava vacant a data de 3 de gener com a conseqüència de la decisió de la JEC de declarar la intel·ligibilitat de Junqueras per la seva condemna a una pena privativa de llibertat i que el Tribunal Suprem acordés que no podia desplaçar-se al Parlament Europeu a jurar el seu càrrec ni tramitar el suplicatori de suspensió de la immunitat parlamentària davant d'aquest.

Notícies relacionades

També al gener, els serveis jurídics del Parlament Europeu van avalar el procediment que es va seguir per complir amb la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) sobre el líder d'ERC, tant per reconèixer el seu dret a ser eurodiputat com la posterior retirada de l'escó, va ser el correcte.

Junqueras, no obstant, va recórrer la decisió de deixar vacant el seu escó davant el TUE i va demanar mesures urgents per protegir la seva immunitat com a eurodiputat, una cosa que va denegar el Tribunal amb seu a Luxemburg. Posteriorment, el líder d'ERC va presentar un recurs de cassació davant el TUE per revocar aquesta interlocutòria.