recurs del seu advocat

Junqueras demana al TJUE recuperar el seu escó buit al Parlament Europeu

Demana revocar la decisió del Tribunal General de la Unió Europea que va donar peu a què decretessin buit el seu seient després de ser condemnat pel Suprem

junqueras

junqueras / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha demanat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que li permeti recuperar el seu escó al Parlament Europeu, ja que creu que la decisió de la cambra de deixar-lo buit demostra que ha sigut «incapaç» de protegir la seva immunitat com a eurodiputat.

Així ho sosté Junqueras en un recurs que el seu advocat, Andreu van den Eynde, ha interposat davant del TJUE perquè revoqui la resolució del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que va donar peu al fet que el president del Parlament Europeu, David Sassoli, decretés buit el seu escó, després de ser condemnat pel Tribunal Suprem a 13 anys de presó per sedició i malversació per l’1-O.

Incapaç de defensar els seus «privilegis i immunitats»

En el seu recurs, Junqueras denuncia que és «evident» que el Parlament Europeu «ha sigut incapaç» d’adoptar cap decisió per protegir els seus «privilegis i immunitats» malgrat que era eurodiputat des de la seva proclamació com a tal el 13 de juny del 2019.

«L’actuació del Parlament Europeu, renunciant en tot moment a l’exercici de les seves competències de protecció de la immunitat malgrat les reiterades peticions de Junqueras i adoptant la decisió de vacància de l’escó sense cap procediment previ significa també que s’han vulnerat les competències del Parlament Europeu a l’impedir el seu exercici. Simple, però no vague. Clar, però no genèric. Contundent, però no imprecís», denuncia l’escrit.

Cap tribunal espanyol ha sol·licitat aixecar la seva immunitat

La defensa de Junqueras remarca, a més, que el Parlament Europeu no ha tingut oportunitat de pronunciar-se sobre l’aixecament de la seva immunitat ja que «mai cap tribunal de l’Estat espanyol ha sol·licitat l’aixecament de la immunitat».

L’advocat de Junqueras esgrimeix fins a set motius pels quals considera que s’ha d’impugnar la resolució del TGUE, entre els quals que l’eurocambra hauria d’haver «constatat la vulneració de la sentència» de l’alt tribunal europeu que va concloure que el Suprem espanyol havia vulnerat els seus drets al prosseguir el judici del procés malgrat que el líder d’ERC va obtenir la condició de diputat europeu.

Suprimida ‘de facto’ la «composició legal» del Parlament Europeu

Segons l’escrit, la «pràctica desaparició, extinció» de la condició d’eurodiputat de Junqueras i dels seus drets també ha suprimit ‘de facto’ la «composició legal» del Parlament Europeu, ja que, amb la seva absència al consolidar-se la «vulneració» de la seva immunitat, la cambra no ha estat composta pel seu nombre legal de membres.

També adverteix que s’han «suprimit ‘de facto’» els drets del grup ALE-Verds en què s’integren els membres d’ERC, ja que «se’ls ha privat de tenir completa la seva representació».

ERC reitera el dret de Junqueras a exercir d’eurodiputat.

En un comunicat, ERC ha reiterat el dret de Junqueras a poder exercir com a eurodiputat, ja que considera que la resolució del TJUE del desembre passat era clara al corroborar que el líder republicà gaudia de la immunitat europarlamentària des de la proclamació dels resultats a les europees del maig del 2019.

Notícies relacionades

«Per tant, l’Estat espanyol hauria d’haver tramitat un suplicatori si volia revertir aquesta condició, però no ho va fer i des d’aleshores ha sotmès Oriol Junqueras a una situació d’indefensió», afirma ERC.

«Repressió» d’Espanya al Parlament Europeu

La formació republicana lamenta, a més, que la «repressió» d’Espanya ha entrat al Parlament Europeu per deixar vacant l’escó de Junqueras, davant de la qual cosa anuncia que recorrerà a totes les instàncies internacionals possibles en contra de la «injustícia i la vulneració de drets» que consideren que s’està cometent en aquest cas