El tribunal de la UE rebutja que Junqueras pugui ocupar el seu escó

La justícia europea desestima les mesures cautelars sol·licitades pel líder d'ERC per exercir d'eurodiputat

Una interlocutòria del Tribunal General assenyala que la petició és «inadmissible», tot i que pot ser recorreguda en cassació

junqueras-tribunal-europeo / periodico

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El Tribunal de Justícia de la UE va sentenciar el 19 de desembre passat que Oriol Junqueras hauria d’haver sigut reconegut com a eurodiputat tot i que va deixar en mans de la justícia espanyola determinar la seva situació després de la condemna de 13 anys de presó i inhabilitació que li va imposar el Tribunal Suprem. La situació va quedar resolta el 9 de gener després de la decisió de la justícia espanyola d’anul·lar la seva condició d’eurodiputat. El Parlament Europeu va constatar la vacant de l’escó quatre dies després i el líder d’Esquerra Republicana de Catalunya va recórrer i va sol·licitar mesures cautelars per protegir la seva immunitat parlamentària i ser alliberat per exercir d’eurodiputat.

Aquest dimarts el vicepresident del Tribunal General ha desestimat la seva petició al considerar que és «inadmissible», cosa que significa que Junqueras continuarà sense poder recuperar l’escó que va obtenir en les eleccions europees del 26-M. «El jutge de mesures provisionals no pot dirigir ordres comminatòries a entitats que no siguin part en el litigi com les autoritats espanyoles en aquest cas», assenyala la interlocutòria en relació amb la petició d’alliberament per exercir com a eurodiputat.

Notícies relacionades

Segons la interlocutòria, «l’anul·lació del mandat d’un diputat derivada de l’aplicació de la legislació nacional implica automàticament l’expiració del mandat del diputat que es tracti així com la vacant de l’escó d’aquest diputat». A més, el Tribunal General recorda que el Parlament Europeu és simplement informat de l’expiració del mandat per les autoritats nacionals i de la data de conclusió d’aquest pel seu president. Així doncs, «aquesta institució no resulta competent per posar en qüestió la regularitat de la vacant de l’escó» resultat de l’anul·lació del mandat.

El Tribunal de la UE també ha informat que els jutges dictaran la sentència definitiva sobre el fons d’aquest assumpte «en una data posterior» i que la interlocutòria de mesures provisionals, que pot ser recorreguda en cassació en un termini de dos mesos o dies, no prejutja el resultat.