avís del vicepresident de la Generalitat

Aragonès avisa Sánchez que és necessari reprendre la taula de diàleg abans de parlar de PGE

«Quan se't proposa un segon acord, és bo que el primer es vagi complint», avisa

«El coronavirus no elimina el conflicte polític. És un procés de negociació política», remarca

zentauroepp52030762 barcelona 29 01 2020  el vicepresident pere aragon s y el pr200129185756

zentauroepp52030762 barcelona 29 01 2020 el vicepresident pere aragon s y el pr200129185756 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat aquest dimarts el president del Govern, Pedro Sánchez, que és «imprescindible» que la taula de diàleg se celebri al juliol, i ha assegurat que és necessari complir aquest acord abans de començar a negociar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

«El coronavirus no elimina el conflicte polític. És un procés de negociació política. No és una reunió o una foto, sinó un compromís sincer d’abordar democràticament el conflicte polític», ha assegurat en una entrevista de TVE.

«Ja n’hi ha prou d’excuses. La taula s’ha de reunir al més aviat possible», ha asseverat Aragonès, i ha indicat que qui no vol negociar mai trobarà un moment oportú.

Preguntat sobre si ell veu la taula de diàleg com una qüestió diferent de la negociació dels PGE, ha afirmat que es tracta de dues qüestions diferents, però ha advertit: «És evident que quan arribes a un acord i hi ha qui et proposa un segon acord, és bo que el primer es vagi complint. És una qüestió de fiabilitat».

Sobre la implicació del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en aquesta taula de diàleg, ha afirmat que molta gent ha de tenir-hi un paper i comprometre’s: «Hem vist el PSC moltes vegades desaparegut, en aquesta qüestió i moltes d’altres. Si Illa es vol comprometre i formar part de la taula de negociació, molt millor. Com més intens el compromís, molt millor».

Eleccions a Catalunya, sense data

Preguntat per unes futures eleccions a Catalunya, anunciades pel president de la Generalitat, Quim Torra, però encara sense data, i sobre si no seria millor abordar aquesta taula després dels comicis, Aragonès ha assenyalat que les enquestes indiquen que tornarà a donar-se una majoria independentista al Parlament i que continuaran defensant el mateix.

«La solució més democràtica és un referèndum, sense repressió, i l’amnistia per als presos polítics i exiliats», ha assegurat, per la qual cosa el també coordinador general d’ERC ha tornat a apressar la reunió de la taula de diàleg.

Respecte a si al setembre el Tribunal Suprem confirma la inhabilitació de Torra i preguntat sobre si immediatament després hi haurà eleccions o es proposarà un candidat alternatiu, Aragonès ha remarcat que la potestat per convocar eleccions és de Torra, però ha insistit que confia que es puguin acordar «terminis i horitzons».

«Que s’acordi conjuntament amb els partits del Govern i després amb el màxim nombre de partits possibles els passos a seguir», ha asseverat, i ha insistit que el positiu seria arribar a un acord, com a mínim, entre els partits del Govern.

Suplicatori Laura Borràs

En l’entrevista també s’ha abordat la no-participació d’ERC en la votació sobre el suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem per jutjar la portaveu de JxCat, Laura Borràs, per presumptes delictes de prevaricació, frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental en la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre el 2013 i el 2017.

«Vam fer el mateix que la CUP i Bildu. Estem absolutament compromesos contra la corrupció, però sabem que una persona compromesa amb la independència de Catalunya no trobarà al Suprem un tribunal imparcial», ha afirmat.

Notícies relacionades

Ha defensat així la no-participació d’ERC en aquesta votació, també perquè sabia que la seva aprovació estava assegurada amb els vots de PSOE, PP, Vox, Ciutadans i Unides Podem, ha dit.