Cs posa traves a negociar els Pressupostos si es reactiva la taula de diàleg

Els taronges avisen Sánchez que els posarà «molt difícil» la negociació dels comptes del 2021

Collen el PP perquè negociïn i evitar que el Govern depengui dels nacionalistes i independentistes

undefined53928209 la portaveu nacional de cs  melissa rodr guez  durant la rod200629170000

undefined53928209 la portaveu nacional de cs melissa rodr guez durant la rod200629170000 / Gemma Tubert

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez busca la quadratura del cercle en els pressupostos generals de l’Estat del 2021. El president del Govern desitja trencar ja amb els comptes públics dissenyats pel PP el 2018 i aconseguir-ne uns de propis que li donin el visat per continuar, com a mínim, dos anys més a la Moncloa. No obstant, les eleccions catalanes (encara sense data) i les sumes aparentment impossibles (ERC i Ciutadans) li complicaran la vida política en els pròxims mesos. 

L’acostament als taronges en les votacions de les pròrrogues de l’estat d’alarma i el decret de nova normalitat cou als republicans catalans, que ja han avisat Sánchez que haurà d’escollir. Podem, ara per ara, guarda silenci malgrat el risc que les seves polítiques d’esquerres es puguin difuminar per la influència de Ciutadans. El partit d’Inés Arrimadas ha elevat aquest dilluns la pressió i ha avisat que el Govern els posarà «molt difícil» participar en la negociació dels Pressupostos si reactiva la taula de diàleg amb la Generalitat. Fa dues setmanes, Sánchez va dir que no veia problema que aquest òrgan es reunís, per segona vegada, al juliol, perquè això significarà, va remarcar, que l’emergència sanitària està «superada». I el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha concretat aquest dilluns a RAC-1 que podria ser «la segona quinzena de juliol», després de les autonòmiques gallegues i basques, un període ja marcat en el calendari per ERC.  

La «taula de la infàmia»

La portaveu de Ciutadans, Melisa Rodríguez, no ha volgut dir en una roda de premsa si la ruptura amb el PSOE pot arribar per la simple convocatòria de la taula o només si «concedeixen privilegis» als polítics empresonats. Voluntàriament ambigua, Rodríguez ha remarcat que, si Sánchez accepta aquesta nova trobada, acabarà amb la bona sintonia aconseguida fins ara. L’única «línia vermella» que ha admès és que els comptes responguin a les necessitats de la «classe mitjana». 

«Aquesta taula de la infàmia poc està fent pels catalans, perquè l’únic que li interessa a ERC és parlar de la independència i de la llibertat dels presos del procés», ha afirmat. Rodríguez també ha reclamat «coherència» al PP i els ha instat a negociar els Pressupostos perquè «no depenguin de Bildu i d’ERC». «Haurien de plantejar-se el discurs que estan portant a terme», els ha criticat.  

El cap de l’Executiu recorda sovint que la coalició PSOE-Podem només suma 155 escons i que el seu desig és fer «acords transversals», «de tots els colors». Fonts de la direcció del PP asseguren que Sánchez no ha contactat amb ells i, en tot cas, veuen inviable un pacte, perquè les seves polítiques són «incompatibles amb les de Podem». El Govern ha de presentar els comptes abans del 30 de setembre. 

La comissió de reconstrucció

Notícies relacionades

No obstant, l’ànim constructiu d’uns i d’altres es posarà a prova aquesta setmana al Congrés. Sigui per interès electoral, com sospita el PSOE, o per voluntat veritable, com afirma el PP, els dos tenen una oportunitat per arribar als primers pactes de pes en aquesta pandèmia. Sánchez vol aconseguir «grans acords» amb tots els grups en la comissió de reconstrucció, segons va assegurar el PSOE en un comunicat després que el secretari general es reunís amb la direcció del partit. Per fer-ho possible, la coalició de Govern ja va presentar un document bastant obert en què els de Pablo Iglesias van haver de cedir en matèria fiscal, per intentar aconseguir el màxim suport possible.

Els grups parlamentaris han registrat les esmenes aquest dilluns i, segons fonts del PP, es reuniran aquest dimarts amb el PSOE per negociar un document final. Especialment optimistes són els conservadors a aconseguir l’entesa en matèria sanitària i també volen intentar-ho en les polítiques de la Unió Europea, malgrat que Pablo Casado fa uns dies que s’alinea amb els països frugals o avars del nord del continent, que defensen que s’imposin més condicions als receptors d’ajudes contra la Covid. Gairebé impossible veuen l’acostament en polítiques socials i econòmiques, les altres dues àrees en què s’ha dividit la comissió. Dimecres els diputats debatran les esmenes i les votaran i, divendres, la comissió donarà l’aprovat definitiu a les conclusions.