El Congrés recolza la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat

La Cambra baixa rebutja la moció del PP demanant posar fi a les reunions d'aquest òrgan

El PSOE, Unides Podem i ERC asseguren que no veuen problemes a buscar l'entesa

El Congreso de los Diputados, semivacío, durante la comparecencia de Pedro Sánchez para explicar la declaración de estado de alarma el 18 de marzo.

El Congreso de los Diputados, semivacío, durante la comparecencia de Pedro Sánchez para explicar la declaración de estado de alarma el 18 de marzo. / EFE / MARISCAL

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Quan es tornarà a reunir la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat continua sent una incògnita. ERC vol que la pròxima cita sigui com abans millor i a la Moncloa miren cap a juliol com a possible escenari per reprendre les trobades. Sigui quan sigui, els interlocutors acudiran la vegada següent amb l’aval del Congrés dels Diputats a aquest òrgan després que la Cambra baixa hagi debatut dimarts una moció presentada pel PP en la qual exigeix a Pedro Sánchez finalitzar el diàleg amb els republicans catalans i una majoria de 195 diputats l’hagi rebutjat.

Els conservadors han aconseguit atraure el ‘sí’ de Vox i de Cs, i sumen 153 avals, però no els suficients per aprovar la moció malgrat els esforços de la diputada popular Edurne Uriarte d’acusar socialistes i podemistes de no estar del costat de l’«Estat de dret, de la Constitució i de la democràcia».

En el mateix sentit, però amb un to molt més dur, el parlamentari ultra Ignacio Garriga va criticar la taula de diàleg amb Catalunya per ser «una traïció més d’un president criminal que està disposat a fracturar Espanya per mantenir-se en el poder», amb referència a Pedro Sánchez. Els de Santiago Abascal van sumar a la moció del PP la petició que es condecori els policies que van participar per contenir les protestes que van tenir lloc a Catalunya després de la sentència del procés i no indultar cap dels condemnats.

Defensa de l’entesa

La resposta del portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, al plantejament del PP va ser clara: «Aquesta moció és com una cançó de l’estiu: dolenta, repetitiva i sempre torna». Des de la tribuna del Congrés, el parlamentari republicà va assegurar que per als conservadors és una «heretgia» que dos governs pretenguin entendre’s. «Llavors, ¿de què va la política?», va plantejar. 

Notícies relacionades

El diputat socialista, José Zaragoza, va retreure als de Pablo Casado el seu «fracàs» en la gestió del conflicte català i els va acusar de mantenir una estratègia de «conflicte i confrontació». «El que és valent és defensar el diàleg, i el covard, el silenci», va acabar. 

«¿Com pot ser inconstitucional una taula de dos governs democràtics que s’asseuen a dialogar? va plantejar Jaume Asens, d’Unides Podem.