ERC atia Podem contra Cs per pressionar el PSOE

Vilalta interpel·la Podem per si se sent còmode amb l'acostament del PSOE a Cs

Arremet contra Garzón per apostar per ajornar la taula de governs

undefined52593720 la secret ria general adjunta d erc  marta vilalta  en roda 200302152057

undefined52593720 la secret ria general adjunta d erc marta vilalta en roda 200302152057 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Els governs bipartits són tremendament útils en l’estratègia política. Res com arremetre contra el soci majoritari via la queixa del ‘germà petit’ contra alguna cosa. I això és el que va pretendre ahir ERC en el seu pols amb el PSOE, en els flirtejos previs a la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Davant de l’intent de Pedro Sánchez de pressionar els republicans apostant en públic per una geometria variable que li permeti acostar-se tant a Ciutadans com a ERC, la número 2 extramurs republicana, Marta Vilalta, va inquirir directament Unides Podem si «se sentirien còmodes amb un pacte» amb la força taronja.

Va reiterar Vilalta que, en qualsevol cas, Esquerra Republicana no va firmar mai un pacte pressupostari que inclogui Cs. «Són models territorials, econòmics i socials oposats», va asseverar, deixant entreveure que també haurien de ser-ho per als podemistes.

No va estalviar la també secretària adjunta del partit pressions al mateix Pedro Sánchez. Així, va apuntar que «les relacions amb el Govern de PSOE-UP estan tocades», no només per «la seva aposta per la recentralització quan va estar en vigor l’estat d’alarma», sinó també «pels seus dubtes sobre els aliats que desitja tenir».

Segons Vilalta, ERC va fer «possible una investidura» i el seu partit entreveu, ara, «un govern poc ambiciós, que no fa passos valents per liderar l’agenda que té al davant, ni davant de la crisi de la Covid-19, ni per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol».

Indefinició de Sánchez

Això provoca, segons va desenvolupar, que ERC ignori ara mateix «quina posició defensa Sánchez, si vol mantenir les majories progressistes i d’esquerres que van fer possible la seva investidura, o desitja virar cap a la dreta i buscar el recolzament de Cs».

La pressió per fer descarrilar una entesa de l’Executiu amb Cs no va ser l’únic moment en què Vilalta va recordar Unides Podem. Arran de l’afirmat pel ministre de Consum, Alberto Garzón, que va apostar per retardar les reunions de la taula de negociació entre els governs de l’Estat i català fins després de les eleccions catalanes, la portaveu republicana va replicar que la taula «ha de tornar a reunir-se al més aviat possible, i només falta que els presidents es posin d’acord en fixar la data».

Notícies relacionades

Sobre el ministre, la republicana va sentenciar que la seva força «esperava més d’UP, que estigués compromès amb celebrar la segona reunió com abans millor, perquè s’han d’enfortir aquestes converses i trobar al més aviat possible una sortida democràtica al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat».

La pressió d’ERC perquè se celebri aquest segon conclave, no obstant, és laxa en la concreció al dia, però ferma en el mes. És a dir, que s’ha de celebrar al juliol, «tot i que no vingui de dos dies», va dir. I és que, com ja va publicar aquest diari, ERC entén que la celebració de les eleccions gallegues i, sobretot, basques, dificulten que es produeixi en la primera quinzena.