SESSIÓ DE CONTROL AL CONGRÉS

Sánchez mira de tranquil·litzar l'esquerra: «Els acords continuen vigents»

El president assegura que complirà els «compromisos» que van permetre la seva investidura

Rufián retreu al PSOE els vetos a investigar Joan Carles I i els GAL al Parlament

undefined53867126 madrid  24 06 2020   el presidente del gobierno  pedro s nch200624095807

undefined53867126 madrid 24 06 2020 el presidente del gobierno pedro s nch200624095807 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’acostament entre el Govern i Cs provoca irritació en els socis tradicionals de la coalició del PSOE i Unides Podem. A ERC i el PNB, però també en partits més petits, com Compromís. Per intentar tranquil·litzar aquestes formacions, el president, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres al Congrés que els acords de la investidura «continuen vigents».

«¿Pensa complir els seus compromisos?», li ha preguntat Joan Baldoví, diputat de Compromís, al cap de l’Executiu. «Evidentment, sí. Fa poc més de quatre mesos que som al Govern. Hem hagut d’alentir alguns compromisos per la tragèdia que hem viscut, però aquests compromisos segueixen vigents», ha contestat Sánchez.

Amb Gabriel Rufián, que també li ha preguntat en la sessió de control, l’intercanvi ha anat en una altra direcció. El portaveu d’ERC, un partit que es preveia crucial en aquesta legislatura i ara pot veure reduït el seu pes a causa del gir de Cs, li ha preguntat per l’oposició  del PSOE a les comissions d’investigació sobre els GAL i el rei Joan Carles I. «Deixi treballar el Parlament», li ha demanat el dirigent republicà, que ha repassat els escàndols de la Casa Reial (les presumptes comissions irregulars cobrades pel Monarca emèrit a l’AVE a la Meca, la lluna de mel de Felip VI, la condemna a Iñaki Urdangarin) i també s’ha aturat en la figura de Felipe González, les relacions del qual amb Sánchez no són fàcils, a causa de les crítiques de l’expresident a la coalició entre socialistes i morats. «Molts de vostès s’enorgulleixen de [José Luis Rodríguez] Zapatero i s’avergonyeixen de Felipe», ha dit Rufián als diputats del PSOE.

Sánchez ha aprofitat la seva resposta per reivindicar González, que va guanyar «quatre eleccions», va forjar l’ingrés d’Espanya a la UE i ha sigut «un dels grans modernitzadors» del país.

Casado torna a l’atac

Notícies relacionades

El president del Govern també s’ha enfrontat amb Pablo Casado. Sense novetats. El dia anterior, el líder del PP va anunciar la seva disposició a recolzar aquest dijous el decret de l’anomenada «nova normalitat», però ha dedicat la seva intervenció a posar en dubte les xifres de morts, criticar la gestió econòmica de l’Executiu (per l’atur, els ertos i les previsions) i acusar Sánchez de ser qui impedeix que hi hagi pactes amb el principal partit de l’oposició.

Sánchez, com va fer dimarts la portaveu de la Moncloa, María Jesús Montero, ha incidit en la posició dels conservadors a Europa, on reclamen estrictes controls a Espanya a canvi de rebre els fons de reconstrucció comunitaris. «La unitat no només salva vides, sinó també empreses i llocs de treball. Allà els hem allargat la mà, però el PP no vol arribar a cap tipus d’acord. Si vostè vol arribar a un acord, defensi els interessos d’Espanya a Brussel·les», ha dit el president.