El PP burxa en el desfasament de les xifres de morts per desgastar el Govern

Els conservadors acusen l'Executiu de celebrar un homenatge per al «60% de les víctimes»

Calvo retreu als populars que utilitzin el nombre de morts per fer política

zentauroepp53867161 madrid  24 06 2020   la portavoz del pp  cayetana  lvarez de200624094008

zentauroepp53867161 madrid 24 06 2020 la portavoz del pp cayetana lvarez de200624094008 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’homenatge a les víctimes del coronavirus que se celebrarà el 16 de juliol ha protagonitzat part de la sessió de Control al Govern del Congrés dels Diputats. Però no en positiu, com es podria esperar. El PP ha utilitzat aquest acte per atacar l’Executiu de Pedro Sánchez pel desfasament  que, diuen, hi ha entre les xifres de morts que publiquen des de la Moncloa i les que ofereixen altres institucions. 

La portaveu dels populars, Cayetana Álvarez de Toledo, ha demanat al Govern que realitzi una d’auditoria de les morts provocades per la Covid-19 per poder tenir una xifra real i ha assegurat que l’acte del mes vinent és només per al «60% de les víctimes de la pandèmia» i, per tant, un «homenatge mutilat». 

A més, la dirigent conservadora ha fet referència a la xifra de morts oferta per l’Institut de Salut Carles III i de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que arriba a les 45.000 morts. «No és un desajust numèric, és un abisme moral. Aquests 17.000 espanyols, si no van morir per la pandèmia, ¿per què van morir?», ha qüestionat Álvarez de Toledo. En el mateix sentit, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha assegurat que l’Executiu «té la xifra exacta de morts però com que no volen dir-ho ho oculta».

El manual del demòcrata

Notícies relacionades

«Vostès han decidit, sigui quina sigui la xifra final, fer política amb els morts», ha respost la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, als conservadors. La número dos de l’Executiu ha retret als de Pablo Casado que aquesta sigui la manera com allarguen la mà en els moments més complexos. «El seu problema és deteriorar constantment aquesta ciutadania en un moment tràgic en què han decidit no ajudar ni un dia amb res», ha sentenciat. 

Calvo també ha reprès els diputats de Vox que hagin decidit no assistir a l’homenatge de les víctimes del coronavirus. «¿Quina part del respecte a les institucions de l’Estat se li ha oblidat per dir que el dia 16 no estaran en l’homenatge a les víctimes amb totes les institucions i totes les autoritats de l’Estat? ¿Quina part del manual bàsic del demòcrata no s’ha llegit vostè encara?».