crisi sanitària de la Covid-19

Sánchez juga a l'equidistància entre ERC i Cs per als Pressupostos

«Hem d'explorar totes les opcions», assenyala la ministra Montero sobre les aliances per als comptes

El Govern avisa Podem que el pacte de coalició s'ha d'«adaptar a les circumstàncies»

zentauroepp53772345 delante atr s  la ministra portavoz y de hacienda  mar a jes200616131854

zentauroepp53772345 delante atr s la ministra portavoz y de hacienda mar a jes200616131854 / EUROPA PRESS E Parra POOL

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Gairebé tot està en l’aire. Els suports que tindrà el Govern, si és que els arriba a tenir, per als pròxims Pressupostos Generals de l’Estat. El contingut dels comptes públics. I quines mesures es prioritzaran i quines s’aparcaran entre les incloses en el pacte de coalició que van firmar Pedro Sánchez i Pablo Iglesias el novembre passat, abans de la pandèmia del coronavirus, quan la situació d’Espanya era completament diferent. L’Executiu, de moment, deixa totes les portes obertes, jugant a l’equidistància entre la seva esquerra i la seva dreta, remarcant que ara l’important és la «unitat», les iniciatives en si mateixes i no qui les proposa, i advertint que l’acordat entre el PSOE i Unides Podem s’ha d’«adaptar a les circumstàncies del moment».

Tot i que la Moncloa intenta elevar-se sobre els vetos entre les diferents forces polítiques, el missatge no acaba de calar. Encara queda molt per als Pressupostos, que en principi es presentaran a finals de setembre, però la suma que proposa la part socialista del Govern, que inclouria tant ERC com Cs, sembla molt difícil. El partit d’Iglesias demana prioritzar als grups que van permetre la investidura de Sánchez (com els republicans, el PNB, Més País i Compromís) davant els liberals, que des que va esclatar la crisi sanitària han arribat a nombrosos acords amb l’Executiu sobre l’estat d’alarma i l’anomenada «nova normalitat». La formació d’Inés Arrimadas assegura que mai recolzarà uns comptes públics que incloguin les iniciatives «surrealistes» dels morats. I ERC insisteix que mai estarà en cap projecte que inclogui Cs. El seu portaveu parlamentari, Gabriel Rufián, ha reclamat aquest dimarts al Govern que triï, perquè «els dos no poden ser».

Però el Govern no tria, almenys ara. «Mai hi ha hagut un moment més adequat per posar-nos d’acord. És ara o mai. No hi ha cap element que es pugui anteposar a l’interès general. Hem d’explorar totes les opcions possibles. No és el moment dels matisos, però tampoc dels vetos creuats. El fonamental és saber què volem per als pròxims anys, més que qui ha posat una proposta a sobre de la taula», ha assenyalat després del Consell de Ministres la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero.

«Tenim un acord estable, firmat amb els grups que van permetre la investidura. Però el moment obliga a obrir la negociació al conjunt de les forces polítiques», ha continuat la també ministra d’Hisenda. Quan li han preguntat directament sobre si preferia Cs o ERC, Montero ha eludit contestar en un parell d’ocasions. «En aquest moment l’important és que estiguem d’acord en les mesures amb uns comptes d’unitat, que contribueixin a la reconstrucció. No hi ha hagut cap moment en la història que justifiqui més la unitat que aquest», ha insistit.

La taula de diàleg

La portaveu ha fet picades d’ullet a republicans i liberals. Als primers, els ha reiterat que la taula sobre el «conflicte polític» a Catalunya, pactada a canvi de l’abstenció d’ERC en la investidura de Sánchez, es reunirà el mes que ve. Però no ha posat data, malgrat que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va demanar dilluns passat que la cita se celebrés abans del 15 de juliol. Tampoc ha fixat el lloc, malgrat que en l’anterior trobada de la taula, al gener, Sánchez es va comprometre amb Quim Torra que seria a Barcelona.

Notícies relacionades

En un missatge dirigit tant a Cs com a Podem, els seus socis de coalició, Montero ha deixat clar que el que es va pactar entre Sánchez i Iglesias s’ha d’«adaptar a les «circumstàncies» actuals, no previstes quan es va firmar l’acord. «S’ha de modular el full de ruta previst per adequar-lo a la situació», ha explicat la portaveu. «No és que el Govern vagi a modificar aquest acord. No. Aquest acord impregna la totalitat de les accions del Govern –ha continuat–. S’ha de prioritzar i adaptar les exigències del moment. Caldrà escollir de tota aquesta bateria de mesures aquelles que més contribueixen a la reconstrucció del nostre país. No es tracta de modificar, sinó de prioritzar i adaptar-nos».

Segons fonts de la Moncloa, probablement s’hauran d’aparcar algunes mesures de despeses incloses en l’acord, i no tant les fiscals, a causa de l’enorme esforç que s’ha fet en aquest camp des que va arribar la Covid-19 a Espanya. Aquest mateix dimarts, per exemple, l’Executiu ha aprovat el ja anunciat fons no reemborsable per a les autonomies, dotat de 16.000 milions d’euros. I hi ha hagut altres iniciatives incloses en el text que van firmar Sánchez i Iglesias que estaven pensades per més endavant, però s’han avançat, com l’ingrés mínim vital.