NOU PARTIT

El nou PNC irromp a l'arena política enfrontant-se al Govern i a l'unilateralisme

Aposten per blindar les competències i dissenyar un concert econòmic

El partit escollirà una direcció operativa de cara a les eleccions catalanes

zentauroepp47680002 barcelona 08 04 2019 politica presentaci n del libro  reimag190408210325

zentauroepp47680002 barcelona 08 04 2019 politica presentaci n del libro reimag190408210325 / JOAN MATEU PARRA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El pròxim dia 27 serà el de la presentació en societat del Partit Nacionalista Català (PNC), la formació nascuda de l’àmbit de reflexió de l’anomenat grup de Poblet, format per exdirigents de Convergència i del PDECat, així com algun exsocialista i professionals liberals, per plantejar una alternativa moderada i no unilateralista a l’independentisme de l’expresident Carles Puigdemont, i amb una posició centrista al marge d’ERC.

Segons fonts del partit, la jornada del dia 27 servirà per engegar una estructura directiva i un manifest, que es basa a proposar el dret a la independència sense superar el marc legal, plantejar un espai ideològic moderat sociovergent i intentar atreure el centrisme catalanista.

El manifest defensa la via escocesa cap a la independència (un referèndum pactat amb l’Estat) i càrrega contra la via radical i contra la inacció del Govern de JxCat i ERC quant a la gestió diària, provant de situar-se en un espai de votants del PDECat desencisats amb la via radical, i també dirigents no procedents de cap partit que es puguin sentir atrets per un discurs de gestió. Es tracta, afirmen, d’un projecte a llarg termini conscient que inicialment tindrà un espai electoral reduït.

Respecte a altres iniciatives catalanistes sorgides de l’antiga CiU, com Units per Avançar, sorgit d’Unió Democràtica, el PNC ha iniciat converses amb aquest espai, però amb la intenció de ser els que es converteixin en el paraigua polític d’aquests grups, sense renunciar a qüestions bàsiques del nacionalisme català com la immersió lingüística.

En tot cas, les negociacions no estan encarrilades i la voluntat del PNC és la de no anar a fórmules de coalició sinó constituir-se com a referent, i en qualsevol cas formar una llista amb aportacions personals de polítics procedents d’Units. Es tracta, insisteixen des del PNC, de mirar al futur en comptes del passat.

L’acció del PNC està encaminada a presentar-se a les pròximes eleccions. Del pròxim dia 27 sortirà una direcció política, en què s’està perfilant que hi encaixin figures com Carles Campuzano, Jordi Xuclà, Marta Pascal i Lluís Recoder, exdirigents de CDC. En qualsevol cas, el secretari o la secretària general no serà necessàriament el candidat ja que el PNC aposta per un model pròxim al del PNB, és a dir, de separació entre el líder orgànic del partit i el candidat a les institucions.

Les mesures

El document de mesures per reactivar Catalunya, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, apunta que la independència és un objectiu legítim que ha d’estar dins la legalitat, «per la qual cosa la via unilateral no hi té cabuda». «La independència només pot ser viable amb fórmules negociades», apunten, i insisteixen que la via unilateral agreuja la polarització: «Només un referèndum acordat pot ser l’instrument adequat per conèixer l’opinió de la ciutadania», afegeixen.

Pel que fa al procés, assenyalen que ha primat el «tacticisme» i l’«excessiva improvisació» deixant un deteriorament de les institucions. També diuen que el Govern central va reaccionar de forma «greu i anòmala» l’1-O i que va judicialitzar un problema de naturalesa política amb penes de presó «desproporcionades». Demanen que es recuperin les previsions de l’Estatut declarades inconstitucionals i blindar les competències, a més d’una fórmula semblant al concert econòmic

Quant a altres mesures, aposten pel reequilibri territorial, la meritocràcia i l’ascensor social, la conversió de les pimes en grans empreses; i la promoció de fusions entre empreses per tenir més competitivitat, a més de mesures de recolzament al sector turístic i ajuts per a la inversió.

Notícies relacionades

En matèria fiscal, aposten per reduir l’IRPF i augmentar els impostos per ineficiència energètica, revisar l’impost de successions i reclamar el final del dúmping fiscal. Sobre les mesures socials, consta millorar el finançament dels serveis socials, garantir rendes mínimes vitals, incentivar la contractació, augmentar la inversió pública per al lloguer i la rehabilitació de la vivenda, col·laboració publicoprivada en sanitat i recuperar la part retallada als treballadors sanitaris. Reclamen també augmentar la inversió a les escoles i modificar les pensions seguint el pla danès.

Sobre la qüestió de la immigració criden a «fugir de la demagògia» i abordar-la des d’una perspectiva europea, repartint quotes regionals, i per una política de regulació dels permisos de residència i treball concrets, vincular la immigració a la capacitat del talent i donar solució als menors no tutelats.