PER LA GESTIÓ A L'ILC

Borràs: «'Trapis' és una paraula habitual entre drogodependents»

La diputada se sent víctima d'una «persecució política» per la investigació sobre els contractes que va concedir quan dirigia

Afirma que li agradaria que hi hagués una «posició conjunta de l'independentisme» i que ERC i la CUP votessin en contra del suplicatori

GRAF9381. MADRID, 11/06/2020.- La diputada de JxCat, Laura Borràs, ofrece una rueda de prensa antes de comparecer ante la Comisión del Estatuto del Diputado del Congreso para presentar sus alegaciones con motivo de la investigación que quiere realizar el Tribunal Supremo por una serie de presuntos delitos cuando fue directora de la Institució de les Lletres Catalanes. EFE/ Kiko Huesca

GRAF9381. MADRID, 11/06/2020.- La diputada de JxCat, Laura Borràs, ofrece una rueda de prensa antes de comparecer ante la Comisión del Estatuto del Diputado del Congreso para presentar sus alegaciones con motivo de la investigación que quiere realizar el Tribunal Supremo por una serie de presuntos delitos cuando fue directora de la Institució de les Lletres Catalanes. EFE/ Kiko Huesca / Kiko Huesca (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha comparegut aquest dijous en la Comissió de l’Estatut dels Diputats, a porta tancada. Borràs ha presentat les seves al·legacions sobre el suplicatori que ha demanat el Tribunal Suprem per investigar-la pels delictes de frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental en la seva etapa de directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Després d’aquesta reunió, la diputada ha comparegut davant la premsa per explicar de manera profusa per què considera que està sent víctima d’una «persecució política» per ser independentista, amb informes «inventats» per la Guàrdia Civil.

En la seva defensa ha dit que la investigació es va iniciar arran d’una conversa entre «drogodependents». Així s’ha expressat quan ha fet referència a la famosa conversa gravada en què el seu amic, l’informàtic Isaías Herrero Florensa (investigat per irregularitats als contractes que ella li va concedir des de l’ILC), deia al seu soci Marc Gómez: «Amb la Borràs, amb la cap, jo facturo amb la cooperativa, i facturo uns ‘trapis’ per allà [en referència, segons ella, a la venda al detall de droga]». 

«Aquesta frase es converteix en el detonador per a la investigació prospectiva [...] El caràcter esbiaixat d’iniciar una investigació a partir de la paraula ‘trapis’, que deu ser molt habitual i coneguda per la policia que estigui tractant amb drogodependents, amb persones que consumeixen estupefaents, amb persones que falisiquen diners... Que la paraula ‘trapis’ deu ser insignificant en aquest ambient de delinqüència [sic]. Això deu ser habitual, però la relació amb una diputada independentista ja no ho és tant», ha declarat davant els mitjans de comunicació la parlamentària de Junts per Catalunya. 

La conversa gravada a l’informàtic és de novembre del 2017 i l’ara diputada va firmar 18 contractes amb ell (per un import total de 259.863 euros) entre el gener del 2013 i aquell mateix mes del 2018. Aquesta quantitat de diners es va aconseguir amb contractes de menys de 18.000 euros per eludir l’obligació d’adjudicar-los per concurs públic.

L’Audiència de Barcelona va condemnar el desembre de l’any 2019 Herrero a cinc anys i tres mesos de presó per falsificació de moneda, tràfic d’estupefaents i defraudació de fluid elèctric. El tribunal li va imposar una pena menor a la que li correspondria perquè abans del judici va admetre la tinença de bitllets d’euros falsos i de substàncies estupefaents, com ara heroïna, MDMA (èxtasi) i tetrahidrocannabinol, el principal constituent psicoactiu de la planta del cànnabis.

 Tensió amb ERC

Borràs ha denunciat una operació per «empastifar» la seva reputació pel seu paper en l’independentisme i ha denunciat contradiccions entre el primer informe que van redactar els Mossos d’Esquadra, que van concloure que «no hi havia fets delictius», i els de la Guàrdia Civil.

En la votació del suplicatori, ha explicat, «JxCat no pot votar de cap altra manera que no sigui en contra», però no és clar què faran ERC i la CUP, si bé a Borràs li agradaria que hi hagués «una posició conjunta de l’independentisme». 

Els republicans encara no han revelat el sentit del seu vot. Potser aquesta vegada no hi haurà la mateixa unitat de vot entre els independentistes que en l’últim suplicatori votat al Congrés, el del portaveu de l’antiga Convergència, Francesc Homs, investigat per l’organització de la consulta independentista del 9 de novembre del 2014 a Catalunya quan era conseller de Presidència.

Els tràmits de la Cambra

D’acord amb l’establert en els articles 13 i 14 del Reglament, la Comissió de l’Estatut dels Diputats ha de fer una proposta al Ple sobre el suplicatori de Borràs en el termini de 30 dies hàbils, en el que serà la primera votació al Congrés sobre el suplicatori. En d’altres, la comissió ha resolt aquests expedients en poc més de dues setmanes des de les al·legacions de l’afectat.

Notícies relacionades

La proposta de la comissió s’elevarà en el següent Ple del Congrés, que és el que té l’última paraula sobre la concessió o denegació de l’autorització sol·licitada. Això sí, el debat i votació dels suplicatoris en sessió plenària tampoc és públic, sinó que es desenvolupa amb l’hemicicle a porta tancada i sense transparència. Els diputats tampoc estan obligats a seguir consignes de vot ja que el seu vot és secret. Només es dona a conèixer el resultat.

A partir de l’acord del Ple de la Cambra, que es preveu a finals de mes o principis de juliol, Batet disposarà de vuit dies per traslladar la decisió a l’autoritat judicial, advertint-la de l’obligació de comunicar a la Cambra les interlocutòries i sentències que es dictin i afectin personalment el diputat.