SENTÈNCIA

Cinc anys de presó per narcotràfic per al beneficiari dels contractes a dit de Borràs

Els Mossos van trobar a la vivenda d'Isaías Herrero droga i bitllets falsos de 50 euros

La policia va gravar una conversa de l'acusat en la qual parlava de la diputada

zentauroepp51325863 la portavoz del grupo junts per catalunya en el congreso de 191211173635

zentauroepp51325863 la portavoz del grupo junts per catalunya en el congreso de 191211173635 / Ricardo Rubio

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Amb Borràs com a cap, jo facturo amb la cooperativa i facturo uns ‘trapis’ per allà». D’aquesta manera es va referir Isaías Herrero Florensa a la seva relació amb l’actual portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, quan ella era al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. La conversa va ser gravada pels Mossos el novembre del 2017. Un mes després, se li va confiscar droga a casa seva. L’Audiència de Barcelona ha condemnat ara el col·laborador de la diputada, a qui suposadament va adjudicar contractes a dit, a cinc anys i tres mesos de presó per falsificació de monedatràfic d’estupefaents i defraudació de fluid elèctric, segons la sentència a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El tribunal ha imposat a Herrero una pena menor a la que li correspondria perquè abans del judici va admetre la tinença de bitllets d’euros falsos i de substàncies estupefaents, com heroïna, MDMA (èxtasi) i tetrahidrocannabinol, el principal constituent psicoactiu de la planta del cànnabis. Aquesta confessió va permetre un acord de la defensa i la fiscalia per rebaixar la condemna, que s’ha vist més disminuïda per l’aplicació de l’atenuant de drogoaddicció. La vista només es va celebrar per la responsabilitat econòmica.

«Ànim d’enriquiment il·lícit»

La sentència, que és ferma, afirma que Herrero, juntament amb un altre de processat, Marc G. T., «actuant de comú acord i mogut per un ànim d’enriquiment il·lícit», rebien bitllets falsos de 50 euros des de l’estranger a través d’un apartat de correus de Castellbell i el Vilar. La intenció: col·locar-los al mercat. El 31 d’octubre del 2017 es va interceptar a l’oficina postal un sobre amb 20 bitllets d’aquestes característiques. Dies després, el 18 de desembre, els Mossos va trobar a les residències dels dos acusats més bitllets falsos. Per això es condemna a tots dos a dos anys de presó per falsificació de moneda.

Notícies relacionades

El tribunal ha imposat tres anys més de presó a Herrero per tràfic de drogues. A l’entrada i registre practicat al seu domicili de Vacarisses es van trobar substàncies estupefaents i una bàscula de precisió. La sentència afirma que el col·laborador de Borràs tenia aquestes substàncies «per traficar i lucrar-s’hi». Finalment, els jutges l’han condemnat a tres mesos més de presó per haver manipulat el comptador d’electricitat de la seva vivenda per evitar pagar la factura energètica.

Pendent del Suprem

Arran de la investigació d’aquest cas, els Mossos van interceptar trucades entre Herrero i Marc G. T. en les quals parlaven de Borràs i que van permetre, després de la inhibició d’un jutjat de Manresa, obrir unes diligències judicials a Barcelona per les presumptes irregularitats en l’adjudicació de 18 contractes per valor de 259.983 euros quan la diputada de Junts per Catalunya dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. La fiscalia ha sol·licitat aquest mes al Tribunal Suprem que investigui Borràs. L’alt tribunal està pendent de pronunciar-se al respecte.