PETICIÓ AL SUPREM

«Amb Borràs, facturo uns 'trapis'», diu un informàtic sobre la portaveu de JxCat

«El fotut és si Borràs deixa de ser directora», assenyala en una conversa utilitzada com a prova per la seva actuació al capdavant d'ILC

La jutge xifra en 260.000 € els contractes que l'aforada va atribuir arbitràriament, la qual cosa considera constitutiu de quatre delictes de corrupció

undefined51097202 12 11 2019 la cabeza de lista de jxcat en el congreso  laura191127162051

undefined51097202 12 11 2019 la cabeza de lista de jxcat en el congreso laura191127162051 / EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

«Amb Borràs, amb la cap, facturo amb la cooperativa i facturo uns ‘trapis’ per allà». Isaías Herrero Florensa es referia així a la seva relació amb l’actual portaveu de Junts per Catalunya a Congrés, Laura Borràs, mentre ella era al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre el gener del 2013 i el mateix mes del 2018. La conversa gravada el novembre del 2017 entre Herrero i el seu soci Marc Gómez figura en l’exposició raonada que la jutge d’Instrucció número 9 de Barcelona, Silvia López Mejía, ha remès al Tribunal Suprem perquè s’investigui l’aforada. L’alt tribunal ja ha demanat informe al fiscal.

Herrero arriba a dir que «el fotut és si Borràs deixa de ser directora», si la intervenció revisa totes les despeses de la institució i «comencessin a sortir merders». A continuació explica com actuaven: «Jo he de fer un pressupost bo i... o sigui, he de fer dos pressupostos bons i quatre de no bons».

«Escolta i si Borràs, perquè és clar, aquesta té números de ser Govern [...] Imagina-te-la de ministra de Cultura i a mi donant-me feina d’això; de puta mare», afegia Herrero, a l’explicar al seu soci com Borràs«va abusar» del seu càrrec de «va abusar»presidenta de la Institució de les Lletres Catalans (ILC) per adjudicar-li de manera «arbitrària» 18 contractes de programació informàtica de la web de la institució. L’import total va ascendir a 259.863 euros, quantitat que es va fragmentar per imports inferiors a 18.000 euros, per eludir l’obligació d’adjudicar-los per concurs públic. Borràs li va explicar com fer-ho en un correu del 2013.

En el seu escrit, de 62 pàgines, la jutge López Mejía considera que la conducta de Borràs pot ser constitutiva de quatre delictes: prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, frau administratiu i falsedat de document

Adjudicació a Herrero

L’escrit remès al Suprem inclou converses telefòniques i correus electrònics de què es desprèn que Borràs va participar «materialment i directament» en l’adjudicació de contractes a Herrero, imputat en la causa, per beneficiar-lo. Entre aquests en figura un en el qual li indica la importància de fragmentar les quantitats i una trucada del desembre del 2017 en la qual li retreu que el portal d’ILC no té les prestacions acordades, perquè, al «marxar ella, es juga molt si no compleix aquestes obligacions».

Durant el seu mandat al capdavant de l’ILC, Borràs, «abusant» de les seves funcions com a directora d’aquest organisme públic, i «contravenint» els principis d’«imparcialitat i objectivitat» que havia de respectar com a òrgan de contractació, va adjudicar de manera «arbitrària» tots els contractes de programació informàtica relatius a la web de la institució a Herrero.

tots els contractes de programació informàticaPer fer-ho, tots dos es van posar d’acord, mitjançant el «fraccionament il·legal» i la «falsificació» delspressupostos presentats en cada un dels expedients, «simulant la participació de terceres persones independents», perquè en resultés beneficiat Isaías Herrero.

Està prohibit fraccionar 

Notícies relacionades

Tot això, adverteix la jutge de Barcelona, amb la «finalitat última» de beneficiar els interessos d’Herrero i així es va causar un «clar perjudici» a les arques públiques, malgrat que l’exconsellera era coneixedora de la prohibició legal de fraccionar en diversos contractes un mateix objecte contractual.

La magistrada detalla que en una cadena de correus electrònics, Borràs l’advertia: «El pressupost ha de quedar detallat com si fossin professionals independents per als totals que no poden superar, com ja sap, els 18.000 euros. Si veuen que el que s’ha fet és fraccionar un encàrrec complet en diversos paquets és quan pensen que hi ha hagut una infracció. La qüestió és fraccionar». El 2015 li demanava tres pressupostos per a cada projecte, perquè els diners ja estaven reservats.