Podem, comuns i l'amenaça taronja

Els morats circumscriuen el pacte amb els liberals a la situació excepcional per la Covid-19

Consideren que les diferències econòmiques amb Cs fan impossible acordar uns pressupostos

undefined51240686 madrid  06 12 2019    politica   acto de conmemoraci n del d200604193253

undefined51240686 madrid 06 12 2019 politica acto de conmemoraci n del d200604193253 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

En les dues eleccions generals de l’any passat, Podem i els comuns insistien que Pedro Sánchez havia d’escollir entre Cs o ells. Ara, el president espanyol ha vist com les tres últimes extensions dels decrets d’alarma s’aprovaven amb els vots de morats i taronges. Pablo Iglesias i els comuns intenten desentendre’s del rum-rum creixent que Inés Arrimadas i companyia podrien passar d’assotar el Govern de coalició a ser-ne soci preferent. Malgrat que des de l’Executiu es deixa caure, tímidament, que s’allargarà la mà a tots els partits per a futurs pactes, a Podem semblen tenir clar que el recolzament dels liberals se circumscriu a la situació actual i que, quan la crisi sanitària acabi, les aigües continuaran el seu curs i Cs estarà, una vegada més, en contra de l’Executiu. 

«Veiem difícil comptar amb el suport d’un partit com Cs, que té un programa econòmic radicalment oposat», assenyalen fonts d’Unides Podem que consideren que les propostes dels liberals són incompatibles amb el pacte d’investidura que van firmar amb els socialistes. 

A més, pràcticament descarten que el diàleg amb els taronges arribi a bon port per a l’aprovació d’uns nous Pressupostos Generals de l’Estat –actualment segueix vigent el que va aprovar el Govern de Mariano Rajoy setmanes abans de la moció de censura. Segons expliquen, els pròxims comptes públics han de tenir com a base un nou sistema d’impostos que augmenti la justícia fiscal i que gravi més les grans fortunes. Un plantejament que, diuen, xoca de ple contra els principis de Ciutadans.

Allargar la mà

No obstant, no rebutgen el ‘sí’ dels d’Arrimadas sempre que es tracti d’ampliar l’estat del benestar.  «Ciutadans sempre s’ha caracteritzat per ser una força neoliberal i recentralitzadora. Si ara vol donar suport a un impost a la riquesa o l’ingrés mínim vital, no serem nosaltres els que no els donem la benvinguda», assenyalen fonts dels comuns. «Els nostres socis prioritaris són les forces progressistes que van donar suport a la investidura i és amb els que pensem per tirar endavant les mesures socials necessàries per sortir de la crisi econòmica», afegeixen des de la confluència, que encara mira de treure’s les taques ataronjades de la investidura d’Ada Colau.

ERC va desenterrar després de l’anterior pròrroga de l’estat d’alarma la destral de guerra que havia utilitzat contra l’alcaldessa de Barcelona després que aquesta retingués la vara de comandament amb els vots de Manuel Valls. Però després de la «sobreactuació» republicana que veien els comuns fa un parell de setmanes, ha tornat ràpidament a l’armistici que van suposar els recolzaments creuats als pressupostos de la Generalitat i la capital catalana.

El bloc de la investidura

Notícies relacionades

Tot i que sigui la tercera votació amb recolzament de Cs, creuen que continua sent una cosa instrumental i insisteixen a mantenir el bloc de la investidura. «Treballarem perquè sigui així», asseguren, apuntant que mantenen les vies d’interlocució amb els republicans. «Estem condemnats a entendre’ns amb ERC», assenyalen fonts de la formació.

A més, a les files morades estan convençuts que l’acord amb EH Bildu per derogar la reforma laboral i el nou acostament d’ERC allunya qualsevol temor dels seus votants pel seu acord amb Cs.