Podem retreu al PSOE retirar del diari de sessions una crítica de la CUP a la monarquia

Echenique assegura que sempre s'han permès «afirmacions gruixudes» sobre el Govern o les institucions de l'Estat

zentauroepp52833390 el diputado de unidas podemos  pablo echenique  a su llegada200318090914

zentauroepp52833390 el diputado de unidas podemos pablo echenique a su llegada200318090914 / Pool

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La concessió del premi Príncep d’Astúries als sanitaris que han fet front a la Covid-19 ha aixecat la polèmica aquest dijous al Congrés dels Diputats. La parlamentària de la CUP Mireia Vehí ha explicat a la Cambra baixa que, després d’haver-se conegut el guardó, es va iniciar un moviment a Twitter en què els professionals sanitaris «deien ‘no vull premis de lladres’», fent referència a la monarquia. El vicepresident primer del Congrés, el socialista Alfonso Rodríguez Gómez de Célis, ha demanat a la diputada catalana que retirés aquestes paraules i després de la seva negativa ha anunciat que no es registraran al diari de sessions. Un gest que no ha agradat gens a Unides Podem, que ha presentat un escrit per deixar clara la seva disconformitat. 

Aprofitant la seva intervenció en el debat sobre la coneguda ‘taxa Google’, la diputada de la CUP ha assenyalat que dimecres passat «va començar una campanya a Twitter de molts sanitaris que deien ‘no vull premis de lladres’». A més, ha assegurat que «si els senyors Borbons passen pels jutjats» hi haurà molts més recursos públics. Després del seu discurs, Gómez de Célis s’ha referit a l’article 103 del reglament del Congrés relatiu a les crides a tornar a l’ordre als parlamentaris quan «proferissin paraules o fessin servir conceptes ofensius al decòrum de la Cambra o dels seus membres, de les institucions de l’Estat o de qualsevol altra persona o entitat».

Notícies relacionades

 El portaveu dels morats, Pablo Echenique, assegura, en un escrit registrat al Congrés al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que les paraules de Vehí «es limitaven a descriure una campanya dels sanitraris a les xarxes socials referent» als Reis. Segons apunta el dirigent d’Unides Podem, estan sorpresos perquè el criteri habitual de la presidenta de la Cambra, Mertixell Batet, «ha permès als grups de l’oposició, de forma habitual i reiterada, fer afirmacions gruixudes sobre els membres del Govern d’Espanya, que són tan institució de l’Estat, com a mínim, com la Casa Reial, segons el nostre ordenament constitucional». 

Així, considera que la decisió de Gómez de Célis, que en aquell moment presidia la sessió en absència de Batet, ha resultat «discrecional» i ha sol·licitat que «es reprengui la manera habitual de procedir basada en la llibertat d’expressió de tots els grups».