VOTACIÓ AL CONGRÉS

El Govern avança amb Cs i el PNB per aconseguir l'última pròrroga

Sánchez es prepara per portar l'alarma fins al 21 de juny amb liberals i nacionalistes

L'Executiu busca també que ERC s'abstingui, però considera complicada una entesa

undefined53539346 graf1540  madrid  26 05 2020   la vicepresidenta primera del200528155139

undefined53539346 graf1540 madrid 26 05 2020 la vicepresidenta primera del200528155139 / JuanJo Martin

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern ha après diverses coses al llarg de les cada vegada més difícils negociacions per prorrogar l’estat d’alarma davant el coronavirus. La primera és que no pot deixar-ho tot a la presumpta «responsabilitat» de l’oposició, advertint que l’alternativa seria el «caos», sinó que ha d’asseure’s a negociar. La segona passa per no donar per fet cap resultat: l’Executiu, per exemple, pensava que el PP no arribaria a votar mai en contra, com va fer amb l’última pròrroga, la setmana passada. I la tercera, després de la tempesta que va suposar el pacte amb EH Bildu per derogar la reforma laboral, és que les matèries que s’han de debatre a canvi d’un suport o una abstenció s’han de cenyir a l’emergència sanitària.

De totes les lliçons, aquesta és la que menys aplica la Moncloa, que acaba d’acordar amb el PNB el traspàs a Euskadi i Navarra de l’ingrés mínim vital, iniciativa que el Consell de Ministres aprovarà aquest divendres. Ni l’Executiu ni els nacionalistes lliguen directament aquest pacte a l’última pròrroga, que Pedro Sánchez demanarà previsiblement la setmana que ve per a la votació al Congrés dels Diputats, però tots dos reconeixen que ajuda a arribar a un acord. Encara amb moltes cauteles, el Govern avança amb el partit basc i amb Cs per obtenir una última extensió de l’alarma, fins al 21 de juny, que seria asimètrica i sembla que es podria aixecar la mesura excepcional en alguns territoris amb una incidència més baixa del virus, com Galícia, Cantàbria i els arxipèlags.

«Hi estem treballant», expliquen fonts de la Moncloa, que reconeixen el bon clima en què transcorren les converses amb nacionalistes i liberals, grups que també transmeten la mateixa impressió. «Aquesta hauria de ser l’última pròrroga i hauria d’obrir la porta a la normalitat. I en aquest camí el Govern basc ha de gestionar el cent per cent de les seves competències», ha dit aquest dijous a la SER el president del PNB, Andoni Ortuzar. Des de Cs, el seu portaveu, Edmundo Bal, ha assenyalat a Antena-3 que el Govern està complint «totes les exigències» que els taronges van plantejar a canvi de recolzar els dos períodes anteriors, en un complex procés que ha fracturat la majoria de la investidura, amb socis com ERC i Compromís votant-hi en contra.

L’Executiu insisteix que s’està prenent aquesta última negociació «molt seriosament», amb el mateix Sánchez i la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, mantenint contactes amb els grups. La Moncloa també intenta que els republicans s’abstinguin, però aquí l’entesa, que no es va aconseguir la setmana passada, continua semblant molt difícil.

La disjuntiva

Notícies relacionades

«Seguim on estàvem. El Govern ha d’escollir entre Cs i nosaltres», expliquen fonts del partit d’Oriol Junqueras. Fonts de l’Executiu consideren que la competició d’ERC amb JxCat, amb les dues formacions convivint a la Generalitat i les eleccions catalanes en l’horitzó (malgrat que encara no tenen data), complica qualsevol acostament.

En qualsevol cas, l’evolució de les negociacions amb Cs i el PNB, amb què en té prou per tirar endavant la pròrroga sumant-hi els vots del PSOE i Unides Podem, provoca que es dissipi la possibilitat del «pla alternatiu» a l’alarma que Calvo va esbossar dimarts passat al Congrés: un decret llei que inclouria algunes de les lleis que s’han anat aprovant aquests dos últims mesos, per donar una «resposta sanitària» allà on la Covid-19 està menys controlada. «Per fer bé la desescalada, no hi ha alternativa a la pròrroga», insisteix un membre del Govern.