ERC HI VOTA EN CONTRA

Sánchez salva la pròrroga però esquerda la majoria d'esquerres

El Govern obté el vistiplau per ampliar l'alarma fins al 7 de juny després d'una votació molt ajustada

El pacte amb Cs provoca un profund malestar en els socis de la investidura

zentauroepp53472577 el presidente del gobierno  pedro s nchez  al inicio del deb200520092659

zentauroepp53472577 el presidente del gobierno pedro s nchez al inicio del deb200520092659 / Pool

7
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’estat d’alarma continua, les aliances del Govern trontollen. Pedro Sánchez ha aconseguit aquest dimecres tirar endavant al Congrés la pròrroga de 15 dies, però pel camí ha vist com el seu pacte amb Cs ha multiplicat els recels dels aliats tradicionals, que en la seva àmplia majoria no han recolzat la iniciativa. Només començar el debat, just després de repassar les seves decisions en la pandèmia del coronavirus, amb les dures mesures d’aïllament social que han reduït els contagis i morts, el president ha dit: «Ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots». Per Sánchez, no prorrogar almenys 15 dies l’estat d’alarma suposaria tirar per terra els avenços aconseguits. També acabar amb el comandament únic del Ministeri de Sanitat, una cosa que reclama ERC com a condició per abstenir-se i no votar en contra. Però aquestes mateixes mesures tenen efectes polítics profunds: estan esquerdant la majoria d’esquerres que va permetre la investidura recent. 

D’ERC a Compromís, passant per Més País, Bildu i el BNG, tots els que van participar en la reelecció de Sánchez han acusat la coalició del PSOE i Unides Podem de buscar un canvi de cromos, de passar de l’esquerra a la dreta. Tots, tret del PNB, que li ha tornat a donar el seu suport, com ha vingut fent fins ara.

Amb el recolzament dels nacionalistes bascos i dels taronges, unit al d’alguns de minoritaris, el Govern ha aconseguit 177 ‘sís’, un ajustat avantatge davant dels 162 diputats del PP, Vox, JxCat, ERC, la CUP, Compromís i Fòrum Astúries que hi han votat en contra. Tan sols hi va haver 11 abstencions, entre les quals els 5 diputats de Bildu que, després d’efectuar-se la votació, van informar d’un pacte amb el Govern per «no obstaculitzar» l’alarma a canvi de derogar de manera íntegra la reforma laboral del PP abans de l’acabament de les mesures extraordinàries pel coronavirus.

En un moment tan complex com aquest, amb tantes incerteses sobrevolant el futur, no és clar quins efectes tindrà aquest malestar dels socis tradicionals en el futur de la legislatura.  El Govern, però, creu que les divergències actuals cal situar-les en el context d’aquesta crisi. No hi ha motius perquè s’estenguin a la resta d’iniciatives que sortiran de la Moncloa. «Tot és conjuntural en aquest món líquid», afirmen fonts de l’Executiu.  Sánchez, de moment, s’ha esforçat a assegurar que no vol canviar de socis. «El Govern manté vigents els compromisos de legislatura», ha dit. 

El comandament únic

El president també ha defensat el comandament únic. Al seu judici, la capacitat de cada autonomia per decidir sobre el desconfinament sense necessitar el vistiplau del Govern central, com reclama ERC, provocaria una situació caòtica, en què seria impossible garantir que no hi hagués desplaçaments entre territoris. La desescalada, ha explicat, no està sent igual en totes les comunitats (hi ha zones del país en fase 1 i altres, cas de Madrid i Barcelona, en fase 0), però totes les administracions estan treballant de forma «unida».

«Asimetria no significa desunió. Sortirem a diferents velocitats, però sortirem units. No hi ha sortida en el desordre», ha dit Sánchez, que ha optat aquí per un enfocament diferent al d’Itàlia,  per exemple, que en contra del criteri científic ha traspassat la responsabilitat a les seves regions, que ja poden decidir sobre les mesures de desescalada. Les comunitats, ha continuat, «recuperaran la capacitat de decisió», però no de moment. «L’estat d’alarma ha funcionat», ha insistit Sánchez, agraint als grups que han recolzat fins ara les pròrrogues sol·licitades per l’Executiu.  «Amb el seu vot han salvat milers i milers de vides de compatriotes», ha dit el líder socialista, que ha donat a entendre que hi haurà una altra pròrroga (un nou calvari per al Govern) i ha demanat «perdó» pels «errors dictats per la urgència, la penúria dels recursos, per l’excepcionalitat i l’absència de precedents».

L’acord amb Cs ha evidenciat la debilitat de l’Executiu, que cada vegada s’enfronta a més dificultats per tirar endavant les pròrrogues. Sánchez volia portar l’alarma fins al 27 de juny, i així es va debatre en el Consell de Ministres, però els taronges el van forçar a reduir el termini a 15 dies, fins al 7 de juny. Alhora, aquesta entesa amb els liberals ha provocat un nou sisme intern en la formació que lidera Inés Arrimadas  (el diputat Marcos de Quinto va anunciar el dimarts que abandonava el partit) i el malestar dels socis de l’Executiu, començant per ERC, que tem que el president comenci a mirar més a la dreta i que deixi en un segon pla la majoria amb què va obtenir la investidura. Altres partits d’esquerra tenen la mateixa impressió. 

‘Coronavirus avui’

Atacs de la dreta 

En qualsevol cas, el PP, que va recolzar les tres primeres pròrrogues i es va abstenir en la quarta, votarà aquesta vegada en contra. Pablo Casado ha elevat encara més la seva crítica a l’Executiu. «Ve a demanar una nova pròrroga de l’estat d’alarma (...). Pretén que elegim entre vostè i el caos, però és impossible, perquè vostè és el caos. És incapaç de protegir els espanyols més enllà d’amb aquesta brutal reclusió», ha assenyalat el líder del PP. Segons el seu parer, Sánchez «ha convertit l’estat d’alarma en una subhasta amb els separatistes i proetarres» i «haurà de demanar rescat a Europa i retallar l’Estat del benestar», perquè «les seves previsions econòmiques no les creu ningú». 

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha augmentat el to de Casado. En concret, ha acusat el Govern de ser culpable de «milers de morts», d’estar en mans de separatistes i d’aplicar destruir l’economia aplicant la «fatxenderia i el xantatge». En concret ha acusat el vicepresident Pablo Iglesias de no agradar-li «els vells». I finalment ha acabat cridant a una manifestació de vehicles per exigir la dimissió del Govern per una gestió que ha qualificat de «criminal».

Sánchez, en la rèplica, ha optat per centrar-se en Casado, però sense deixar de mirar Abascal. «Vostè ha dimitit de la responsabilitat d’Estat com a líder de l’oposició. Vostè no té cap alternativa per combatre el virus, qui sí que la té és el senyor Abascal. I vostè, senyor Casado, està contribuint a l’estratègia de la ultradreta del nostre país d’enderrocar un Govern legítim i democràtic», ha dit el president al líder del PP.

L’advertència d’ERC

Per la seva part, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, en un dur discurs, ha advertit al Govern que el pacte amb Ciutadans per aprovar la pròrroga de l’alarma posa en risc l’estabilitat de l’Executiu. «Hem fracassat; som avui aquí literalment carregant-nos potser de forma irremeiable l’esperit de la investidura, un esperit que va despertar moltíssima il·lusió en molta gent, que era palanca per al progressisme i que també era dic de contenció per al feixisme», ha dit. La tesi ha sigut compartida per altres partits que van participar en la reelecció de Sánchez, com Íñigo Errejón, malgrat que votarà a favor, i Joan Baldoví, de Compromís, que votarà en contra. «Veiem com desapareix el bloc de la investidura. I ho necessitaran. Amb el canvi de cromos no aniran gaire lluny si es tracta d’aprovar mesures de justícia social», ha argumentat el líder de Més País. 

Rufián ha recordat les condicions que va posar el seu partit per recolzar la nova pròrroga («cogestió, ajuts socials, municipalisme, blindatge de llibertats i diàleg» sobre el conflicte català) i ha advertit a Podem que el PSOE pot pactar amb Cs en altres qüestions socials. I finalment, en clau progressista, ha advertit: «Si no ens podem posar d’acord davant d’una pandèmia mundial, com ho farem davant uns pressupostos, taula de negociació, recuperació de drets socials i laborals perduts». 

«Nosaltres hem complert els nostres compromisos d’investidura. Aquest és un govern de coalició, sí, progressista, d’esquerres. Vull continuar practicant el diàleg amb ERC al llarg d’aquesta legislatura, que li recordo que dura quatre anys», li ha contestat Sánchez, recordant també que els republicans governen a Catalunya amb la dreta de JxCat. Després, el portaveu de Podem, Pablo Echenique, ha posat més èmfasi en el mateix missatge. «Quan aconseguim vèncer l’epidèmia caldrà continuar posant en marxa mesures socials. Nosaltres tenim molt clar amb qui hem de negociar aquestes mesures. Em sembla que Cs també ho té clar», ha dit.

Notícies relacionades

Els postconvergents no han entrat tant en els aspectes socials, però, com ERC, han acusat el Govern de recentralitzar sense dissimulació. «Els han anat caient totes les màscares durant aquesta pandèmia. Ni és el Govern més progressista de la història, ni Espanya és el país més descentralitzat», ha dit la seva portaveu, Laura Borràs. «Els tornarem a dir que no perquè vostè ha dit que no a totes les nostres propostes, que es poden reduir ara a un únic punt: devolució de les competències», ha conclòs.

El principal protagonista de la sessió ha sigut Cs. La dreta ha acusat els taronges d’actuar com una simple crossa del Govern; l’esquerra, de buscar que la coalició del PSOE i Podem es dretanitzi. Als uns i els altres, el portaveu dels liberals, Edmundo Bal, els ha dit: «Avui votem ni més ni menys que la pròrroga de 15 dies de l’estat d’alarma».