Calvo marca el 21 de juny com el final de l'estat d'alarma

El Govern buscarà els recolzaments per aprovar «una última pròrroga» de 15 dies

L'Executiu impulsarà una reforma legal per aplicar la legislació ordinària en cas de rebrot

undefined53539462 la vicepresidenta primera del gobierno  carmen calvo  arranc200526185147

undefined53539462 la vicepresidenta primera del gobierno carmen calvo arranc200526185147 / Pool

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va afirmar aquest dimarts en la comissió de reconstrucció del Congrés que el Govern demanarà «una última pròrroga» de 15 dies de l’estat d’alarma per «culminar la desescalada» si aconsegueix que «una majoria» dels diputats l’aprovin. L’últim allargament arriba fins al 7 de juny, per la qual cosa la Moncloa posa el límit per aplicar aquesta situació d’excepcionalitat el 21 de juny, una data en la qual és impossible que les zones més endarrerides, com Barcelona i la seva àrea metropolitana, la Comunitat de Madrid i Castella i Lleó, puguin haver completat totes les fases de desglaç tret que s’escurcin.

Amb els càlculs actuals i, seguint el pla inicial que marca que cada etapa dura 14 dies, aquests territoris, que acaben d’estrenar la fase 1, no superaran tot el procés fins al 5 de juliol. No obstant, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja va anunciar el diumenge que està disposat a accelerar les etapes si l’evolució de la pandèmia així ho permet. De fet, Calvo va donar a entendre que aquesta nova pròrroga s’aplicaria només a les zones que encara estiguessin en el procés de desescalada. Galícia, Cantàbria o els arxipèlags, segons fonts del Govern, poden accelerar a la fase 3 i quedar fora d’aquesta nova pròrroga. S’estrenaria així l’‘estat d’alarma asimètric’. 

El «pla alternatiu» 

Notícies relacionades

En cas que l’Executiu no aconseguís que els grups parlamentaris recolzessin aquesta «última pròrroga», Calvo va apuntar que es posaria en marxa «un pla alternatiu»: un decret llei que inclouria algunes de les mesures de les ordres ministerials que s’han anat aprovant aquests dos últims mesos amb l’objectiu de «reaccionar» i donar una «resposta sanitària» a les zones on la Covid-19 està menys controlada. A més, al costat d’aquest decret-llei, l’Executiu plantejarà també una reforma de la legislació estatal bàsica «per poder respondre a algun rebrot» en els pròxims mesos i no haver de tornar a recórrer a l’estat d’alarma, i que ho farà sense «recentralitzar» competències. 

Calvo va retreure al PP que votés en contra de l’última pròrroga i va assegurar que «alguns presidents autonòmics» d’aquest partit volen l’alarma per controlar la pandèmia «de la millor manera possible». «Els seus companys que tenen obligacions de gestió diuen una cosa i el seu grup parlamentari en vota una altra», li va dir a la portaveu del partit a la comissió, Ana Pastor.