AVÍS DEL GOVERN

La mobilitat entre regions sanitàries haurà d'esperar

Els habitants de Barcelona no poden desplaçar-se a les regions metropolitanes nord i sud

Trenta alcaldes metropolitans del PSC demanen unificar la mobilitat a la fase 1

budo car 1200

budo car 1200

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La maniobra del Govern de trossejar la província de Barcelona en tres regions sanitàries i de no acollir-se a un desconfinament progressiu per províncies xoca ara amb la mobilitat dels barcelonins i obliga l’Executiu a repensar la seva decisió després de les crítiques dels consistoris.

El Govern estudia ara unificar aquestes tres àrees –Barcelona, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud– perquè els 1,6 milions d’habitants de la capital catalana no quedin aïllats en la fase 1, una qualificació que en la resta de l’Estat permet moure’s entre municipis de la mateixa província.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va explicar aquest dissabte que segueixen interlocutant amb l’Ajuntament de Barcelona i els consistoris metropolitans, si bé va avisar que no elevarien la proposta al Ministeri de Sanitat fins la propera setmana. Si no hi ha acord que reverteixi aquesta situació, fins a la fase 3 no estaria permesa la mobilitat entre aquestes tres zones que concentren el 68% dels catalans.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va remarcar que és «vital» no moure’s de la regió sanitària per evitar la propagació del virus en localitats que ja han avançat en la desescalada. «Un mal desconfinament podria comportar un nou rebrot i, per tant, un nou confinament», va justificar.

Carta dels alcaldes

Trenta alcaldes del PSC de l’àrea metropolitana de Barcelona van remetre una carta al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè atengui la petició, argumentant que Barcelona i la seva àrea metropolitana conformen «una realitat social i econòmica innegable en el seu dia a dia». La carta, subscrita també pel tinent d’alcalde de Barcelona i secretari de Política Municipal del PSC, Jaume Collboni, i la secretària de Salut del PSC, Assumpta Escarp, recorda que, en la fase 1, els ciutadans no podran sortir de la seva regió sanitària, és a dir, les dues metropolitanes (nord i sud), i la de la capital.

Indiquen que la ciutat de Madrid i la seva província, que també entraran dilluns en la fase 1 de la desescalada, han permès als seus ciutadans desplaçar-se «sense cap problema pel conjunt dels seus límits provincials» malgrat que tenen uns índexs epidemiològics «més divergents» que entre les tres regions sanitàries concernides en aquest cas.

«Per contra –afegeixen– a Barcelona ciutat, en fase 1, la seva ciutadania continuarà tenint prohibit sortir del municipi fins a la fase 3 –quan fins i tot es podrà desplaçar pel conjunt de l’Estat–. Ni tan sols podrà desplaçar-se a un municipi al qual es pot anar caminant, com és el cas de l’Hospitalet de Llobregat, separades les dues ciutats per un carrer».

Notícies relacionades

Els alcaldes lamenten també que els de les regions sanitàries del nord i del sud tampoc podran acudir a Barcelona, per la qual cosa demanen al president Torra que «valori degudament les grans realitats socials, sanitàries, econòmiques, administratives i estratègies compartides en aquest mateix territori» per crear «un àmbit comú» en la mobilitat.

La carta la firmen els alcaldes d’Abrera (Jesús Naharro); Badia del Vallès (Eva Menor); Barberà del Vallès (Xavier Garcés); Canovelles (Emilio Cordero); Castellar del Vallès (Ignasi Giménez); Castelldefels (Maria Miranda); Cerdanyola del Vallès (Carlos Cordón); Cornellà (Antonio Balmón); Esparreguera, (Eduard Rivas); Esplugues de Llobregat (Pilar Díaz); Gavà (Raquel Sánchez); Granollers (Josep Mayoral); l’Hospitalet de Llobregat (Núria Marín); la Llagosta (Oscar Sierra); Lliçà d’Amunt (Ignasi Simón); Mataró (David Bote); Mollet del Vallès (Josep Monràs); Montmeló (Pere Rodríguez); Polinyà (Javi Silva); Rubí (Ana María Martínez); Sabadell (Marta Farrés); Sant Adrià de Besòs (Joan Callau), Sant Andreu de la Barca (Enric Llorca); Sant Boi de Llobregat (Lluïsa Moret); Sant Joan Despí (Antonio Poveda); Sant Just Desvern (Josep Perpinyà); Sant Vicenç dels Horts (Miguel Comino); Santa Coloma de Gramenet (Núria Parlon); Vallirana (Eva Martínez); i Viladecans (Carles Ruiz).