arriba la fase 1

¿Què es pot fer a Barcelona i l'àrea metropolitana a partir d'avui?

Aquesta és la normativa que regirà a partir d'ara a cada territori segons l'avenç de la desescalada

220520 fase1 ep-1 / periodico

5
Es llegeix en minuts

La ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana entren aquest dilluns 25 de maig en la fase 1 de la desescalada, cosa que implica diversos canvis en la vida quotidiana. L’asimetria de la desescalada fa que la majoria dels espanyols convisquin en tres fases diferents. Aquestes són les mesures establertes en cada fase en el pla de transició cap a la denominada ‘nova normalitat’:

FASE 1

-Obertura de botigues de fins a 400 metres quadrats sense cita prèvia. Quan tinguin una superfície útil superior, es pot delimitar l’espai que es reobre al públic ajustant-se a aquest llindar.

-Els comerços poden celebrar rebaixes.

-Estan permeses la caça i la pesca esportiva i recreativa.

–Reunions de fins a 10 persones dins i fora de casa, mantenint la distància de seguretat de dos metres i respectant les normes d’higiene relativa a rentat de mans i «etiqueta respiratòria».

-Ús de cotxe de fins a 9 places per part dels habitants d’un mateix domicili.

-Obertura de terrasses al 50% de la seva capacitat.

-Vetlles per a un nombre limitat de familiars en instal·lacions públiques o privades: 15 persones a l’aire lliure o 10 en espais tancats. Podran assistir als enterraments o al comiat per a la cremació 15 persones.

-Mercats ambulants a l’aire lliure a la via pública. Limitació inicial al 25% de les parades habituals i afluència màxima de la tercera part de l’aforament.

-Els llocs de culte obriran, tot i que només es permetrà l’entrada fins a un terç de la seva capacitat.

-Obertura d’hotels sense ús de les zones comunes.

-Les biblioteques oferiran el servei de préstec, també la lectura amb limitació d’aforament.

-En l’àmbit cultural, estaran permesos els actes amb límits d’assistència.

-Els museus obriran les portes per permetre un terç de l’entrada màxima i amb control d’aglomeracions en sales.

-Obertura de concessionaris de cotxes amb cita prèvia.

-Turisme actiu i de natura per a grups limitats de persones.

-Esport no professional: en instal·lacions esportives a l’aire lliure sense públic, només per practicar esports en els quals no hi hagi contacte, com ara atletisme i tennis. Als centres esportius, activitats esportives individuals amb cita prèvia que no impliquin contacte físic ni ús de vestidors.

-Esport professional: obertura de centres d’alt rendiment amb mesures d’higiene i protecció reforçades i, si és possible, torns. Entrenament mitjà en lligues professionals.

FASE 2

Activitats permeses als territoris que es trobin en aquella fase de desescalada.

-Bars i restaurants comencen a servir menjar als seus locals, amb un màxim del 40% de l’aforament i mantenint dos metres de seguretat entre taules. Les discoteques i bars de lleure nocturn continuaran tancats.

-Obren els centres comercials, amb un aforament màxim del 30% per a les seves zones comunes (que només podran utilitzar-se per al trànsit) i del 40% per als locals comercials. Les zones infantils i ludoteques continuaran tancades.

-S’amplia l’aforament de les botigues al 40%.

-Visites a vivendes tutelades i centres residencials de persones amb discapacitat. S’haurà de concertar la visita, que estarà limitada a un familiar per resident i requerirà l’ús d’equips de protecció.

-Visites a residències de gent gran en casos excepcionals, com ara el final de la vida i l’alleujament de descompensació neurocognitiva del resident. Aquestes visites no podran produir-se si hi ha casos de Covid-19 o algun resident en quarantena.

-Fins a 25 persones podran assistir a un enterrament o cerimònia de cremació. En el cas de les vetlles, 25 persones en espais a l’aire lliure o 15 persones en espais tancats.

-S’amplia l’aforament dels llocs de culte al 50%.

-Es permeten els casaments en tota mena d’instal·lacions, sempre que no se superi el 50% de l’aforament, i en tot cas un màxim de 100 persones en espais a l’aire lliure o de 50 persones en espais tancats. S’haurà de mantenir la distància social, la higiene de mans i l’etiqueta respiratòria.

-Poden obrir les sales d’exposicions, amb la limitació d’un terç de l’aforament.

-Reobertura de cines, teatres i auditoris, amb butaques preassignades i un terç de l’aforament. Altres locals on se celebrin actes o espectacles culturals imposaran un límit de 50 persones si són tancats i de 400 si són a l’aire lliure.

-Comença a permetre’s la visita a monuments, també amb el límit del 30% de l’aforament.

–Obren les piscines recreatives, amb condicions per mantenir-les lliures de microorganismes patògens i de substàncies que puguin afectar negativament la salut de l’usuari. Aforament màxim del 30%, establiment d’horaris per torns, cita prèvia requerida i dos metres de distància de seguretat entre banyistes.

-Obertura de piscines esportives, tant a l’aire lliure com cobertes, amb un terç de l’aforament, cita prèvia i un únic esportista per carrer.

-Es podrà realitzar activitat física no professional a qualsevol hora, tret de les franges de 10.00 a 12.00 i de 19.00 a 20.00 hores, destinades a persones de més de 70 anys.

-Entrenaments bàsics i individuals d’esportistes de lligues no professionals, i entrenaments totals de les professionals (per torns i al 50 % de la capacitat de la instal·lació).

-Es reprendrà la competició esportiva professional sempre que l’evolució de la situació sanitària ho permeti, sense públic i a porta tancada, si bé hi podran accedir els mitjans de comunicació per fer la retransmissió.

-Obertura de les instal·lacions esportives cobertes per a la realització d’activitats esportives, amb cita prèvia i al 30% de la seva capacitat.

-Es pot anar a la platja, on es podran realitzar activitats esportives, professionals o d’esbarjo de manera individual i sense contacte físic.

-Obertura de les residències per a investigadors.

-Obertura al públic de zones comunes d’hotels, però només estarà permès un terç de l’aforament.

-Les biblioteques permetran l’ús de les seves sales amb un terç de la seva capacitat màxima.

-S’amplien a 20 persones els grups que poden realitzar activitats de turisme actiu i de naturalesa.

-Es permet la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències amb un màxim de 50 assistents.

FASE 3

En aquesta fase 3 o avançada es flexibilitza la mobilitat general, tot i que és obligatori l’ús de mascareta en tots els espais públics, oberts o tancats, quan sigui impossible mantenir una distància de seguretat de dos metres.

-En l’àmbit comercial es limita l’aforament al 50 per cent i una distància mínima de dos metres; se suavitzaran les restriccions d’aforament i ocupació en restauració, tot i que es mantindran estrictes condicions de separació entre el públic.

-A les terrasses s’estén l’aforament i es permetrà el servei en barra amb la separació entre clients que es determini.

-Les discoteques i bars nocturns podran obrir amb un aforament limitat. 

-Es podrà fer turisme actiu i de naturalesa amb un aforament més gran i anar a la platja (mantenint les condicions de seguretat i distanciament) dins de la mateixa província, ja que, en principi, no està previst que es permetin els viatges a diferents províncies fins que finalitzi la fase 3.

Notícies relacionades

-Es permeten espectacles a l’aire lliure per a un aforament inferior a 800 persones, tot i que el públic ha de seguir assegut i mantenint la distància que en cada moment estableixin les autoritats. 

-Es poden celebrar seminaris, congressos i fires científiques o d’innovació de 80 persones.