El PP adverteix el Govern que el pacte amb Bildu «aboca a les cues de la gana»

Els populars acusen Sánchez de posar en perill l'ocupació de milions d'espanyols

Vox decideix abandonar la Comissió de Reconstrucció al Congrés després de l'acord

undefined52833809 el presidente del partido popular  pablo casado  asiste al p200504122941

undefined52833809 el presidente del partido popular pablo casado asiste al p200504122941 / Pool

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El pacte ‘in extremis’ del Govern amb EH-Bildu per derogar la reforma laboral del PP de l’any 2012 ha donat munició a l’oposició, que, des de fa setmanes, carregava contra l’Executiu per la seva estratègia per tirar endavant la pròrroga de l’estat d’alarma. La negociació amb els de l’esquerra abertzale, que es va conèixer a última hora de la tarda, els ha valgut als populars per acusar Pedro Sánchez de condemnar els espanyols a les «cues de la gana» i a Vox per aixecar-se de la Comissió de Reconstrucció del Congrés. 

«El pacte de Sánchez amb els batasunes posa en perill la feina de milions d’espanyols i els aboca a les cues de la gana», ha sentenciat aquest dijous la vicesecretària de Sectorial del PP, Elvira Rodríguez. Segons ha explicat, «en aquests moments, en què un dels principals problemes que tenim és el greu risc per a l’ocupació, no es pot arribar a aquest tipus d’acords i menys amb aquests acompanyants». 

En la mateixa línia s’ha expressat l’expresident del Govern José María Aznar, que: «Ens han portat una altra vegada a l’Espanya de les cues de la gana». El líder del PP ha afirmat en una entrevista a la cadena Cope que «la situació de l’economia espanyola és una situació d’hecatombecatastròfica», i que demostra la incompetència de l’actual Govern per manejar la crisi. 

A més, els conservadors han aprofitat per carregar contra el cap de l’Executiu per no haver fet pública la negociació fins després que es votés l’ampliació de 15 dies de l’estat d’alarma. «Sánchez ens va sotmetre ahir a un paperot de mentides constants amb indignes pactes ocults», ha assegurat la dirigent del PP Cuca Gamarra, durant la compareixença del ministre de Sanitat, Salvador Illa, a la Cambra baixa. «¿Quin respecte té Pedro Sánchez als grups polítics amb què pacta o a la resta de diputats que assisteixen a un debat? ¿Val qualsevol preu per mantenir-se en el poder?», s’ha preguntat. 

Abandonen la sala

Vox ha portat el seu descontentament amb el pacte entre el Govern del PSOE i Unides Podem i Bildu més enllà. La formació d’extrema dreta ha anunciat aquest dimecres que s’aixeca de la Comissió de Reconstrucció, que ha començat a caminar fa dues setmanes al Congrés. 

Notícies relacionades

Els de Santiago Abascal, que aquest dijous ja no han participat en les reunions dels grups de treball de la comissió, han explicat que l’«acord secret amb els proetarres» suposa «una presa de pèl a tots els grups» parlamentaris i que, «en senyal de protesta per aquesta deslleialtat», no participaran en aquest òrgan. 

Segons ha explicat el portaveu de la formació al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, Vox no presentarà la documentació que havia preparat per a la comissió. «En aquest ambient és realment molt difícil buscar cap tipus d’acord», ha sentenciat abans d’abandonar la sala.