cop de porta a la taula de diàleg social

La CEOE trenca amb el Govern pel pacte per derogar la reforma laboral

La patronal critica l'acord amb Bildu: «És d'una irresponsabilitat majúscula i tindrà conseqüències incalculables»

zentauroepp50312963 madrid  09 10 2019  economia  el presidente de la ceoe anton191009104359

zentauroepp50312963 madrid 09 10 2019 economia el presidente de la ceoe anton191009104359 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials ha respost aquest mateix dijous a l’acord entre el PSOE, Podem i Bildu per derogar la reforma laboral, i ha suspès la seva presència a les taules de diàleg social. El president de la patronal, Antonio Garamendi, ha reclamat també «una explicació» al Govern de Sánchez, després d’haver qualificat el pacte d’«autèntic disbarat» i d’«irresponsabilitat majúscula» que pot tenir «conseqüències incalculables». 

La CEOE i Cepyme ja havien expressat el seu «rotund» rebuig, igual que Foment del Treball, i Garamendi ha recalcat que li sembla «molt greu el que s’ha firmat» per justificar el seu moviment. «Ha agafat per sorpresa empresaris i sindicats», ha remarcat, abans d’afirmar que la Moncloa «haurà d’aclarir molt bé el que significa».

De moment, la patronal no assistirà a la reunió de diàleg social convocada per a aquesta tarda amb el Ministeri de Seguretat Social per abordar l’ingrés mínim vital. «Primer ens hauran d’explicar què significa això», adverteix.

Per Garamendi, després de quaranta anys asseient-se a la taula «a dialogar amb lleialtat», no té sentit asseure-s’hi ara «amb les cartes marcades».  «Si el menú del dia està preparat, que el portin», ha conclòs.

Rebuig de l’empresa familiar

L’Institut de l’Empresa Familiar ha rebutjat aquest dijous l’acord per derogar la reforma laboral del 2012 perquè, segons el seu parer, «tindria uns efectes molt negatius per a l’ocupació i la recuperació econòmica».

En un comunicat, l’empresa familiar afegeix que li resulta «incomprensible» que aquesta qüestió s’hagi negociat «a l’esquena dels agents socials i de les empreses», especialment després de les mostres de «responsabilitat, compromís i capacitat» de les empreses per salvar l’ocupació durant la pandèmia, que «ha sumit ja el nostre país en una profunda crisi econòmica».

Per a l’associació, els canvis en les relacions laborals han de ser resultat d’un acord polític i social i plantejar-se a llarg termini, perquè «no pot ser una moneda de canvi per facilitar la votació d’un acord puntual al Congrés».

Posició sindical

Notícies relacionades

Per la part sindical, el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, ha demanat a la CEOE «mesura» per continuar en el camí del diàleg i ha qualificat de «música de la dolenta» l’acord, perquè inclou un afer que hauria de passar per la taula de negociació que es va obrir a principis d’any per abordar la reforma laboral i que ara està «hibernada», amb tots els esforços centrats en les mesures per la Covid-19.

«Seria bo fugir de voluntarismes i reprendre l’agenda per a la derogació de la reforma laboral que va ser interrompuda per la crisi sanitària, comptant amb el marc de diàleg social i sabent que es requereix una majoria parlamentària per fer-ho», ha dit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que ha recordat que, a més, s’ha de bastir tota una legislació que reculli els canvis del mercat laboral.