DESPRÉS D'ABSTENIR-SE EN L'ALARMA

El Govern pacta amb Bildu derogar la reforma laboral però després rectifica

Els bascos asseguren haver acordat un canvi íntegre de la norma, però el PSOE matisa al tall de la mitjanit que es tocaran tres punts de la llei

El document subscrit amb el PSOE i Unides Podem recull la flexibilització de la regla de despesa per a entitats locals, forals i autonòmiques

a2936168-4e59-4718-ab04-c964c2e20db3-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE ha rectificat a última hora d’aquest dimecres l’acord aconseguit amb EH-Bildu i ja no derogarà íntegrament la reforma laboral del PP abans que acabin les mesures extraordinàries pel coronavirus, un acord que havia permès l’abstenció dels abertzales en la cinquena pròrroga de l’estat d’alarma.

Vorejant ja la mitjanit de dimecres, el PSOE va enviar a la premsa un comunicat amb una matisació clau: el pacte per tocar amb caràcter «urgent» la legislació vigent només afectarà tres punts, i que quedava anul·lat el punt primer de l’acord subscrit amb Bildu que establia que es derogaria «de manera íntegra» la reforma laboral de l’any 2012 i que aquesta derogació hauria de ser efectiva abans de l’acabament de les mesures extraordinàries adoptades pel Govern per la Covid-19.

En un comunicat difós per Bildu després de la votació d’aquest dimecres al Congrés, Bildu havia anunciat que havia arribat a un acord amb PSOE i Unides Podem per derogar la reforma laboral de «forma íntegra» a canvi de «no obstaculitzar» la pròrroga de l’estat d’alarma. El text de l’acord porta les firmes dels portaveus dels grups socialista, Adriana Lastra, d’Unides Podem, Pablo Echenique, i d’EH-Bildu, Mertxe Aizpurua.  

Per contra, el PSOE matisa ara que, en concret, derogarà la possibilitat d’acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia, així com les limitacions en l’àmbit temporal del conveni col·lectiu, fent-ho arribar més enllà de les previsions contingudes en el aquest, després de l’acabament de la seva vigència i fins a la negociació d’un de nou. Així mateix, derogarà la prioritat aplicadora dels convenis d’empresa sobre els convenis sectorials.

«Derogarem la reforma laboral. Recuperarem els drets laborals arrabassats per la reforma laboral de l’any 2012. Impulsarem en el marc del diàleg social la protecció de les persones treballadores i recuperarem el paper dels convenis col·lectius», afegeix la nota. Segons el comunicat del PSOE, es manté la resta de l’acord.

Fonts del Ministeri de Treball, en conversa amb aquest diari, ja havien situat prèviament al comunicat el compromís amb els bascos dins del pacte de Govern entre el PSOE i UP, malgrat que les circumstàncies socioeconòmiques del país han canviat de forma radical en els últims mesos com a conseqüència de la pandèmia. 

La gran novetat de l’acord firmat ahir entre els grups parlamentaris consisteix, no obstant, en el marc temporal, en la mesura que situa la derogació de la reforma laboral del PP en la qual ja estaven treballant les taules del diàleg social fa uns mesos en l’horitzó de l’acabament de les mesures extraordinàries derivades de la lluita contra la Covid-19.

Flexibilitat

L’acord, en virtut del qual EH-Bildu es va abstenir en la votació d’ahir, també recull la flexibilització de la regla de despesa per a entitats locals, forals i autonòmiques. Així, el document difós recull que aquestes entitats «disposaran de més capacitat de despesa per a polítiques públiques destinades a pal·liar els efectes socials originats per la crisi de la Covid-19», que no es computaran en la regla de despesa en el cas de les entitats locals. 

Així mateix, s’estableix que la capacitat d’endeutament del País Basc i de Navarra «s’establiran exclusivament en funció de les seves respectives situacions financeres». Les tres formacions afirmen subscriure aquest acord a fi d’«adoptar les mesures necessàries per aprofundir en les garanties d’escut social i econòmic per al conjunt de pobles i treballadors de l’Estat». 

A més d’aquests dos punts, l’acord assenyala que tant el PSOE com UP «donaran compte al grup parlamentari Euskal Herria Bildu de l’avanç en el desenvolupament i grau d’implementació dels acords». 

Durant el debat al Ple del Congrés, la portaveu d’EH-Bildu, Mertxe Aizpurua, ha al·ludit a aquesta negociació amb el Govern per culminar una derogació «íntegra» d’aquesta reforma laboral, assegurant que aquest acord «suposaria recuperar una part de dignitat per als treballadors i tornar-los un mínim de seguretat». 

Notícies relacionades

Així mateix, va assenyalar la seva voluntat que, a la tornada de la normalitat després de concloure les mesures extraordinàries adoptades en matèria laboral per la crisi de la Covid-19, els treballadors estiguin «una mica més protegits davant de les ànsies dels grans empresaris de fer pagar, una vegada més, aquesta crisi als treballadors». 

Així reaccionava a Twitter el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique: