baròmetre Covid-19

Enquesta CIS: la resposta del Govern central a la crisi del coronavirus divideix els espanyols

El PSOE manté el seu ampli avantatge respecte a un PP que perd pistonada

Tezanos ret comptes aquesta tarda al Congrés després de les seves polèmiques

w-pol-cis-19-mayo-2020

w-pol-cis-19-mayo-2020

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La resposta del Govern de Pedro Sánchez davant la crisi sanitària de la Covid-19 divideix al carrer, segons les dades que mostra el baròmetre de maig del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). El 48,4% dels espanyols té poca o gens de confiança en el maneig de l’Executiu, una xifra superior al 46% que veu amb molta o bastanta confiança la Moncloa. Per acabar, un 74,9% creu que l’oposició ha de col·laborar i deixar les crítiques per a quan passi el coronavirus.

El sondeig mostra aquesta fractura social; i tot i que encara és majoria la gent que aposta perquè sigui l’Executiu central el que decideixi, aquest percentatge ha descendit al 55,9% (davant el 73,3% de l’abril), mentre que un 36,6% opina que haurien de ser els governs autonòmics els responsables.

La preocupació ciutadana pel virus ha descendit, tot i que es manté com el principal problema, seguit de l’atur i del mal comportament dels polítics, que puja al tercer lloc. El sondeig assenyala que per al 26,1% la pandèmia és el principal problema, un percentatge molt inferior al 49,3% de fa un mes.

En aquest baròmetre, amb un treball de camp que es va fer entre el 4 i el 13 de maig, el 60,4% considera que cal mantenir mesures estrictes de confinament durant més temps. També és més gran, a més, el percentatge d’enquestats que pensen que el confinament s’ha de prolongar més d’un mes o el temps que sigui necessari, ja que així ho apunta el 35,6%.

L’enquesta afegeix una pregunta sobre l’ingrés mínim vital que aprovarà pròximament l’Executiu, i el 83,4% està a favor que s’aprovi aquest ingrés per a les persones més necessitades, davant un 12,4%, que hi està en contra. En qualsevol caos, gairebé nou de cada deu afirmen que les conseqüències econòmiques i laborals seran molt greus. 

El PP cau i el PSOE amplia l’avantatge

El baròmetre manté el PSOE al capdavant en estimació de vot (consulteu el PDF complet), amb un suport del 31,1%, i fins i tot amplia l’avantatge respecte al PP, ja que assenyala una caiguda d’un punt dels populars, que ara estan en el 20,3%.

També baixen Vox, que registra un 11,3%, i Unides Podem, que passa a l’11,5%, mentre que Ciutadans puja fins al 10,5%.

Aquesta tarda, José Félix Tezanos, el president d’aquest institut públic, compareix al Congrés per retre comptes després de la polèmica de la pregunta sobre notícies falses i premsa, molt criticada per l’oposició. El treball de camp d’aquest sondeig es va fer mitjançant 3.000 trucades, un sistema al qual el CIS ja va haver de recórrer al març pel confinament per la Covid-19. Al no comptar amb l’estructura necessària per a aquesta tasca, l’institut públic va contractar d’emergència l’empresa Intercamp, amb la qual ja havia treballat Tezanos per a enquestes de la Fundació Sistema, que també presideix. Per sufragar aquest contracte extra, el Consell de Ministres va acordar una despesa de 90.000 euros destinada a cobrir les tasques necessàries per als baròmetres d’abril i maig.  

Tezanos davant el mirall

El baròmetre de maig ha eliminat la polèmica pregunta de l’enquesta anterior sobre si els espanyols acceptarien la possibilitat de controlar o restringir la informació per evitar notícies falses, una qüestió que va ser criticada per organitzacions de premsa, l’oposició i, fins i tot, des d’alguns sectors del PSOE. «¿Creu vostè que en aquests moments caldria prohibir la difusió de notícies falses i informacions enganyoses i poc fonamentades per la xarxes i els mitjans de comunicació social, remetent tota la informació sobre la pandèmia a fonts oficials, o creu que cal mantenir llibertat total per a la difusió de notícies i informacions?», plantejava.

Notícies relacionades

Llavors, els socis de govern van aconseguir esquivar la petició dels populars que el responsable del CIS acudís immediatament a la Carrera de San Jerónimo, esgrimint que l’edat del sociòleg (73 anys) ho desaconsellava, al ser membre d’un grup de risc de la Covid-19.

La decisió va acabar en la Comissió Constitucional i, davant de la pressió de l’oposició el ple, el PSOE es va comprometre que Tezanos comparegués. Aquest dimarts serà el dia de les explicacions.