EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Enquesta CIS: La crisi del coronavirus redueix l'avantatge del PSOE sobre el PP

La pandèmia es converteix en la primera preocupació dels ciutadans i desplaça l'atur

La gestió del Govern genera divisió d'opinions, però els espanyols reclamen unitat política

cis-abril-2020

cis-abril-2020

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

De moment, la crisi del coronavirus passa poca factura al Govern, però sí que redueix l’avantatge del PSOE sobre el PP. El baròmetre especial del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre la pandèmia manté el PSOE en una còmoda primera posició després de la declaració de l’estat d’alarma i en ple confinament, 10 punts per sobre d’un PP que creix un punt i mig respecte a l’anterior enquesta, abans de l’emergència sanitària. En aquell sondeig, els socialistes avantatjaven en 12,3 punts els populars.

Pedro Sánchez guanyaria les eleccions amb el 31,2% dels vots, set dècimes menys que a l’última enquesta. El seu soci d’Unides Podem també baixaria, nou dècimes, i passaria del 12,9% al 12%. En canvi, el PP de Pablo Casado creixeria del 19,6% al 21,1% Vox també perdria bastanta força, del 14,8% de març al 13%, mentre que Ciutadans trenca el seu camí descendent i puja del 7,2% de l’anterior enquesta a un 7,6%.

L’estudi està elaborat mitjançant 3.000 entrevistes per telèfon, ja que l’organisme va haver de renunciar a les entrevistes personals a causa de les restriccions imposades per l’estat d’alarma. El treball de camp es va efectuar del 30 de març al 7 d’abril, és a dir, en ple confinament, i després de la primera pròrroga de l’estat d’alarma.

Primera preocupació

En aquest context, el coronavirus ocupa ja el primer lloc en la llista de preocupacions dels espanyols, i desplaça la històrica primera inquietud dels ciutadans: l’atur  i la situació econòmica. Per al 49,3% dels enquestats, el Covid-19 és el problema més gran que hi ha actualment a Espanya, seguit per l’econòmic, que preocupa el 39,1%, i l’atur, que baixa al tercer lloc, amb el 36%.

Una aclaparadora majoria del 91,4 dels espanyols reclamen que quan se superi la pandèmia es faci un «esforç especial» per afrontar la crisi econòmica mitjançant «grans acords», davant un escàs 6,2% que prefereix que cada partit plantegi les seves pròpies alternatives. El 47,8% diu que té poca o cap confiança en l’actuació del Govern i el 46,5% respon que bastant o molta.

La gran majoria dels ciutadans, el 91%, està portant molt bé o raonablement bé el confinament, i quatre de cada deu advoquen per l’adopció de mesures més estrictes per evitar que se surti al carrer. El 58,3% considera que les mesures adoptades per evitar els contagis són suficients, però el 39,1% voldria que fossin més severes per evitar que se surti al carrer.

Sense entrevistes personals

A diferència de les empreses enquestadores privades, el CIS no sol recórrer a qüestionaris via telefònica i els seus baròmetres mensuals es basen en entrevistes personals realitzades al domicili de l’enquestat. Així es va fer fins al març passat, ja que el treball de camp es va completar abans de decretar-se l’estat d’alarma, però aquest mes ha hagut de renunciar a les entrevistes personals i recórrer de forma excepcional a trucades.

Això sí, la utilització de la via telefònica continuarà sent excepcional en el CIS i, quan s’aixequin les restriccions i l’evolució de la pandèmia ho permeti, es reprendrà la pràctica habitual de les entrevistes personals en domicili.

Per a aquest baròmetre d’abril es mantindrà la mida de mostra d’aquests estudis mensuals, que l’equip de Jose Félix Tezanos va xifrar en 3.000 entrevistes, i recollirà les preguntes habituals sobre la percepció dels problemes d’Espanya i la intenció de vot. Ara bé, el CIS dedicarà el gruix de les seves preguntes al Covid-19, cosa que permetrà conèixer l’opinió dels espanyols sobre la pandèmia, la seva incidència en les famílies i la gestió que se n’està fent.

Pla de teletreball

Notícies relacionades

Després de conèixer-se les primeres mesures per contenir la pandèmia, el CIS ja va informar que havia preparat un pla de teletreball i totes les persones amb menors i persones dependents al seu càrrec van començar a desenvolupar la seva tasca des del domicili. No obstant, llavors no havia afectat les enquestes perquè ja s’havia completat el treball de camp tant per al baròmetre de març com per a les enquestes preelectrorals que s’havien de fer amb vista als comicis autonòmics del País Basc i Galícia.

Com a organisme públic que és, el CIS ha anat complint en les últimes setmanes amb totes les indicacions i normes que ha adoptat el Govern i han aconsellat les autoritats sanitàries.