'caravanes per la llibertat'

Vox ja té aval per manifestar-se a vuit ciutats

Vaticina que les protestes contra el Govern creixeran «exponencialment» durant els pròxims dies

Catalunya i Castella i Lleó veten les concentracions amb automòbil convocades pels d'Abascal

zentauroepp53450000 una mujer protegida con mascarilla golpea una cacerola duran200518133721

zentauroepp53450000 una mujer protegida con mascarilla golpea una cacerola duran200518133721 / Oscar J Barroso AFP7 Europa

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Vox ha assegurat haver rebut ja permís per manifestar-se aquest dissabte a vuit capitals de província espanyoles, mentre espera poder fer-ho a Madrid i denuncia el veto rebut a Catalunya i Castella i Lleó.

El portaveu del Comitè d’Acció Política de Vox, Jorge Buxadé, ha fet aquest recompte en roda de premsa tan sols cinc dies abans de la convocatòria realitzada pel partit perquè els ciutadans surtin al carrer en els seus vehicles particulars a protestar contra la gestió del Govern en la crisi del coronavirus.

Segons ha indicat, el partit ja ha rebut autorització expressa per a les seves «caravanes per la llibertat» a les ciutats de Càceres, Cantàbria, Castelló, Ciudad Real, Conca, Granada, Guadalajara i la Corunya.

Mentrestant, han rebutjat la petició les subdelegacions del Govern de Catalunya i Castella i Lleó, una decisió que Vox ja ha avançat que recorrerà davant els tribunals de justícia i que confia que sigui revocada. Buxadé ha apel·lat a la seva trajectòria com a advocat de l’Estat per mostrar la seva confiança en la decisió de la justícia, ja que no contempla que els ciutadans puguin exercir el seu dret de manifestació en uns punts d’Espanya i no en d’altres.

Quant a la resta de províncies on encara no han rebut resposta, Vox confia a poder celebrar la seva manifestació amb normalitat per «silenci positiu» de l’administració, que Buxadé ha assegurat que s’obté a les 72 hores d’haver registrat la sol·licitud.

A Madrid, on el partit vol que la caravana mòbil recorri el passeig de la Castellana, el delegat del Govern, José Manuel Franco, ha dir que no tindria «inconvenient» per autoritzar protestes contra l’Executiu sempre que «es preservi la salut mantenint la distància social i complint la llei».

Convocades formalment

Buxadé ha remarcat que les marxes del pròxim dissabte són les úniques convocades formalment per Vox, tot i que ha mostrat el suport del partit a les protestes «espontànies» que s’estan celebrant als carrers de nombroses ciutats.

De fet, la roda de premsa virtual ha començat amb imatges d’aquestes protestes. «És la imatge d’una Espanya que es posa dreta, que crida llibertat», ha celebrat Buxadé, que ha apuntat que, mentrestant, «l’esquerra» del país «viu aliena a la realitat» i «amagada a les seves mansions de Galapagar».

Al seu judici, aquests ciutadans estan mostrant la seva «indignació» per no conèixer els criteris pels quals fa 60 dies que estan confinats, per les subvencions concedides pel Govern als mitjans de comunicació, per la paralització de l’activitat parlamentària o per la paralització de l’activitat econòmica i la quarantena imposada als turistes que visitin Espanya.

«No són rics, són espanyols indignats davant la deriva tirànica totalitària i les mentides d’aquest Govern», ha enaltit, i ha assegurat que Vox sempre estarà al costat dels qui «no tenen veu». «Dels qui estan en situació de dificultat, dels febles», ha repassat, i ha insistit en el dret a la manifestació i reunió sempre que es compleixin les mesures de distanciament social i l’ús de mascaretes.

Un exemple d’això és el cas de Madrid, on ha denunciat que els seus veïns no coneixen els criteris tècnics que fan que continuïn en la fase 0 de desconfinament mentre províncies limítrofes sí que han començat a reprendre la seva activitat.

«No han sortit Sánchez ni Iglesias a explicar-los-ho. En canvi sí que envien les seves segones espases a insultar els espanyols que es manifesten als carrers amb llibertat per reclamar la dimissió del Govern i llibertat política i personal», ha denunciat.

Amb aquest escenari, Vox està «convençut» que la «indignació» dels ciutadans creixerà «de manera exponencial» durant els pròxims dies i les protestes s’estendran a ciutats on els veïns encara no han sortit al carrer.

Segons el seu parer, aquestes protestes creixeran encara més després de la pròrroga de l’estat d’alarma que el Govern vol tornar a sol·licitar al Congrés, previsiblement d’un mes, i en què Vox tornarà a votar en contra.

Buxadé ha insistit que Espanya es troba en un règim d’excepció encobert i és una «trampa» que el Govern no compti amb altres mecanismes constitucionals per regular la desescalada. Entre aquesta ha citat la llei de seguretat nacional, la de salut pública i la de protecció civil, que ha assegurat que permetran aïllar els malalts «sense necessitat de restringir drets i llibertats fonamentals».

Notícies relacionades

«El Govern està fent política en el mal sentit de la paraula. Política partidista i sectària per protegir-se a si mateix i no la vida, la salut i l’ocupació dels espanyols –ha asseverat–. Hi ha molts mecanismes legals perfectament vàlids i eficaços sense necessitat de restringir cap dret fonamental».