per abordar la crisi del coronavirus

Catalunya no anirà a la cita autonòmica del Senat

La Generalitat diu que les explicacions de la seva lluita contra el virus les ha de donar al Parlament

La decisió es va prendre «en dos minuts» i per unanimitat en la reunió del Govern de dimarts

zentauroepp52820783 fotodeldia  madrid  17 03 2020   el pleno del senado se ha v200420153317

zentauroepp52820783 fotodeldia madrid 17 03 2020 el pleno del senado se ha v200420153317 / Kiko Huesca

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La Generalitat no participarà en la sessió que la Comissió General de les Comunitats Autònomes del Senat celebrarà aquest dijous per abordar la crisi del coronavirus. En el fòrum participen el Govern, a través de la ministra Carolina Darias, les autonomies i els senadors, però no hi haurà portaveus catalans.

Tot i que en principi estava previst que la Generalitat sí que assistís al fòrum, dimarts es va decidir en la reunió del Govern català que no ho faria. Hi va haver unanimitat: tots els consellers, tant de JxCat com d’ERC, van estar d’acord en la plantada, avançada per ‘La Vanguardia’.

Els motius, segons fonts de l’Executiu català, són variats. En primer lloc, la Generalitat pensa que el lloc on ha de donar explicacions és el Parlament. Les mateixes fonts remarquen que la reunió es produeix a petició del PP, i que «el Govern no hi anirà a donar explicacions perquè el PP ho demani».

Un «despropòsit»

També hi ha la qüestió logística. Segons la versió del Govern català, «és un despropòsit trencar el confinament per anar a Madrid i explicar en 10 minuts el que estem fent» en la lluita contra el coronavirus. «Les Balears i les Canàries tampoc hi aniran perquè no és una trobada telemàtica», afirmen des de la Generalitat. 

Quant al canvi de criteri, fonts de l’Executiu català afirmen que dilluns, quan es va anunciar que la Generalitat sí que seria present al Senat, no es coneixien «els detalls» de la trobada. «Dimarts en sabíem més coses, i se’n va parlar al Govern. Vam decidir que tot i que fos telemàtic no hi aniríem. Es va despatxar en dos minuts, tothom hi va estar d’acord», asseguren.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, era qui anava a representar el Govern al Senat. Ella mateixa va afirmar aquest dimecres que no consideren que la Cambra alta sigui el lloc «per fer una sessió de control» a l’Executiu.

Fins ara la Generalitat havia participat a totes les reunions convocades pel Govern per abordar la crisi sanitària, tot i que el president, Quim Torra, i altres consellers han sigut molt crítics amb la gestió de l’Executiu de Pedro Sánchez. Pràcticament, totes les decisions del Govern han sigut molt criticades per la Generalitat; també el pla de desconfinament presentat dimarts pel president.

Els serveis de la Cambra alta treballen per organitzar la comissió, que arrencarà al migdia amb una intervenció sense límit de temps de la ministra d’Administració Territorial; després, prendran la paraula els presidents autonòmics que acudeixin a la cita.

Presidents i consellers

Notícies relacionades

Han anunciat que hi assistiran els líders de cinc comunitats –el càntabre Miguel Ángel Revilla i quatre representants populars–, entre els quals no n’hi haurà cap del PSOE. Parlaran després els consellers que representen els seus respectius governs autonòmics. Tots disposaran de 10 minuts per exposar la seva posició, informa Efe.

 En darrer terme, ja a la tarda, hi intervindran pel mateix temps els portaveus dels vuit grups parlamentaris del Senat, i aquí hi ha també confirmades les absències d’ERC i JxCat, per la qual cosa Catalunya no tindrà cap representant en la cita.