El Congrés estudia destinar els diners que ha estalviat al març a la lluita contra el coronavirus

Els socialistes donen l'extra que reben per desplaçaments

El PP obre un fons perquè els seus parlamentaris entreguin part del seu sou

El Congreso de los Diputados, semivacío, durante la comparecencia de Pedro Sánchez para explicar la declaración de estado de alarma el 18 de marzo.

El Congreso de los Diputados, semivacío, durante la comparecencia de Pedro Sánchez para explicar la declaración de estado de alarma el 18 de marzo. / EFE / MARISCAL

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La paràlisi gairebé total del Congrés ha portat la presidenta de la Cambra baixa, Mertixell Batet, a plantejar la possibilitat de destinar tots els diners que s’ha estalviat durant el mes de març a causa de la inactivitat parlamentària a pal·liar les conseqüències de la crisi sanitària. 

Fonts parlamentàries han assegurat que Batet portarà a la pròxima reunió de la mesa de la Cambra baixa una proposta perquè les quantitats que s’han deixat de gastar com a conseqüència de l’emergència sanitària siguin fetes servir per ajudar en la crisi.

Segons asseguren les mateixes fonts, la presidenta del Congrés ha demanat que es realitzi una «estimació mensual de l’estalvi» del mes de març, ja que des que es va suspendre l’activitat el 12 de març només s’han celebrat dos plens i les reunions de la comissió de Sanitat perquè comparegués el ministre Salvador Illa. Així, Batet ha sol·licitat que s’estudiï la fórmula jurídica que permeti transferir aquests diners a la lluita contra el coronavirus. 

Desplaçaments

El PSOE també ha anunciat que tant els seus senadors com diputats donaran l’extra que reben per compensar les despeses de desplaçament i allotjament que comporta acudir als plens a la capital espanyola. Aquesta mesura, avalada per Unides Podem, JxCatPRC Foro permetria que les Cambres s’estalviïn al mes més d’ 1.140.000 euros

Segons han explicat els socialistes, els diners aniran destinats a la lluita contra el coronavirus i a pal·liar els seus efectes socials i econòmics. En concret, els parlamentaris del PSOE madrilenys rebutjaran els 900 euros extres, mentre que per als d’altres comunitats autònomes aquesta quantitat ascendeix fins als més de 1.900 euros mensuals

La decisió ha arribat després que el diputat socialista Odón Elorza anunciés que ell ja havia comunicat al Congrés la seva decisió personal de donar aquesta bonificació. El parlamentari socialista ha explicat a través d’un missatge publicat a Twitter que fa aquest pas per «raons ètiques» ja que a l’estar confinat a casa seva no pot acudir a la capital espanyola. 

Els de Pablo Casado també s’han proposat col·laborar amb la situació i el partit ha obert un fons comú perquè tots els càrrecs públics donin part del seu sou», segons expliquen fonts del PP. A més, expliquen que el pròxim dilluns tindrà lloc una reunió entre els grups parlamentaris del Congrés i el Senat per tractar aquest iniciativa a la qual, diuen, se sumaran europarlamentaris així com diputats autonòmics i provincials i altres càrrecs institucionals.

També han mostrat el seu suport a qualsevol acord dels diferents Parlaments que suposi contribuir directament amb les organització que es estan lluitant contra el Covid-19. 

altres partits

Notícies relacionades

El debat es va obrir dimecres passat després que la ministra d’Igualtat i ‘número dos’ de Podem, Irene Montero, recordés que els membres de la seva formació ja donaven part del seu sou de representants públics abans de la pandèmia. Altres formacions com el Partit Regionalista Càntabre o Fòrum Astúries o JxCat han demanat a la presidenta del Congrés dels Diputats que faci els canvis necessaris perquè els parlamentaris deixin de cobrar la indemnització que reben per cobrir les despeses que els ocasioni acudir als plens a Madrid i es destinin a la lluita contra el Covid-19. 

El sou base de diputats i senadors és de 2.981.86 euros i 3.055,66 euros, respectivament.  A aquesta quantitat cal sumar-hi els complements per realitzar tasques com representacions, presidències de comissió, secretaries... Però els diputats també cobren un extra de 917 euros els que viuen a Madrid i de 1.987 euros els residents en altres comunitats autònomes per a despeses de transport i d’allotjament. En el cas dels senadors les quantitats són una mica superiors. En total, entre Congrés i Senat es destina 1.140.900 euros a aquestes despeses.